Таблиця до ряд. 16.2 декларації з ПДВ: що робити, якщо забули заповнити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У квітні подали уточнюючий розрахунок (УР), що збільшує від’ємне значення. Потім це збільшення відобразили в ряд. 16.2 декларації за квітень, але заповнити таблицю до цього рядка забули. Чи потрібно у зв’язку з цим подавати УР до декларації за квітень?

На наш погляд, УР до декларації за квітень у такому разі можна не подавати.

Навіть незважаючи на те, що обов’язок платника заповнити цю таблицю встановлено в абзаці п’ятому п.п. 7 п. 4 розд. V Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Річ у тім, що за таке порушення підприємству нічого не загрожує — у ПКУ відповідальність не передбачено. Та й адміністративний штраф за порушення ведення податкового обліку за ст. 1631 КпАП посадовим особам тут теж навряд чи світить. Останнім часом податківці бачать порушення порядку ведення податкового обліку у випадках, коли помилки впливають на декларування податкових зобов’язань (див. листи ДФСУ від 17.02.2016 р. № 3567/6/99-99-10-03-02-15, від 04.02.2016 р. № 2368/6/99-99-19-03-02-15, а також БЗ 101.30). А ця помилка на них не впливає. Загалом, порушення начебто і є, а ось відповідальність за нього дуже малоймовірна.

Хоча, якщо для вас важливо, щоб звітність не містила будь-яких, навіть «штрафобезпечних» помилок, — подайте УР. Заповнити його потрібно таким чином:

1) у графах 4 і 5 продублюйте показники, відображені в декларації за квітень. Різниці між показниками цих граф не буде, тому графа 6 залишиться порожньою;

2) заповніть таблицю «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення на підставі податкового повідомлення-рішення».

Зверніть увагу: у назві цієї таблиці, на відміну від назви ідентичної таблиці декларації, відсутня згадка про УР. Але нехай вас це не бентежить. Очевидно, це просто недогляд розробників форми.

Нагадаємо: саме так (без згадки про УР) називалися аналогічні таблиці в колишніх формах декларації і УР, затверджених наказом Мінфіну від 23.09.2014 р. № 966. Тоді й заповнювали їх тільки в разі збільшення/зменшення від’ємного значення (ВЗ) на підставі податкового повідомлення-рішення. Мабуть, саме звідти «перекочувала» стара назва цієї таблиці.

При цьому зауважте, що:

неправильна назва таблиці в жодному разі не може вплинути на право платника виправити виявлену помилку — уточнитися все одно можна

Отже, неправильною назвою таблиці перейматися не варто.

До речі, заморочуватися з приводу змісту таблиці Мінфін теж не став. Він залишився тим самим. Як і раніше, у ній необхідно зазначити дату, номер і суму у грн. З датою і сумою все зрозуміло. У цих графах відображаємо дату подання УР і суму збільшення/зменшення ВЗ. А ось що відображати у графі «Номер»?

Якщо зміна ВЗ відбувається на підставі податкового повідомлення-рішення, туди вносять номер цього повідомлення. Отже, у разі самовиправлення тут слід зазначити номер УР? Але ж жодного номера в УР немає. Як же заповнити цю графу? Ми вважаємо, що при самовиправленні заповнювати графу «Номер» узагалі не потрібно. Схоже, що призначена вона тільки для податкових повідомлень-рішень (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28, с. 34).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі