Теми статей
Обрати теми

«Касова» відмітка в декларації з ПДВ: як бути, якщо забули проставити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство застосовує касовий метод податкового обліку. Чи потрібно ставити про це відповідну відмітку в декларації з ПДВ? Чим загрожує її відсутність?

На наш погляд, відмітку про застосування касового методу слід проставляти. Водночас її відсутність нічим підприємству не загрожує. Хоча «касовикам-будпідрядникам», можливо, з податківцями доведеться посперечатися. Пояснимо детальніше.

Форма декларації з ПДВ* вимагає проставити відмітку про застосування касового методу. Для цього відведено спеціальне поле, що знаходиться після табличної частини декларації.

* Затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

img 1

Тому в кожному періоді, в якому платник застосовує касовий метод, він повинен повідомити про це податківцям.

Водночас, якщо така відмітка помилково не проставлена, говорити про будь-яке покарання за таку помилку не доводиться. ПКУ воно не передбачене. Більше того, тут навіть немає порушення порядку ведення податкового обліку, за яке посадовим особам підприємства загрожує адміністративна відповідальність (згідно зі ст. 1631 КпАП). Усе тому, що в Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженому наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, про правила заповнення спеціального «касового» поля — жодного слова. А оскільки немає правил, то немає і їх порушення.

Та й «чіплятися» за відсутність «касової» відмітки податківці навряд чи стануть. Адже на обов’язок платника застосовувати касовий метод це ніяк не впливає. А отже, щось тут «викрутити» навряд чи вийде. Хоча якщо така відмітка відсутня в декларації «касовика-будпідрядника» (для якого застосування касового методу — право, а не обов’язок), швидше за все, податківці зацікавляться.

Нагадаємо, що від будпідрядників раніше податківці взагалі вимагали подати разом з податковою декларацією заяву про застосування касового методу. Тільки в цьому випадку, на їх думку, такі платники мали право його застосовувати. Відповідне роз’яснення до 01.01.2016 р. містила БЗ в категорії 101.05. Хоча в ПКУ подібні вимоги були відсутні. У зв’язку з цим є всі підстави вважати, що й сьогодні вони дотримуватимуться подібної позиції. Тому відсутність такої заяви, а тим більше відмітки про застосування касового методу в декларації «касовика-будпідрядника» напевно стане приводом для податківців заявити про відсутність права на застосування касового методу в цьому періоді. А тут уже світять досить неприємні наслідки. Що робити? Є два виходи:

1) для сміливих платників. Нічого не виправляти і наполягати на тому, що відсутність відмітки в декларації на «касове» право платника ніяк не впливає. Проте у цьому випадку доводити свою правоту, швидше за все, доведеться в суді;

2) для обережних платників. Виправити помилку згідно з п. 50.1 ПКУ. Щоправда, виправити таку помилку, просто подавши уточнюючий розрахунок, не вийде. Його форма не містить «касового» поля. Як же бути? На наш погляд, у цьому випадку слід заповнити уточнюючий розрахунок, в якому повністю повторити всі відображені в декларації показники. А до нього додати доповнення, скориставшись правом, передбаченим п. 46.4 ПКУ. У цьому доповненні і слід вказати про те, що в декларації помилково не проставлена відмітка про застосування касового методу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі