Теми статей
Обрати теми

Експорт вугілля: коли виникають ПЗ з ПДВ?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство експортує вугілля. На яку дату у нього виникають ПЗ з ПДВ?

Ми вважаємо, що в період дії п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ ПЗ при експорті вугілля виникають на дату будь-якої з подій, яка відбулася пізніше:

— або на дату зарахування коштів на банківський рахунок в оплату експортованого вугілля;

— або на дату оформлення митної декларації (МД), що підтверджує факт перетину митного кордону України.

ПЗ мають бути відображені в декларації за той період, в якому відбулася така друга подія. Пояснимо детальніше.

Пункт 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ встановлює:

тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання <...> вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом

Нагадаємо, що датою виникнення ПЗ за касовим методом є дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсації вартості поставлених ним (або тих, що підлягають поставці) товарів/послуг ( п.п. 14.1.266 ПКУ).

Проте для експортних операцій п. 187.11 ПКУ встановлює ще одне правило. Не враховувати його при здійсненні таких операцій не можна. Це правило говорить: попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України, не змінює ПЗ експортера. Тому на експортні операції і правило «першої події» та касовий метод визначення ПЗ діють тільки з урахуванням цього обмеження.

Так, за правилом «першої події» датою виникнення ПЗ у разі експорту товарів завжди є дата оформлення МД, яка підтверджує факт перетину митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 16, с. 11).

А от для касових експортних операцій обов’язковою умовою виникнення ПЗ є наявність оплати ( п.п. 14.1.266 ПКУ). У той же час попередня (авансова) оплата до виникнення експортних ПЗ не призводить ( п. 187.11 ПКУ). От і виходить, що

ПЗ при експорті вугілля на дату надходження коштів виникнуть тільки у тому разі, якщо таке надходження станеться після оформлення МД, що підтверджує факт перетину митного кордону України. Якщо ж надходження коштів — перша подія, то ПЗ виникнуть на дату, коли буде оформлено МД

При цьому зауважте: базу оподаткування експортної операції визначають за курсом, що діє на дату оформлення МД (див. лист Міжрегіонального ГУ ДФС від 11.12.2015 р. № 26860/10/28-10-06-11). До дати виникнення ПЗ тут прив’язуватися не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі