Теми статей
Обрати теми

Безоплатний «імпорт»: дали добро на податковий кредит

Яновська Наталія, податковий експерт
За матеріалами підкатегорії 101.10 Бази знань*

* Див. на офіційному сайті ДФСУ за посиланням zir.sfs.gov.ua.

висновок документа


ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, уключається до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації

Хочеться вірити, що це остаточне та безповоротне рішення податківців: ПДВ при безоплатному імпорті можна поставити в податковий кредит.

Історія питання сягає корінням ще в докодексні часи. Причому в різний період податківців гойдало з одного боку в інший: то вони «за» податковий кредит, то «проти». Як повелося, в основному переважала думка «проти» (про історію питання можна почитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 103, с. 22).

І ось на радість платників контролерів гойднуло в ліберальний бік.

Ми первісно сповідували «законність» податкового кредиту при безоплатному імпорті. Якщо брати період до 01.07.2015 р. — дати початку поголовної «податковокредитності», то аргументи були приблизно такі. Імпорт (будь-який, у тому числі й безоплатний) треба розглядати як одну з форм придбання товару, про що свідчить зворот «у тому числі» в п.п. «а» п. 198.1 і п. 198.3 ПКУ. А отже, за наявності правильної митної декларації та в разі передбачуваного госпвикористання товару, у платника має бути податковий кредит. Тим більше, на відміну від внутрішньоукраїнських дарунків, де «вхідний» ПДВ не оплачується набувальником, «імпортний» буде сплачений до бюджету в будь-якому разі.

Якщо поглянути на поточну ситуацію — період з 01.07.2015 р. — то тут однозначно все має потрапляти до податкового кредиту, якщо на руках у підприємства є документ, що підтверджує сплату ПДВ: митна декларація (МД), податкова накладна (ПН) тощо. Причому, на цьому етапі навіть не треба замислюватися про господарність, усе в кредит — і крапка. А ось якщо напрям придбаного — негосподарський/неоподатковуваний, то доведеться нарахувати «компенсаційні» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ: або в періоді придбання, або за фактом використання в негосподарській/неоподатковуваній діяльності.

Таку схему ПДВ-обліку запровадили для стиковки з формулою «щастя» ( п. 2001.3 ПКУ), за якою весь «вхідний» ПДВ за правильними МД, ПН збільшує ліміт реєстрації. Якщо безоплатний імпорт штучно викошувати з податкового кредиту, то стиковки з формулою не буде: у декларації кредиту нуль, а ліміт є (адже МД за будь-яким імпортом збільшує ліміт реєстрації через показник ∑Митн). Такий різнобій явно не вписується в задумку законодавця, і це тільки підтверджувало нашу позицію, що ПДВ-кредиту при безоплатному імпорті бути. Про це ми вже писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 38.

Причому якщо ви відобразите ПК з безоплатного імпорту, то згідно з ПКУ «компенсаційні» ПЗ повинні будете нарахувати не просто так, а тільки якщо дароване використовуватиметься в негосподарській/необ’єктній діяльності. І ні в якому іншому випадку! У принципі, так само в останньому абзаці консультації говорять і податківці, спираючись на п. 198.5 ПКУ.

Сподіваємося, ми їх правильно зрозуміли, і це не весняне загострення, а виважена остаточна позиція, яка цілком відповідає букві закону. Тим більше, що трохи раніше в такому правильному ключі вже з’являлися точкові листи контролерів: ГУ ДФС у м. Києві від 10.11.2015 р. № 17073/10/26-15-15-01-18, Міжрегіонального ГУ ДФС від 17.11.2015 р. № 25526/10/28-10-06-11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі