Теми статей
Обрати теми

Бути чи не бути коригуванню ПДВ-зобов’язань після реорганізації шляхом злиття

Свіріденко Алла, податковий експерт
У квітні 2016 року на підприємстві відбулася реорганізація шляхом злиття з іншим підприємством. У червні 2016 року виявлено помилку в податковій накладній (ПН), складеній до реорганізації. Чи можна зараз виправити цю помилку шляхом оформлення Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (РК)?

Для відповіді на це запитання потрібно нагадати, що згідно з п. 183.17 ПКУ особу, утворену у результаті реорганізації (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструють платником ПДВ як іншу новоутворену особу, у тому числі у разі, коли до такої особи перейшли обов’язки зі сплати податку у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу. Аналогічні положення декларує і п. 3.15 Положення про ПДВ-реєстрацію.

Тобто, у разі реорганізації шляхом злиття юридичних осіб ПДВ-реєстрацію «старих» суб’єктів господарської діяльності анулюють у порядку, передбаченому розд. V Положення про ПДВ-реєстрацію, а замість них реєструють нового платника ПДВ, як того вимагає розд. ІІІ Положення про ПДВ-реєстрацію. При цьому такий «свіжоспечений» платник ПДВ матиме свій власний індивідуальний податковий номер (ІПН), відмінний від ІПН реорганізованих підприємств.

Тому вважаємо, що підприємство, утворене у результаті реорганізації, не має ніякого відношення до податкових зобов’язань «старих» платників податків. А звідси висновок: підстав для оформлення РК до ПН, складеної до реорганізації, у новозареєстрованого ПДВ-платника немає.

До речі, згідно з п. 5.4 Положення про ПДВ-реєстрацію обов’язковою умовою «розреєстрації» на підставі п.п. «б» п. 184.1 ПКУ (тобто унаслідок реорганізації) є сплата податкових зобов’язань за останній звітний податковий період. Це ще раз непрямо підтверджує наш висновок: після реорганізації усі розрахунки з бюджетом у «старих» платників податків закриті і коригуванню не підлягають.

Про неприпустимість оформлення РК для виправлення «старих» ПН після реорганізації говорять і податківці (див. лист ДФСУ від 11.04.2016 р. № 7964/6/99-99-19-03-02-15).

Разом з тим обов’язково пам’ятайте! На думку податківців, викладену в тому ж листі, якщо внаслідок виправлення старої ПН-помилки відбувається збільшення суми компенсації поставлених до реорганізації товарів, то новоутворене підприємство, як правонаступник, зобов’язане скласти нову ПН на суму такого збільшення. Такі ПН складають на дату збільшення компенсації та зазначають у ній ІПН нового платника податків, утвореного в результаті реорганізації. І хоча в згаданому листі контролери розглядали питання обкладення ПДВ у разі реорганізації шляхом приєднання, думаємо, його виснов­ки вони поширять і на інші способи реорганізації, у тому числі шляхом злиття підприємств.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі