Теми статей
Обрати теми

Правила індексації у дії

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
У попередній статті ви дізналися «фундамент» — основні правила індексації доходів. Зараз давайте цеглинку по цеглинці розглянемо нюанси зарплатної індексації: як визначити базовий місяць і провести порівняльні розрахунки, які існують тонкощі розрахунку коефіцієнта індексації, а також інші індексаційні моменти.

Місяць підвищення окладу — базовий

Як ми зазначили вище, звичний усім термін «базовий місяць» з 1 грудня 2015 року зник з Порядку № 1078. На зміну йому прийшов абсолютно інший термін — «місяць підвищення доходу».

Змінилася не тільки назва базового місяця, а і його сенс. Розставимо акценти на таких моментах.

Перше запитання, що виникає: що таке «місяць підвищення» і коли його визначають? Складного нічого тут не немає. Місяць підвищення —

це місяць, в якому відбулося підвищення тарифних ставок (окладів), пенсій або щомісячного грошового утримання, стипендій, виплат із соцстрахування

Тобто тепер базовий місяць залежить від дати підвищення окладу (тарифної ставки) за певною посадою ( абз. 3 п. 5 Порядку № 1078). Тут основним орієнтиром для роботодавців буде штатний розпис підприємства.

Важливо! Зниження окладу (тарифної ставки) не впливає на базовий місяць для індексації*.

* Детально про це див. на с. 41 цього номера.

Таким чином, збільшився оклад (тарифна ставка) — місяць стає базовим, і цього місяця проводять порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію.

Якщо зарплата працівника підвищуватиметься за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки), то це не впливає на зміну базового місяця.

Тобто в разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без збільшення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, у такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно ( абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Це означає, що працівнику продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Якщо розмір підвищення зарплати не перекриває суму індексації, таку суму в цьому місяці визначають як різницю між сумою можливої індексації і розміром підвищення зарплати. Детальніше про це ви дізнаєтеся пізніше.

Отже, з 1 грудня 2015 року базовий місяць — це місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Але як діяти, якщо у працівників були визначені індивідуальні базові місяці і з 1 грудня 2015 року підвищення окладу не було? Порядок дій буде таким (див. рис. 1 на с. 10).

img 1

Таким чином, для новоприйнятих з грудня 2015 року і пізніше працівників або для тих, кому з грудня 2015 року і пізніше підвищили тарифні ставки (посадові оклади), для визначення базового місяця слід орієнтуватися на місяць останнього підвищення окладу за посадою (незалежно від дати, коли працівник був прийнятий на роботу).

Якщо, починаючи з 1 грудня 2015 року, оклади не підвищувалися, нових працівників не приймали на роботу, не переводили працівників на іншу посаду або особи не ставали до роботи після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, то орієнтуйтеся на базові місяці, що були визначені раніше. Якщо таким працівникам визначили фіксовану індексацію, то продовжуйте виплачувати її й надалі, до настання одної з вищеперелічених подій.

Як же на практиці правильно визначити базовий місяць? Найпоширеніші ситуації за визначенням базового місяця ви знайдете в табл. 1 на с. 10.

Таблиця 1. Визначаємо базовий місяць

Ситуація

Базовий місяць + Пояснення

Працівник прийнятий на роботу в жовтні 2011 року. Оклад не підвищувався

Базовим місяцем для такого працівника буде жовтень 2011 року, тобто місяць його прийняття на роботу

Працівник прийнятий на роботу в березні 2013 року. Оклад не підвищувався

Базовим місяцем для такого працівника буде лютий 2013 року, тобто місяць, що передує місяцю прийняття на роботу

Працівник прийнятий на роботу у вересні 2015 року. У грудні 2015 року йому підвищили оклад

Базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу — грудень 2015 року

Усім працівникам згідно зі штатним розписом підвищили оклади на 20 % з 1 січня 2016 року

Для всіх працівників базовим місяцем буде січень 2016 року. Індекс для індексації починаємо обчислювати з лютого 2016 року. Уперше індексація може з’явитися у квітні 2016 року (за умови, що в лютому індекс інфляції перевищить 103 %)

З 1 січня 2016 року запровадили нову посаду. У березні 2016 року на цю посаду прийнято працівника

Базовим місяцем буде січень 2016 року. Якщо індекс інфляції в лютому перевищить поріг 103 %, то вперше індексація може з’явитися у квітні 2016 року

На вакантну посаду в березні 2016 року був прийнятий працівник. Посадовий оклад за такою посадою підвищувався востаннє в липні 2015 року

Базовим місяцем для такого новоприйнятого працівника буде липень 2015 року — місяць останнього підвищення окладу за посадою. Уже в березні 2016 року він має право на індексацію зарплати від такого базового місяця в розмірі 2,9 % (39,96 грн.), але виплачуватися така індексація буде пропорційно фактично відпрацьованому часу

Базовий місяць як показник для індексації зар­плати дуже важливий. Адже з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), починається розрахунок нового ІСЦ наростаючим підсумком.

Механізм проведення індексації

Точка відліку для проведення індексації — базовий місяць. Знаючи його та приріст ІСЦ, ви легко знайдете суму індексації. Формула розрахунку індексації проста (для загального випадку):

img 2

Сума зарплати працівника, що підлягає індексації, обмежена такою межею, роботодавцю відома. Запитання у бухгалтерів виникають при визначенні другої складової формули — коефіцієнта індексації (приросту ІСЦ). Які умови повинні виникнути для індексації зарплати, в якому місяці у працівника настає право на індексацію, як розрахувати цей коефіцієнт?

Відповіді на них — нижче (див. також рис.2).

img 3

Підстава для індексації

Правові основи індексації визначено ст. 4 Закону про індексацію і абз. 2 п. 11 Порядку № 1078. Основна умова — індексація грошових доходів населення (у тому числі й зарплати) проводиться, якщо величина ІСЦ перевищила поріг індексації, що встановлюється в розмірі 103 %. Нагадаємо, що до 01.01.2016 р. діяв поріг індексації 101 %.

Величину приросту ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком на основі щомісячних ІСЦ, що публікуються Держстатом України, до перевищення встановленого порогу індексації. Якщо величина ІСЦ перевищує встановлений поріг 103 %, то з місяця, що настає за місяцем такого перевищення, розрахунок індексу споживчих цін розпочинається заново.

Важливо! Оскільки новий поріг індексації, що дорівнює 103 %, установлено з січня 2016 року, то він застосовується для всіх випадків, коли обчислення ІСЦ наростаючим підсумком починаючи з січня 2016 року перевищить 103 %.

Якщо у грудні 2015 року у працівника не підвищувався оклад та/або не було перевищення порогу індексації, то ІСЦ наростаючим підсумком у місяцях 2016 року продовжує обчислюватися перемноженням ІСЦ за місяці 2015 року і 2016 року до моменту, доки він не перевищить поріг індексації 103 %.

Розрахунок коефіцієнта індексації

Норми Порядку № 1078 говорять про те, що коефіцієнт індексації слід розраховувати наростаючим підсумком на основі щомісячних ІСЦ, що публікуються Держкомстатом України, до перевищення встановленого порогу індексації.

У місяці підвищення окладу (тарифної ставки) значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а обчислення приросту ІСЦ здійснюють з місяця, що настає після підвищення окладу (тарифної ставки).

У місяці підвищення значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %

Офіційне опублікування індексу інфляції відбувається до 10-го числа місяця, що настає за звітним. А підвищення доходу у зв’язку з індексацією здійснюється з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано ІСЦ ( п. 11 Порядку № 1078).

Усе це означає, що зарплату індексують з урахуванням чергового перевищення порогу через місяць після такого перевищення.

Дохід індексується через місяць після перевищення порогу індексації

Ґрунтуючись на вищевикладеному, право на індексацію в умовах інфляції в загальному випадку може виникнути тільки на 3-й місяць після підвищення окладу (див. табл. 2):

Таблиця 2. Право на індексацію

Місяці після місяця підвищення

Події

Дії/Результат

!

Підвищили оклад

Не індексуємо

1-й місяць

Індекс інфляції за цей місяць братиме участь у розрахунках. Але він буде відомий тільки в наступному місяці

Не індексуємо

2-й місяць

Опублікували індекс інфляції за попередній звітний місяць після підвищення окладу. Його порівнюють з порогом індексації, встановленої в 1-му місяці

Не індексуємо

3-й місяць

З 1-го числа після місяця опублікування індексу інфляції за 1-й місяць може виникнути право на індексацію (за умови, що приріст ІСЦ перевищить поріг 103 %)

Індексуємо

На жаль, ані Закон про індексацію, ані Порядок № 1078 не розкривають механізм розрахунку ІСЦ на стику застосування порогу 101 і 103 %. Керуючись роз’ясненнями фахівців Мінсоцполітики (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 7, № 15), покажемо, як на практиці розрахувати ІСЦ для такого перехідного періоду. Розрахуємо його на умовному прикладі — припустимо, що у вересні 2015 року працівнику підвищили оклад (місяць став базовим), індексація цього місяця дорівнює нулю. Розрахунок індексів і суми індексації наведемо в табл. 3.

Таблиця 3. Розрахунок індексів і сум індексації

img 4

Прокоментуємо послідовність наших дій.

Розрахуємо приріст ІСЦ. Цей показник визначаємо для індексації зарплати від базового вересня-2015.

Отже, з жовтня 2015 року починаємо обчислювати ІСЦ наростаючим підсумком.

ІСЦ за місяцями 2015 року становить: за жовтень — 98,7 %, за листопад — 102 %, за грудень 2015 року — 100,7 %, за січень 2016 року — 100,9 %.

Спочатку визначимо ІСЦ наростаючим підсумком у листопаді шляхом перемноження ІСЦ жовтня і листопада (0,987 х 1,020 х 100 = 100,7 %). Оскільки цей показник у листопаді не перевищив поріг індексації, що діяв у 2015 році (100,7 % < 101 %), ми продовжуємо подальший розрахунок ІСЦ наростаючим підсумком до перевищення цього порогу індексації. При цьому в січні 2016 року (місяці, що настає за місяцем, в якому оприлюднено ІСЦ за листопад-2015) у працівника право на індексацію не виникає.

Тепер визначимо ІСЦ наростаючим підсумком у грудні шляхом перемноження ІСЦ жовтня, листопада і грудня (0,987 х 1,020 х 1,007 х 100 = 101,4 %).

Як бачимо, цей показник у грудні перевищив поріг індексації, що діяв у 2015 році (101,4 % > 101 %). А отже, право на індексацію зарплати на величину приросту ІСЦ 1,4 % (101,4 - 100) у працівника настає в лютому 2016 року (місяці, що настає за місяцем, у якому оприлюднено ІСЦ за грудень-2015). Цей показник «зафіксуйте». Його використовуватимемо надалі для розрахунку приросту ІСЦ при подальшій індексації.

Після грудневого перевищення порогу починаємо заново рахувати приріст ІСЦ. ІСЦ за січень-2016 (з якого починаємо новий розрахунок) не перевищив новий поріг індексації (100,9 % < 103 %), тому продовжуємо подальший розрахунок ІСЦ наростаючим підсумком до перевищення цього порогу індексації. При цьому в березні 2016 року (місяці, що настає за місяцем, в якому оприлюднено ІСЦ за січень-2016) у працівника зберігається попередній (лютневий) коефіцієнт індексації (1,4 %). Теж саме буде і з ІПЦ за лютий-2016. Він також наростаючим підсумком не перевищив поріг 103 %. Тому і у квітні-2016 у працівника зберігається його коефіцієнт індексації 1,4 %.

Далі розрахунки будуть умовними. Визначимо ІСЦ наростаючим підсумком у березні шляхом перемноження ІСЦ січня, лютого і березня (1,009 х 0,996 х 1,032 х 100 = 103,7 %). Він перевищив поріг індексації (103,7 % > 103 %). Тому коефіцієнт індексації наростаючим підсумком може становити 5,2 % (1,014 х 1,037 х 100 - 100). На цей коефіцієнт індексуйте зарплату у травні 2016 року (місяці, що настає за місяцем, в якому оприлюднено ІСЦ за березень-2016).

Приклад розрахунку величини приросту ІСЦ наведено в додатку 1 до Порядку № 1078 (ср. ). У цілому цей розрахунок не складний. Але для вашої зручності ми щомісячно публікуємо готові таблиці з уже розрахованими коефіцієнтами індексації. Усе, що вам потрібно знати, — це місяць останнього підвищення окладу (базовий місяць). За рядком з потрібним вам «базовим місяцем» ви знайдете готові суми індексації для повністю відпрацьованого часу. Наведемо таблиці з розрахованими величинами приросту ІСЦ для індексації зарплати в січні та лютому-квітні 2016 року (див. табл. 4 і 5 відповідно).

Таблиця 4. Коефіцієнти індексації та суми поточної індексації за СІЧЕНЬ 2016 року

Базовий місяць

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2008

%

171,2

164,0

154,4

146,7

143,5

141,6

142,8

143,1

140,4

136,4

132,9

128,1

Сума

2359,14

2259,92

2127,63

2021,53

1977,43

1951,25

1967,78

1971,92

1934,71

1879,59

1831,36

1765,22

2009

%

121,7

118,4

115,4

113,5

112,4

110,1

110,3

110,7

109,1

107,2

105,0

103,2

Сума

1677,03

1631,55

1590,21

1564,03

1548,87

1517,18

1519,93

1525,45

1503,40

1477,22

1446,90

1422,10

2010

%

99,6

95,8

94,1

94,7

95,8

96,6

97,0

94,7

89,2

88,3

87,7

86,2

Сума

1372,49

1320,12

1296,70

1304,97

1320,12

1331,15

1336,66

1304,97

1229,18

1216,77

1208,51

1187,84

2011

%

84,4

82,8

80,2

77,9

76,5

75,8

78,1

78,8

78,6

78,6

78,5

78,1

Сума

1163,03

1140,98

1105,16

1073,46

1054,17

1044,52

1076,22

1085,86

1083,11

1083,11

1081,73

1076,22

2012

%

77,7

77,4

76,9

76,9

77,4

77,9

78,3

78,8

78,6

78,6

78,8

78,5

Сума

1070,71

1066,57

1059,68

1059,68

1066,57

1073,46

1078,97

1085,86

1083,11

1083,11

1085,86

1081,73

2013

%

78,1

78,3

78,3

78,3

78,1

78,1

78,3

79,5

79,5

78,8

78,5

77,5

Сума

1076,22

1078,97

1078,97

1078,97

1076,22

1076,22

1078,97

1095,51

1095,51

1085,86

1081,73

1067,95

2014

%

77,2

76,2

72,4

66,9

60,8

59,2

58,5

57,3

52,9

49,3

46,5

42,2

Сума

1063,82

1050,04

997,67

921,88

837,82

815,78

806,13

789,59

728,96

679,35

640,77

581,52

2015

%

38,0

31,0

18,3

3,7

1,5

1,1

1,5

2,3

2,0

Сума

523,64

427,18

252,17

50,99

20,67

15,16

20,67

31,69

27,56

2016

%

Х

Таблиця 5. Коефіцієнти індексації та суми поточної індексації за ЛЮТИЙ, БЕРЕЗЕНЬ і КВІТЕНЬ 2016 року

Базовий місяць

Січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

Листопад

Грудень

А

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2008

%

171,2

164,0

154,4

146,7

143,5

141,6

142,8

143,1

140,4

136,4

132,9

128,1

Сума

2359,14

2259,92

2127,63

2021,53

1977,43

1951,25

1967,78

1971,92

1934,71

1879,59

1831,36

1765,22

2009

%

121,7

118,4

115,4

113,5

112,4

110,1

110,3

110,7

109,1

107,2

105,0

103,2

Сума

1677,03

1631,55

1590,21

1564,03

1548,87

1517,18

1519,93

1525,45

1503,40

1477,22

1446,90

1422,10

2010

%

99,6

95,8

94,1

94,7

95,8

96,6

97,0

94,7

89,2

88,3

87,7

86,2

Сума

1372,49

1320,12

1296,70

1304,97

1320,12

1331,15

1336,66

1304,97

1229,18

1216,77

1208,51

1187,84

2011

%

84,4

82,8

80,2

77,9

76,5

75,8

78,1

78,8

78,6

78,6

78,5

78,1

Сума

1163,03

1140,98

1105,16

1073,46

1054,17

1044,52

1076,22

1085,86

1083,11

1083,11

1081,73

1076,22

2012

%

77,7

77,4

76,9

76,9

77,4

77,9

78,3

78,8

78,6

78,6

78,8

78,5

Сума

1070,71

1066,57

1059,68

1059,68

1066,57

1073,46

1078,97

1085,86

1083,11

1083,11

1085,86

1081,73

2013

%

78,1

78,3

78,3

78,3

78,1

78,1

78,3

79,5

79,5

78,8

78,5

77,5

Сума

1076,22

1078,97

1078,97

1078,97

1076,22

1076,22

1078,97

1095,51

1095,51

1085,86

1081,73

1067,95

2014

%

77,2

76,2

72,4

66,9

60,8

59,2

58,5

57,3

52,9

49,3

46,5

42,2

Сума

1063,82

1050,04

997,67

921,88

837,82

815,78

806,13

789,59

728,96

679,35

640,77

581,52

2015

%

38,0

31,0

18,3

3,7

1,5

1,1

2,9

3,7

1,4

2,0

Сума

523,64

427,18

252,17

50,99

20,67

15,16

39,96

50,99

19,29

27,56

2016

%

Х

Належна сума індексації + подальша індексація: нюанси розрахунку

Щоб визначити долю зарплатної індексації в місяці підвищення доходів (окладу), так званому базовому місяці, треба порівняти суму зарплатного підвищення та належні суми індексації. Від цього залежить як належна працівнику індексація, так і подальша.

Належна індексація, якщо підвищуються оклади

При підвищенні окладу місяць, у якому сталося таке підвищення, стає базовим. І обчислення ІСЦ розпочинається з місяця, що настає за базовим, а нарахування індексації проводиться з місяця, наступного за місяцем опублікування індексу ( ч. 3 і 4 ст. 4 Закону про індексацію).

Якщо індексація починається з «чистого аркуша», питань щодо її нарахування не виникає. Але як бути, якщо на момент підвищення окладу працівнику вже нараховували індексацію?

Порядок № 1078 пропонує 2 варіанти розвитку подій (див. також рис. 3 нижче).

img 5

Варіант 1. Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу ( абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Варіант 2. Якщо розмір підвищення доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення, то сума індексації в такому місяці визначається як різниця між сумою індексації цього місяця і розміром підвищення доходу ( абз. 4 п. 5 Порядку № 1078).

Продемонструємо, як змінилося таке трактування цієї норми після оновлення з 1 грудня 2015 року правил індексації (див. табл. 6 на с. 16).

Таблиця 6. Визначаємо індексацію-різницю в місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки)

Показники

Було

Стало

Назва

Фіксована індексація

Індексація з урахуванням підвищення

Алгоритм розрахунку

Сума індексації - сума підвищення зарплати

Отже, якщо працівник мав право на індексацію в місяці підвищення окладу і розмір підвищення зарплати її не перекриває, визначають нову суму індексації.

Увага! Поняття «фіксована сума індексації» віднині не існує. При кожному підвищенні зарплати (за рахунок зростання посадового окладу) від суми індексації, що могла бути нарахована в місяці підвищення, потрібно відняти суму підвищення зарплати.

Як схематично виглядають порівняльні розрахунки в місяці підвищення окладу (ставки), покажемо на рис. 4.

img 6

У місяці підвищення посадових окладів до розрахунку підвищення доходу включаються всі складові заробітної плати, що не мають разового характеру ( абз. 5 п. 5 Порядку № 1078). Склад зарплатних виплат, які враховують при проведенні порівняльних розрахунків з метою індексації в місяці підвищення окладу, визначають з урахуванням п. 2 Порядку № 1078. Ця норма орієнтує нас на виплати, що є об’єктом індексації. Отже, якщо зарплатна виплата підлягає індексації, то її також ураховують як складову зарплати при проведенні порівняльних розрахунків.

Таким чином, у порівняльному розрахунку беруть участь усі складові зарплати, що не мають разового характеру. Виплати разового характеру не враховують.

Виплатами разового характеру в цілях проведення індексації можна вважати доплати за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу робіт, суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, якщо вони встановлені на короткий строк.

Зверніть увагу! Щоб не викривити загальне зарплатне підвищення в місяці підвищення окладу (тарифної ставки), доплати, надбавки, премії (установлені у змінному розмірі) у порівняльних розрахунках ураховують за розміром (відсотком), що склався в місяці підвищення.

Подальша індексація

До чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, що була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порогу індексації, установленого п. 11 Порядку № 1078 (абзац шостий п. 5 Порядку № 1078). Зобразимо це графічно на рис. 5.

img 7

Нагадаємо: раніше ми іменували індексацію внаслідок перевищення встановленого порогу індексації як поточну. Сенс цього терміна не змінився. Таку суму індексації, як і раніше, визначаємо шляхом множення ПМ для працездатної особи на величину приросту ІСЦ.

Ми розглянули правила та особливості нарахування індексації. Далі — розглянемо практичні ситуації.

висновки

  • Місяць, в якому збільшився оклад (тарифна ставка), є базовим, і цього місяця проводять порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію.

  • Збільшення зарплати за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну базового місяця.

  • Індексація грошових доходів населення (у тому числі й зарплати) проводиться, якщо величина ІСЦ перевищила поріг індексації. З 01.01.2016 р. такий поріг дорівнює 103 %.

  • Сума індексації зарплати розраховується шляхом множення ПМПО на коефіцієнт індексації.

  • Коефіцієнт індексації розраховують наростаючим підсумком на основі щомісячних ІСЦ до перевищення встановленого порогу індексації. При цьому в місяці підвищення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст ІСЦ обчислюють з місяця, що настає після підвищення окладу (тарифної ставки).

  • Сума індексації в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення доходу. Якщо розмір підвищення доходу не перевищує суму індексації, що склалася в місяці підвищення, то сума індексації в такому місяці визначається як різниця між сумою індексації цього місяця і розміром підвищення доходу.

  • «Індексація-різниця» виплачується працівнику до чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок). Крім цього, до суми «індексації-різниці» додається сума «поточної» індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі