Теми статей
Обрати теми

Код виду діяльності у РК колишнього спецрежимника

Свіріденко Алла, податковий експерт
Сільськогосподарське підприємство, перебуваючи на спецрежимі сплати ПДВ, склало податкову накладну (ПН) з помилкою. Помилку виявлено тільки тепер, коли підприємство є платником ПДВ на загальних підставах. Чи потрібно нині при оформленні РК зазначати в ньому код спецрежиму ПДВ?

Нагадаємо, за правилами п. 6 Порядку № 1307 платники ПДВ складають окремі ПН за видами діяльності, які передбачають спеціальний режим оподаткування, та зазначають у другій частині порядкового номера ПН код відповідної діяльності:

2 — сільськогосподарські підприємства, які застосовують спецрежим оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства, а також рибальства згідно зі ст. 209 ПКУ;

3 — сільськогосподарські підприємства усіх форм власності, які відповідають критеріям, визначеним ст. 209 ПКУ, але які не обрали спецрежим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства і реалізують молоко, худобу, птицю, вовну власного виробництва, а також молочні продукти, молочну сировину та м’ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах.

Таким чином, сільгосппідприємство, перебуваючи на спецрежимі сплати ПДВ, при формуванні номера ПН обов’язково мало зазначати в ньому код свого виду діяльності (2 або 3).

Тепер, коли підприємство розпрощалося зі спецрежимом, виникла необхідність оформити РК до ПН того періоду. Як це зробити?

Код виду діяльності через дріб зазначають при заповненні двох реквізитів РК: «Порядковий номер» самого РК, а також «порядковий номер» ПН, до якої вносять виправлення. Причому Мінфін «поскупився» і в Порядку № 1307 абсолютно нічого не розповів про правила проставляння коду саме при складанні РК.

На наш погляд, діяти тут потрібно так.

Код виду діяльності при заповненні номера РК. Тут рекомендуємо показувати код виду діяльності підприємства станом на дату складання РК. Тобто підприємство, яке на дату оформлення РК уже відмовилося від спецрежиму сплати ПДВ, код виду діяльності при формуванні його номера не зазначає. Якщо ж зареєструвати РК не вийде - ставте код

Код виду діяльності при заповненні номера ПН, до якої вносять виправлення. При заповнен­ні цього реквізиту ми точно повторюємо номер ПН, до якої вносимо зміни. Це означає, що якщо сільськогосподарське підприємство коригує ПН, виписану в період його роботи на спецрежимі, то тут обов’язково зазначати код виду діяльності, який було зазначено в початковій ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі