Теми статей
Обрати теми

Незначна помилка в ПН та РК, що її виправляє: коли буде ПК

Свіріденко Алла, податковий експерт
У травні 2016 року підприємство отримало податкову накладну (ПН) постачальника з незначною помилкою (була допущена описка при заповненні гр. 5 «Одиниця виміру товару/послуги. Код»). На підставі цієї ПН у цьому ж місяці підприємство відобразило податковий кредит. У червні 2016 року ми дізналися, що підприємство-постачальник зареєструвало РК до помилкової ПН. Що робити в цьому випадку? Чи не вийде так, що податківці не визнають податковий кредит, відображений у травні 2016 року на підставі ПН з такою помилкою?

Спершу нагадаємо, що такий реквізит, як одиниця виміру товарів (послуг), не названий серед обов’язкових реквізитів ПН, перелічених у п. 201.1 ПКУ. А отже, у нашому випадку має місце помилка при заповненні необов’язкового реквізиту ПН. Тепер давайте розбиратися:

1) чи мало підприємство право на податковий кредит на підставі ПН з помилкою?

2) що робити зараз, коли постачальник виписав РК?

Щодо першого питання хочемо одразу ж вас заспокоїти: підприємство мало повне право відобразити податковий кредит на підставі ПН, заповненої з дрібними неточностями.

Нагадаємо, що на сьогодні не можна помилятися, заповняючи такі обов’язкові реквізити ПН:

— дата складання ПН (у заголовній частині ПН);

— ІПН продавця і покупця;

— код товару згідно з УКТ ЗЕД;

— ставка податку і відповідна сума податку (ряд. V — VІ розділу А ПН), на які у свою чергу впливає правильність заповнення граф 6, 7, 8 та 10 розділу Б ПН.

А от помилки при заповненні інших обов’язкових, а також необов’язкових реквізитів ПН сьогодні не такі небезпечні (детальніше див. с. 3). А це означає, що в нашому випадку підприємство цілком обґрунтовано відобразило податковий кредит на підставі ПН у місяці її отримання.

Тепер щодо виписаного продавцем РК, а також дій покупця після його отримання.

Передусім зауважимо, що оформляти РК у цьому випадку було зовсім не обов’язково. Адже навіть податківці дозволяють не виправляти помилки у необов’язкових реквізитах ПН. Так, свого часу контролери прямо зазначали, що ПН, у якій неправильно заповнені одиниця виміру та код, не вважається заповненою з порушенням (див. лист МГУ ДФС ЦО від 15.10.2015 р. № 23354/10/28-10-06-11). А отже, щось виправляти шляхом оформлення РК у такому разі не потрібно і покупець нічого не порушив, коли збільшив податковий кредит, не чекаючи РК.

Якщо вже ваш постачальник вирішив перестраху­ватися і все-таки виправити свою ПН-помилку, то така помилка у будь-якому випадку не вплинула на відображені в ПН сумові показники (базу оподаткування, суму податкових зобов’язань та загальний обсяг постачання). А це означає, що РК, складений з метою виправлення такої ПН-помилки, підприємство-покупець у податковій звітності з ПДВ не показує (див. лист ДФСУ від 23.03.2016  р. № 6409/6/99-99-19-03-02-15) і на правильність відображення ПК за ПН він жодним чином не впливає. Крім того, враховуючи незмінність сумових показників, цей РК не вплине і на розрахунок ліміту реєстрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі