Теми статей
Обрати теми

Помилка в даті або номері ПН

Панченко Людмила, податковий експерт
Розглянемо і такий неприємний випадок, коли помилилися в даті або номері ПН. Скажімо, склали ПН не тією датою (за другою подією*). Або ж забули навести код виду діяльності в порядковому номері ПН. Що зробити в цій ситуації, зараз розповімо.

* Про те, що завдяки останньому абзацу п. 201.10 ПКУ можна відстояти ПК (навіть без виправлення ПН), якщо помилка в даті ПН не вийшла за період (тобто коли дотримується ідентифікація періоду), детальніше див. у статті на с. 3.

Одразу попередимо: якщо помилилися в даті або номері ПН, «порожнім» РК виправити ситуацію не вийде. Тобто до «помилкової» ПН не можна скласти РК (з порожньою табличною частиною), у заголовній частині якого переписати дату або номер ПН на правильні. Ось чому п. 21 Порядку № 1307 суворо забороняє виправляти подібним способом помилки в даті та порядковому номері ПН.

А в цьому випадку виправити помилку вийде за два кроки — тут виручать:

«зменшуючий» РК + нова ПН.

Тобто порядок виправлень можна показати так (див. рисунок нижче):

img 1

Тепер детально.

Крок 1. «Зменшуючий» РК

Складання. «Зменшуючий» РК складаємо на дату виявлення помилки. Тобто в полі «Дата складання» РК зазначаємо ту поточну дату, коли виправляємо помилку у ПН. До заголовної частини цього РК слово в слово переносимо дані з «помилкової» ПН (зокрема, записуємо все ту ж «помилкову» дату або номер).

А от у табличній частині цього РК суми відображаємо з мінусом (тобто мінусуємо обсяги операцій). При цьому до гр. 2 розділу Б РК записуємо «Виправлення помилки».

Реєстрація. Складений «зменшуючий» РК направляємо покупцю для реєстрації (якщо, звичайно, покупець — платник ПДВ). Нагадаємо: у цьому випадку за несвоєчасну реєстрацію відповідає покупець (тобто саме йому загрожують штрафи з  п. 1201.1 ПКУ).

А от якщо покупець — неплатник ПДВ, то продавець такий РК зареєструє самостійно. І в цьому випадку (оскільки РК не видається покупцю) штрафи за несвоєчасну реєстрацію з п. 1201.1 ПКУ продавцю не загрожують.

Далі продавцю потрібно перевиписати ПН (тобто скласти нову правильну ПН з правильними датою/номером).

Крок 2. Нова ПН

Складання. Нову ПН складаємо точнісінько так само, як і стару, але вже правильною датою (першої події) і з правильним номером (тобто ставимо в порядковому номері після знака дробу код виду діяльності, якщо його раніше в «помилковій» ПН, скажімо, забули зазначити).

Реєстрація. Пам’ятайте: зареєструвати ПН можна протягом 180 днів з дати складання. Тому

виправити помилку в даті або номері та зареєструвати нову ПН вийде, якщо з дати першої події не минуло 180 днів

А от якщо помилку виявили пізніше, зареєструвати нову ПН не вийде і покупець втратить ПК.

Відображення в декларації

Помилка в даті. Нагадаємо, що «помилкові» ПН зі «зменшуючими» РК до них податківці радять взагалі не відображати у звітності (вимагаючи, щоправда, від продавця у будь-якому випадку за першою подією показати ПЗ, підкатегорія 101.20 БЗ). А отже, «в ідеалі» ПДВ-наслідки у сторін мають формуватися так:

— продавець повинен показати ПЗ (ряд. 1 декларації) періодом першої події (на підставі правильної ПН з правильною датою). А ось неправильну ПН та «зменшуючий» РК до неї в декларації взагалі не відображати;

— покупець зможе відобразити ПК (ряд. 10 декларації) тільки після перевиписки та реєстрації продавцем нової ПН з правильною датою. Ну а неправильну ПН та «зменшуючий» РК у декларації не показувати.

Але що робити, якщо ПН склали «не в тому періоді» і в такому «не тому періоді» вже включили до декларації (тобто продавець устиг задекларувати ПЗ, а покупець — відповідно ПК), а помилку в даті ПН виявили пізніше? Тоді доведеться уточнитися — подати УР до періоду, куди помилково включили ПЗ/ПК. І за допомогою такого УР (на підставі «зменшуючого» РК):

— продавцю — зняти «зайві» ПЗ за ряд. 7 УР (додавши до УР уточнюючий Д1 на суму зменшення ПЗ), а

— покупцю — зняти «зайвий» ПК за ряд. 12 УР (додавши до УР уточнюючий Д1 на суму зменшення ПК).

Потім на підставі нової ПН з правильною датою продавцю та покупцю потрібно відобразити наслідки у «своїх» періодах і відповідно:

— продавцю — показати ПЗ періодом першої події (і якщо декларацію за нього вже здано, то продавцю і до цього періоду доведеться подати УР, до ряд. 1 якого додати потрібні ПЗ з розшифровкою про надбавку в уточнюючому Д1);

— покупцю — після складання та реєстрації продавцем нової ПН з правильною датою показати ПК у поточній декларації.

З урахуванням цього ПДВ-наслідки у сторін мають такий вигляд (див. табл. 1):

Таблиця 1. Помилка в даті ПН

Сторони:

Документи:

ПН

з неправильною датою

«зменшуючий» РК

нова ПН

з правильною датою

продавець

ПЗ (ряд. 1)

у періоді першої події*

покупець

—*

—*

ПК (ряд. 10)

після реєстрації продавцем правильної ПН

* Якщо через помилку в даті сторони вже включили «помилкові» ПН «не в тому періоді» до декларації (тобто завищили: продавець ПЗ/покупець ПК), то доведеться уточнитися. До такого періоду потрібно подати УР (з уточнюючим Д1), за допомогою якого: продавцю— зняти зайві ПЗ (у ряд. 7 УР), а покупцю зняти зайвий ПК (у ряд. 12 УР).

А якщо до того ж продавець уже відзвітував за період першої події (декларацію вже здано), але в ньому через ПН з неправильною датою ПЗ не відобразив, йому доведеться також донарахувати ПЗ за такий період через УР (у ряд. 1 УР з розшифровкою в уточнюючому Д1).

Помилка в номері. А от якщо допущено помилку в номері ПН (при цьому дата ПН є правильною), то ситуація набагато простіша:

— продавець повинен задекларувати ПЗ (ряд. 1 декларації) за першою подією. Наступні «зменшуючий» РК та нова ПН у продавця на ПДВ-звітність не впливають (тобто у декларації не відображаються);

— покупець відобразить ПК (ряд. 10 декларації) тільки після складання та реєстрації продавцем нової ПН з правильним номером). А от «помилкові» документи (неправильну ПН зі «зменшуючим» РК) покупець у декларації не показує.

Сказане зведемо в таблицю (див. табл. 2).

Таблиця 2. Помилка в номері ПН

Сторони:

Документи:

ПН

з неправильним номером

«зменшуючий» РК

нова ПН

з правильним номером

продавець

ПЗ (ряд. 1)

у періоді першої події

покупець

ПК (ряд. 10)

після реєстрації продавцем правильної ПН

Порядок виправлення помилки, скажімо, у даті ПН розглянемо на прикладі.

Приклад. Продавець помилково виписав ПН від 30.05.2016 р. № 142 за другою подією (відвантаженням), тоді як передоплату отримав ще 20.04.2016 р. У червні виявили і виправили помилку: (1) до «помилкової» ПН склали «зменшуючий» РК від 08.06.2016 р. № 14 (РК зареєстрований покупцем) і слідом (2) датою першої події склали та зареєстрували правильну ПН від 20.04.2016 р. № 15 (щоправда, за несвоєчасну реєстрацію якої до продавця можуть застосувати 30 % штраф). Приклади їх заповнення див. на с. 26 і 27.

Припустимо, що на травневу звітність «помилкова» ПН вплинути не встигла (оскільки недолік виявили ще до здачі декларації за травень). Тоді:

— продавець повинен уточнитися: подати УР до квітня (тобто до періоду першої події, коли помилково були занижені ПЗ) і з його допомогою донарахувати ПЗ (у ряд. 1 УР). «Помилкову» ПН зі «зменшуючим» РК до неї продавець у ПДВ-звітності не відображає;

— покупець може відобразити ПК (ряд. 10 декларації) в червні, тобто тільки після перевиписки та реєстрації продавцем нової ПН з правильною датою.

img 2

img 3

висновки

  • Щоб виправити помилку в даті або номері ПН, потрібно обнулити неправильну ПН (скласти до неї «зменшуючий» РК) та перевиписати ПН з правильною датою та номером.
  • Виправити помилки в даті/номері ПН можна, якщо з дати першої події не минуло 180 днів.
  • Продавець повинен показати ПЗ періодом першої події (інакше за такий період доведеться уточнитися через УР). А покупець може відобразити ПК тільки після перевиписки та реєстрації продавцем нової ПН — з правильною датою та номером.
  • Якщо через помилку в даті сторони «не в тому періоді» уже включили ПН до декларації, то їм доведеться уточнитися через УР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі