Теми статей
Обрати теми

ДФСУ про штрафи щодо податку на прибуток за 2015 рік

Павленко Олексій, податковий експерт

висновок документа


За підсумками діяльності 2015 року за податковоприбуткові порушення не застосовуються тільки 25 % штраф за п. 123.1 ПКУ, «самоштрафи», передбачені п. 50.1 ПКУ, та їх «замінник» з п. 120.2 ПКУ

У листі, що коментується, фіскали дуже своєрідно тлумачать порядок застосування ліберальної норми, що міститься в п. 31 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Нагадаємо, вона свідчить, що за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток за порушення порядку обчислення, правильності заповнення декларацій з цього податку та повноти його сплати не застосовуються.

Список штрафів, які не застосовуються, фіскали обмежили лише цими:

— штрафом за п. 123.1 ПКУ, коли контролюючий орган виявляє за результатами перевірки заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток у декларації за 2015 рік;

та

— штрафними санкціями, передбаченими пп. 50.1 і 120.2 ПКУ, від суми заниженого зобов’язання з податку на прибуток, коли платник самостійно виявляє та виправляє помилки у декларації за 2015 рік, що призвели до недоплати податку*.

* Про те, що на підставі «антиштрафного» п. 31 не повинні застосовуватися «самоштрафи» при виправленні податковоприбуткових помилок 2015 року хоч через уточнюючу, хоч через поточну декларацію, див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42, с. 17.

А ось штрафи за несвоєчасне подання декларації за 2015 рік (за п. 120.1 ПКУ 170 грн.) та за несвоєчасну сплату зобов’язань з податку на прибуток за 2015 рік (за п. 126.1 ПКУ — 10/20 %) застосовуються на загальних підставах.

І якщо щодо першого штрафу (за п. 120.1 ПКУ) з фіскалами можна погодитися, то застосування штрафів за несвоєчасну сплату податку на прибуток (за п. 126.1 ПКУ) за періоди 2015 року суперечить змісту п. 31 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Буквально ця норма звільняє також від штрафів за порушення повноти сплати податку на прибуток. Тобто сплата податку не в повній сумі штрафуватися не повинна.

На наш погляд, згідно з таким формулюванням штрафи за несвоєчасну сплату хоч усієї суми податку, хоч її частини застосовуватися не повинні.

При більш «жорсткому» прочитанні норми можна зробити висновок, що штрафи не застосовуються тільки у випадках часткової несвоєчасної сплати податку (тобто слід було хоча б 1 грн. сплатити вчасно). Нагадаємо, що п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що містить аналогічне формулювання, податківці саме так і трактували**.

** Див. УПК, затверджену наказом ДПСУ від 22.11.2012 р. № 1046, а також не діючу нині консультацію в категорії 108.04 БЗ.

Проте фіскали, не хитруючи, не мудруючи, взагалі не звернули уваги на цю фразу і залишили собі ще і цю штрафну «віддушину». Маємо явну фіскальну непослідовність. Не виключаємо, що хтось із платників побажає судитися, якщо до нього застосують штрафи за п. 126.1 ПКУ.

Зауважимо, що в консультації з категорії 102.25 БЗ фіскали додатково зазначили, що хоча за підсумками перевірки штраф за п. 123.1 ПКУ на суми донарахованого податківцями податку на прибуток за 2015 рік не застосовується, проте, як вони вважають, пеня за ст. 129 ПКУ на суму таких ПЗ повинна нараховуватися на загальних підставах (з 91-го дня прострочення). У принципі, з цим висновком можна погодитися, оскільки пеня зазвичай у ПКУ згадується окремо від штрафних санкцій (див. п. 14.1.175 ПКУ). Та й у самому визначенні штрафних (фінансових) санкцій ( п.п. 14.1.265 ПКУ) звичайна пеня не згадується.

Загалом, цей лист навряд чи потішить платників. Ну що ж, фіскали, вони і в Африці — фіскали…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі