Теми статей
Обрати теми

«Мені до Парижа у справі, терміново!»*: путівка за рахунок підприємства

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, Білова Наталя, податковий експерт
«Люба, ми летимо до Парижа!». Почути цю фразу у свою адресу мріє, мабуть, кожна панянка незалежно від віку та соціального статусу. І деяким все ж таки щастить! Хоча насправді стати щасливицею може будь-яка пані, якщо її чоловік або друг — директор фірми. Для нього перетворити мрію коханої на реальність простіше простого — купив путівку на двох за рахунок коштів підприємства і справу зроблено. А ось розбиратися з оподаткуванням такої путівки доводиться бухгалтеру. Щоб ви, шановні колеги, впоралися з цим завданням на раз-два і у вас теж залишився час відпочити або вивчити податкові нововведення, ми підготували цю статтю. Упевнені, вона допоможе вам усе розкласти по поличках.

* М. М. Жванецький «Труднощі кіно».

Чудово, коли рідне підприємство може допомогти працівнику відпочити з комфортом і оздоровитися, та ще й у компанії красуні-дружини чи молодої подружки. Так уже повелося, що перший у черзі за безоплатною путівкою — завжди директор.

Але оплатити відпочинок фізособи замало. Треба ще пам’ятати про податкове навантаження, що йде в навантаження (даруйте за тавтологію) до отримуваної фізособою путівки. А тут усе залежить від того, чим є видана путівка і кому вона надається — працівнику підприємства чи непрацівнику. У всіх цих деталях ми з вами, друзі, зараз і розберемося.

Путівка від підприємства директору: визначаємо вид доходу

У разі видачі путівки працівнику підприємства важливо класифікувати, до якого виду цей дохід належить. Навіщо це потрібно? Щоб правильно його «оподаткувати» і відобразити у звітності.

На наш погляд, путівку працівнику, сплачену за рахунок коштів роботодавця, слід відносити до заробітної плати, якщо можливість її надання передбачено в колдоговорі (трудовому договорі, укладеному з працівником). Чому? Судіть самі.

Заробітна плата включає основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) особі у зв’язку з відносинами трудового найму. Так визначають п.п. 14.1.48 ПКУ** і  ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

** Податковий кодекс України.

При цьому п.п. 2.3.4 Інструкції № 5***, що містить розширений перелік складових заробітної плати, до інших заохочувальних і компенсаційних виплат відносить

*** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

вартість путівок працівникам на лікування та відпочинок або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства

А якщо в колективному або індивідуальному трудовому договорі «путівкового» застереження немає? У цьому випадку податківці пропонують для цілей обкладення ПДФО відносити таку виплату до доходу у вигляді додаткового блага. Оскільки зараз до витрат підприємства потраплять і зарплата, і додаткове благо, щоб зберегти собі нерви, легше з ними погодитися, ніж сперечатися і доводити, що це зарплата.

А ось для ЄСВ-цілей вартість путівки все одно залишиться зарплатою. Річ у тім, що при визначенні виплат, які входять до складу заробітної плати, а отже й до бази нарахування ЄСВ, слід керуватися Інструкцією № 5. Це прямо передбачено п.п. 5 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування та сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (ср. ). Оскільки путівки віднесені Інструкцією № 5 до фонду оплати праці, то незалежно від того, зазначені вони в договорі в розділі «Оплата праці» чи ні, для цілей справляння ЄСВ — це зарплата, якщо отримувач путівки — працівник підприємства.

Хочете трохи зекономити на податках?

Тоді пропонуємо вам зробити одну хитрість. Яку саме? Оформити видачу путівок як дарунок. Як це зробити? Видати відповідний наказ (розпорядження) про вручення дарунків у негрошовій формі, з яким ознайомити отримувачів під підпис. Про те, як це працює, розповімо нижче.

А поки що повернемося до виду доходу — дарунка.

Отже, для цілей справляння ЄСВ дарунок-путівка працівнику залишиться зарплатою ( п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Також вона буде зарплатою для цілей ПДФО, якщо можливість видачі дарунків працівникам передбачено в розділі «Оплата праці» колдоговору (трудового договору, укладеного з працівником). Якщо такого застереження немає, то, як ми зазначили вище, простіше погодитися з податківцями, що це додаткове благо.

З класифікацією доходу розібралися. Тепер саме час перейти до порядку його оподаткування. Розглянемо обидва варіанти видачі.

Обкладаємо «путівковий» дохід правильно

ПДФО. Якщо путівку не оформляти як дарунок, то її вартість, збільшена на «натуральний» коефіцієнт (з 01.01.2016 р. він становить 1,219512), потрапить до складу оподатковуваного доходу отримувача.

З обчисленої таким чином суми утримуємо ПДФО за ставкою 18 %.

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки (з урахуванням «натурального» коефіцієнта) відображаємо:

— з ознакою доходу «101» — у загальній сумі заробітної плати, якщо путівку для працівника віднесли до зарплати (див. вище);

— з ознакою доходу «126» — як дохід у вигляді додаткового блага, якщо такий дохід надали непрацівнику (наприклад, подрузі директора) або працівнику, але класифікували його як додаткове благо (див. вище).

А тепер давайте поглянемо, як розвиватимуться події, якщо путівку оформити як видачу дарунка.

Ураховуючи, що підприємство надає фізособі (директору, його дружині або подрузі) дарунок у вигляді вартості путівки в негрошовій формі, на перший план виходить «подарунковий» п.п. 165.1.39 ПКУ. Він звільняє від оподаткування вартість негрошових дарунків, що не перевищує у 2016 році 689 грн. у розрахунку на місяць.

Різниця між вартістю негрошового дарунка, визначеною за звичайними цінами, і неоподатковуваною сумою, збільшена на «натуральний» коефіцієнт, є для обдаровуваної фізособи оподатковуваним доходом. Як його класифікувати, якщо отримувачем виступає працівник, ми розповідали вище. А ось для непрацівника цей дохід — однозначно додаткове благо.

Такий дохід обкладаємо ПДФО за ставкою 18 %.

У розділі I Податкового розрахунку за формою за № 1ДФ вартість дарунка-путівки відображаємо так:

— частину суми, що не включається до оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ (тобто в розмірі 689 грн.), — з ознакою доходу «160»;

— частину суми, що перевищує 689 грн., яка включається до складу оподатковуваного доходу отримувача (з урахуванням «натурального» коефіцієнта), — з ознакою доходу «126», якщо віднесли його до додаткового блага, або з ознакою доходу «101» — якщо до зарплати.

ВЗ. Якщо путівку не оформляли як дарунок, то такий дохід у сумі, нарахованій у бухобліку (тобто з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта*), увійде до бази обкладення ВЗ. Обкладаємо його збором за ставкою 1,5 % і відображаємо в розділі II форми № 1ДФ.

* Застосування свого окремого «натурального» ВЗ-коефіцієнта для ВЗ ПКУ не передбачено.

Вирішили оформити путівку як дарунок? Тоді, як і ПДФО, ВЗ утримуємо тільки з частини вартості путівки (збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт), що перевищує у 2016 році 689 грн.

Суму оподатковуваної ВЗ частини вартості путівки та утриманий з неї збір показуємо в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. А от

неоподатковувану суму, що дорівнює 689 грн., у розділі II форми № 1ДФ не відображаємо

Декілька слів про проблему зі сплатою ВЗ. Вона виникає в разі, якщо вартість путівки для отримувача — додаткове благо. Оскільки дохід виплачується в натуральній формі, а застосування «натурального» ВЗ-коефіцієнта ПКУ не передбачено, підприємству немає за рахунок чого сплачувати ВЗ. Як бути? Податківці радять попросити отримувача такого доходу внести суму ВЗ, що підлягає перерахуванню, до або в день видачі путівки до каси (на поточний рахунок) підприємства. А потім цю суму перерахувати до бюджету.

ЄСВ. З вартості дарунка непрацівнику у вигляді путівки не справляють ЄСВ. Чому? Тому що дохід у фізособи виник не в межах трудових відносин і не за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг).

А ось для працівника підприємства путівка в цілях ЄСВ — це зарплата незалежно від того, як буде оформлено її надання — чи то як просто видачу путівки ( п.п. 2.3.4 Інструкції № 5), чи то як дарунок ( п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). А отже, нарахування ЄСВ тут не уникнути.

ЄСВ нараховуйте на суму «путівкового» доходу, нараховану в бухобліку. Причому, якщо ви оформили надання путівки як дарунок, занотуйте: до бази справляння ЄСВ увійде як оподатковувана ПДФО, так і не оподатковувана цим податком частина дарунка. Причому оподатковувана ПДФО частина дарунка, на наш погляд, має потрапити туди збільшеною на «натуральний» коефіцієнт.

Водночас, Пенсійний фонд, який раніше адміністрував ЄСВ, у своїх листах дотримувався іншої думки, зазначаючи, що «натуральний» коефіцієнт при визначенні бази справляння ЄСВ у разі виплати доходу в натуральній формі не застосовується (див. листи від 20.03.2012 р. № 6288/03-30, від 16.09.2011 р. № 19693/03-30 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 98, с. 48). ДФСУ поки що з цього приводу не висловлювалася.

Бухгалтерський і податковий облік путівки

Бухгалтерський облік. Вартість оплачених підприємством путівок відображайте на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». За дебетом цього субрахунку показуйте придбання путівок, а за кредитом — їх видачу.

Вартість путівки для директора підприємства потрапить до адміністративних витрат (Дт 92).

А ось витрати на придбання путівки, що надається непрацівнику, підуть у вас на підставі п. 20 П(С)БО 16 «Витрати», затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318, до інших операційних витрат (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності»).

Обліковий результат від передачі путівки в обох випадках однаковий — витрати є, а доходу немає. Хоча не виключено, що податківці захочуть покапризувати і надумають уключити цей оборот до розрахунку 20 млн грн. Тому ті, хто не готовий чинити опір, можуть зробити проводки з використанням субрахунку 719.

Податок на прибуток. На вартість путівки, що потрапила до бухгалтерських витрат, сміливо зменшуйте свій оподатковуваний прибуток. Адже підставою для її розрахунку є бухфінрезультат ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

При цьому жодні обмеження, прив’язка до госпдіяльності та розрахунок податкових різниць у цій ситуації вам не загрожують, навіть якщо ви 20-мільйонник. Будьте спокійні!

ПДВ. Суми «вхідного» ПДВ за придбаною путівкою потрапляють до податкового кредиту ( п. 198.3 ПКУ), але тільки за умови, що у вас є ПН постачальника, зареєстрована в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Коли передаватимете путівку (чи то у формі зар­плати, чи то додаткового блага) відобразіть податкові зобов’язання з ПДВ, адже тут має місце її постачання, а отже, і об’єкт обкладення ПДВ за ставкою 20 % тут як тут ( п.п. «а» п. 185.1 ПКУ).

Важливо! ПДВ-зобов’язання нараховуйте в розмірі не нижче мінімальної планки, тобто в нашому випадку — не нижче ціни придбання путівки ( п188.1 ПКУ). Складіть та зареєструйте в ЄРПН дві податкові накладні:

— одну — на договірну вартість (з нульовими вартісними показниками). Щоправда, бухгалтери скаржилися, що «нульові» ПН не хотіли реєструвати в ЄРПН. Якщо ці чудеса продовжаться, то такі ПН доведеться залишити без реєстрації. Штрафів за  ст. 1201 ПКУ за це не буде, не хвилюйтеся (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 28);

— другу — на вартість придбання (з типом причини «15»).

А ще при видачі путівки як дарунка вам доведеться нарахувати другі податкові зобов’язання — для компенсації «вхідного» ПДВ. Це умова п. 189.1 і  п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Не дивуйтеся — адже йдеться про безоплатну передачу путівки.

І не забудьте при цьому скласти третю ПН з типом причини «13» — зведену — і зареєструвати її в ЄРПН

Якщо ви від початку впевнені, що придбання путівки у вас не пов’язане із госпдіяльністю, то сума «компенсаційних» податкових зобов’язань з ПДВ, які будуть нараховані наприкінці місяця за зведеною ПН, спочатку візьме участь у формуванні первісної вартості путівки-дарунка. Реалізувати таку облікову премудрість покликаний субрахунок 643/1 «Податкове зобов’язання, що підлягає коригуванню». Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 35.

Хоча якщо на «вході» податкового кредиту не було (наприклад, путівку придбали у неплатника ПДВ або в турагента з його спецтурПДВ-режимом, передбаченим ст. 207 ПКУ), то морочити голову з другими ПДВ-зобов’язаннями немає чого.

А тепер від теорії перейдемо до практики — проілюструємо все зазначене на прикладі.

Приклад. Підприємство в лютому 2016 року придбало в санаторію дві путівки на відпочинок усередині України — для директора та його супутниці (непрацівника підприємства) — загальною вартістю 24000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 4000 грн.).

Можливість надання працівникам путівок на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів підприємства передбачена в колективному договорі в розділі «Оплата праці».

Звичайна ціна путівок відповідає договірній ціні.

Оклад директора в місяці надання путівки — 10000 грн.

Визначимо суму оподатковуваного доходу директора за лютий 2016 року. Він складається з винагороди за фактично відпрацьовані дні та заохочувальної виплати, наданої в негрошовій формі (вартості путівки, оплаченої підприємством), збільшеної на «натуральний» коефіцієнт.

Нарахована сума доходу директора у вигляді зарплати-путівки становить:

12000 грн. х 1,219512 = 14634,14 грн.

Загальний лютневий «трудовий» дохід працівника дорівнює:

10000 грн. + 14634,14 грн. = 24634,14 грн.

Як бачимо, сума загального доходу не перевищила максимальної величини бази справляння ЄСВ, що діє в лютому 2016 року (34450 грн.). Отже, ЄСВ справлятимемо з усієї суми доходу.

Надання путівки супутниці директора підприємство оформило як дарунок непрацівнику. Тому частину вартості путівки в сумі 689 грн. воно не включає до оподатковуваного доходу фізособи та не утримує з цієї суми ПДФО і ВЗ. Зрозуміло, немає тут і ЄСВ.

Визначимо суму перевищення, яка увійде до складу оподатковуваного доходу отримувача:

(12000 грн. - 689 грн.) х 1,219512 = 13793,90 грн.

Сума ПДФО, яку підприємство утримує з такого доходу, становить:

13793,90 грн. х 18 % : 100 % = 2482,90 грн.

Сума ВЗ, яку підприємство утримує з такого доходу, становить:

13793,90 грн. х 1,5 % : 100 % = 206,91 грн.

Припустимо, що суму ВЗ супутниця директора внесла до каси підприємства.

Операції з придбання та надання путівки директору та його подрузі підприємство у своєму обліку відображає так, як наведено на с. 14.

Облік придбання та видачі путівки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

Придбання путівок

1

Перераховано санаторію передоплату за путівки

371

311

24000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (до отримання ПН, зареєстрованої в ЄРПН)

644/1

644/ПДВ

4000

3

Уключено «вхідний» ПДВ до податкового кредиту (отримано ПН, зареєстровану в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

4000

4

Відображено у складі первісної вартості путівки-дарунка «компенсаційні» ПЗ, які будуть нараховані наприкінці місяця у зведеній ПН

331

643/1

2000

5

Отримано путівки від санаторію

331

631

20000

6

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

631

4000

7

Здійснено залік заборгованостей

631

371

24000

Видача путівки працівнику

1

Сплачено:

— ЄСВ на зарплату-путівку (12000 грн. х 1,219512 х 22 % : 100 %)

651

311

3219,51

— ПДФО із зарплати-путівки (12000 грн. х 1,219512 х 18 % : 100 %)

641/ПДФО

311

2634,14

— ВЗ із зарплати-путівки (12000 грн. х 1,219512 х 1,5 % : 100 %)

642

311

219,51

2

Видано путівку працівнику

377

331

10000

3

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ при видачі путівки працівнику виходячи з вартості її придбання

377

641/ПДВ

2000

4

Нараховано заробітну плату за лютий 2016 року*

92

661

24634,14

* Для спрощення прикладу проводки з виплати авансу ми не наводимо.

5

Нараховано ЄСВ на зарплату (24634,14 грн. х 22 % : 100 %)

92

651

5419,51

6

Утримано із зарплати:

— ПДФО (24634,14 грн. х 18 % : 100 %)

661

641/ПДФО

4434,14

— ВЗ (24634,14 грн. х 1,5 % : 100 %)

661

642

369,51

7

Сплачено:

— ЄСВ, нарахований на зарплату (5419,51 грн. - 3219,51 грн.)

651

311

2200

— ПДФО із зарплати (4434,14 грн. - 2634,14 грн.)

641/ПДФО

311

1800

— ВЗ із зарплати (369,51 грн. - 219,51 грн.)

642

311

150

8

Здійснено залік заборгованостей

661

377

12000

9

Виплачено заробітну плату

661

311

7830,49

10

Віднесено на фінансовий результат:

— заробітну плату за лютий 2016 року

791

92

24634,14

— ЄСВ, нарахований на зарплату

791

92

5419,51

Видача путівки непрацівнику

1

Відображено неоподатковувану частину вартості путівки

949

685

689

2

Нараховано дохід непрацівнику у вигляді вартості путівки ((12000 грн. - 689 грн.) х 1,219512)

949

685

13793,90

3

Утримано ПДФО з вартості путівки ((12000 грн. - 689 грн.) х 1,219512 х 18 % : 100 %)

685

641/ПДФО

2482,90

4

Унесено непрацівником до каси підприємства суму ВЗ з вартості путівки ((12000 грн. - 689 грн.) х 1,219512 х 1,5 % : 100 %)

301

642

206,91

5

Сплачено:

— ПДФО з вартості путівки

641/ПДФО

311

2482,90

— ВЗ з вартості путівки

642

311

206,91

6

Видано путівку непрацівнику

685

331

12000

7

Нараховано ПЗ з ПДВ при видачі путівки непрацівнику виходячи з вартості її придбання

949

641/ПДВ

2000

8

Нараховано ПЗ з ПДВ як компенсацію ПК, складено зведену ПН

643/1

641/ПДВ

2000

9

Віднесено на фінансовий результат:

— витрати, пов’язані з наданням путівки непрацівнику

791

949

13793,90

— неоподатковувану частину вартості путівки

791

949

689

— ПЗ з ПДВ виходячи з мінбази

791

949

2000

Ну от, тепер ви знаєте всі «путівкові» секрети і можете спокійно відправляти директора на відпочинок. Та й він виїде з легким серцем, тому що впевнений: підприємство залишається в надійних руках бухгалтера!

висновки

  • На наш погляд, путівку, сплачену за рахунок коштів роботодавця, варто розцінювати як одну зі складових заробітної плати.

  • Вартість путівки, оплачена роботодавцем, є для працівника негрошовим доходом, тому для обчислення бази утримання ПДФО і ВЗ до цього доходу застосовується «натуральний» коефіцієнт.

  • З вартості дарунка непрацівнику у вигляді путівки ЄСВ не справляють.

Теги путівка
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі