Теми статей
Обрати теми

Після анулювання ПДВ-реєстрації постачальника виправити помилку в ПН не вийде

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство отримало податкову накладну (ПН) з помилкою. На момент виявлення помилки ПДВ-реєстрацію постачальника вже анульовано. Чи може постачальник тепер виправити неточності, допущені при заповненні ПН, шляхом складання Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК)?

Для того щоб відповісти на це запитання, достатньо згадати, хто згідно з чинним законодавством має право виписувати РК. Як сказано в п. 21 Порядку № 1307, РК складають особи, визначені в п. 1 цього Порядку, тобто ті, хто має право на складання ПН. Своєю чергою п. 1 Порядку № 1307 обов’язки щодо складання ПН покладено на осіб, які зареєстровані як платники ПДВ у податковому органі та яким присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Більш того, п. 184.5 ПКУ прямо вказує на те, що з моменту анулювання ПДВ-реєстрації особа втрачає право на податковий кредит та виписку податкових накладних.

Інакше кажучи, після анулювання ПДВ-ре­єстрації скласти РК для виправлення показників ПН, виписаної під час перебування підприємства платником ПДВ, вже не можна. Тобто у вашій ситуації підприємство-постачальник вже не зможе виправити свою помилку в ПН шляхом оформлення РК. Тому вам як покупцю, скоріш за все, доведеться відкоригувати податковий кредит, відображений на підставі помилкової ПН, шляхом подачі УР. Без коригування ви зможете обійтися лише у тому випадку, якщо помилки припустилася в одному з необов’язкових реквізитів ПН, або якщо неточність у заповненні обов’язкового реквізиту не заважає ідентифікувати вашу операцію постачання (детальніше див. с. 3).

Більш того, тим платникам податків, які тільки планують знятися з ПДВ-реєстрації, варто враховувати ще один момент. Нині податківці накладають табу не лише на виписку ПН і РК після анулювання ПДВ-реєстрації, а й на реєстрацію ПН і РК, виписаних ще в статусі платника ПДВ (див., наприклад, лист ДФСУ від 23.11.2015 р. № 24871/6/99-99-19-03-02-15)*. Тому постачальникам слід бути уважними і намагатися до ПДВ-розреєстрації зареєструвати усі виписані на той момент ПН і РК, щоб не ставити під удар податковий кредит покупця.

* Зверніть увагу: раніше податківці вважали інакше. У своїх консультаціях контролери роз’яснювали, що платники податків, ПДВ-реєстрацію яких анульовано, мають право реєструвати ПН і РК в ЄРПН за умови, що з дати виписки минуло не більше 15 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі