Теми статей
Обрати теми

Відображаємо ПК за помилковою ПН: чи діє продовження?

Василенко Ольга, податковий експерт
Складаючи ПН за березень 2016 року, постачальник припустився помилки. У травні 2016 року до цієї ПН було складено РК та зареєстровано в ЄРПН. Підкажіть, у якому періоді підприємство має право відобразити ПК за такою ПН?

Підприємство має право відобразити ПК за виправленою ПН або у травні 2016 року, або у будь-якому іншому періоді, що настає за ним, у межах 365 календарних днів з дати складання помилкової ПН.

Як ви пам’ятаєте, у загальному випадку датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника на оплату товарів/послуг або ж дата отримання цих товарів/послуг ( п. 198.2 ПКУ). Підставою для відображення ПК є ПН, яку постачальник складає і сам же реєструє в ЄРПН ( абз. 2 п. 201.10 ПКУ). Проте у разі, якщо в обов’язкових реквізитах ПН допущено помилку, яка не підпадає під дію останнього абзацу п. 201.10 ПКУ (заважає ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони або суму податкових зобов’язань чи допущена в коді УКТ ЗЕД), то покупець не має права відображати ПК у періоді, в якому цю ПН складено. Таке право у нього виникне тільки в періоді, в якому помилку буде виправлено. В описаній ситуації — це травень 2016 року. Тому підприємство в цьому випадку має право відобразити ПК тільки в декларації за травень 2016 року. А от подавати уточнюючий розрахунок до декларації за березень 2016 року підстав немає.

Проте тут потрібно пам’ятати і про «подовжуючу» норму абз. 4 п. 198.6 ПКУ, яка свідчить: у разі, якщо платник не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної. Тому якщо платник з якоїсь причини не відобразив ПК за виправленою ПН у травні 2016 року, він має всі підстави зробити це у будь-якому з наступних періодів у межах 365 календарних днів з дати складання ПН.

До речі, зверніть увагу: в абз. 4 п. 198.6 ПКУ йдеться про відображення ПК на підставі ПН. А от РК у ньому прямо не згадані. Але податківці підтверджують, що його продовжуюча дія поширюється у тому числі і на РК (див. лист ДФСУ від 13.04.16 р. № 8193/6/99-99-19-03-02-15). Тому навіть якщо йдеться про виправлення сумової помилки і у звітності покупця відображується і сама помилкова ПН, і РК, що її виправляє, то обидва ці документи покупець має право відобразити у будь-якому з періодів, що настають за періодом виправлення помилки, з урахуванням вимог абз. 4 п. 198.6 ПКУ. Щоправда, точка відліку 365-денного строку для них одна: дата складання ПН. Адже РК у цьому випадку складено з метою виправлення помилки, а не внаслідок якоїсь окремої оподатковуваної події. Тому має бути відображений у ПК тільки разом із ПН.

Крім того, пам’ятайте: якщо раптом у зазначені строки ПК не відображено, то таку помилку можна виправити протягом 1095 днів, наступних за граничним строком подання декларації за помилковий період (а таким періодом може бути будь-який період, починаючи з періоду виправлення помилки і закінчуючи періодом, в якому спливають 365 днів з дати складання ПН, — ви самі вирішуєте, в якому з них помилилися). Для цього необхідно просто подати УР ( п. 50.1 ПКУ, ст. 102 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі