Теми статей
Обрати теми

Хто виписує ПН, той її і реєструє в ЄРПН

Свіріденко Алла, податковий експерт
Під час реєстрації податкової накладної (ПН) підприємство припустилося помилки, в результаті якої виявилось, що ініціали та прізвище укладача ПН і ЕЦП, що накладається при її реєстрації в ЄРПН, належать різним особам. Чи вважається це помилкою при складанні ПН? Чи зберігається право покупця на податковий кредит за такою ПН?

img 1

Як відомо, в нижній частині ПН передбачено реквізит «(ініціали та прізвище)», при заповненні якого платник податків зазначає ініціали та прізвище посадової (уповноваженої) особи, яка виписала ПН. Крім того, для реєстрації ПН в ЄРПН її скріплюють ЕЦП посадових (уповноважених) осіб платника податку та ЕЦП, що є аналогом відбитку печатки продавця (за наявності).

При цьому як сама форма ПН, так і Порядок № 1246, що визначає правила реєстрації ПН в ЄРПН, передбачають, що право підпису ПН мають як посадові особи підприємства (головний бухгалтер, директор), так і спеціально уповноважені на це особи (наприклад, бухгалтер). Логічно припустити: якщо складати ПН на підприємстві мають право кілька осіб, то цілком можлива ситуація, коли випише ПН одна з них (поставить свої ініціали в реквізиті «(ініціали та прізвище)»), а зареєструє її в ЄРПН (і підпише при цьому своїм ЕЦП) — інша.

Крім того, розбіжність підписів у ПН може виникнути і в іншій, не менш поширеній, ситуації, коли особа, яка склала ПН, звільняється, так і не заре­єструвавши її в ЄРПН. У такому разі реєструвати ПН доводиться вже новому співробітнику, а отже, і тут ініціали укладача накладної та ЕЦП «реєстратора» в ЄРПН не збігатимуться.

Проте податківці у своїх роз’ясненнях досить послідовно наполягають на тому, що підпис, яким скріплено ПН, та ЕЦП, що накладається при реєстрації ПН в ЄРПН, повинні належати одній і тій же особі, якій делеговано право підпису ПН (див., наприклад, листи ДФСУ від 06.11.2015 р. № 23731/6/99-99-19-03-02-15 та від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17, консультацію в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2015, № 8, с. 15). Якщо ж прізвище та ініціали в ПН не збігаються з прізвищем та ініціалами власника ЕЦП, що скріплює ПН, контролери вважають, що таку ПН заповнено з порушенням Порядку № 1307.

У той же час, не все так сумно ☺. В останніх своїх роз’ясненнях податківці хоча й не відступають від своєї вимоги «хто виписує ПН, той її і реєструє в ЄРПН», але вже визнають той факт, що невідповідність ЕЦП, що накладається на ПН при реєстрації в ЄРПН, ініціалам та прізвищу особи, яка склала ПН, не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою ПН (див. лист ДФСУ від 04.02.2016 р. № 2363/6/99-99-19-03-02-15, консультацію у підкатегорії 101.18 БЗ, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 104, с. 14). Більш того, і судова практика в цьому випадку свідчить на користь платників податків. Судові органи, як і ми, вважають, що наявність різних підписів не є порушенням порядку складання та реєстрації ПН (див., наприклад, ухвалу ВАСУ від 26.05.2014 р. № К/800/34980/13).

Отже, в цьому випадку податковий кредит вашого покупця не постраждає (звісно, якщо обов’язкові на сьогодні реквізити ПН заповнені правильно). Та все ж, щоб зайвий раз не давати контролерам привід для претензій, радимо, як і раніше, в усіх ПН зазначати того працівника, який реєструватиме ПН в ЄРПН (і накладати при цьому ЕЦП). Якщо ж ви хочете виправити помилку, то дійте за аналогією з виправленням найменування: порожній розділ Б РК і правильні ПІБ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі