№22

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2016/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Індексуємо грошові доходи: основи основ Індексацію грошових доходів населення встановлено законодавством. Навіщо вона потрібна? Щоб підтримати купівельну спроможність громадян в умовах постійного зростання споживчих цін на товари та послуги. Уявіть — зарплату працівнику встановили в певному розмірі рік або два тому, і відтоді її не підвищували. Але ж ціни зростають... А індексація доходів якраз і дозволяє частково відшкодувати таке зростання цін на товари та послуги. У статті ви дізнаєтеся про основні правила індексації: за яких умов виникає право на індексацію, в яких межах індексують доходи населення, що відносять до об’єктів індексації. Поїхали!
  • Правила індексації у дії У попередній статті ви дізналися «фундамент» — основні правила індексації доходів. Зараз давайте цеглинку по цеглинці розглянемо нюанси зарплатної індексації: як визначити базовий місяць і провести порівняльні розрахунки, які існують тонкощі розрахунку коефіцієнта індексації, а також інші індексаційні моменти.
  • Індексуємо зарплату окремих категорій: «дивимося в корінь» оновленої норми Якщо у вашому полку прибуло, то обов’язково пригадайте про спеціальні приписи, установлені п. 10 Порядку № 1078. Контингент прибулих може різнитися, але для зарплатної індексації тепер їх об’єднує одна норма. І незважаючи на видиму схожість загального правила, у його застосуванні є істотні нюанси. Про них зараз і розповімо.
  • Не платите своєчасно зарплату? З вас компенсація Підприємство затримало виплату зарплати на декілька місяців? Що ж, через таку затримку додатково доведеться нарахувати та виплатити працівникам компенсацію втрати частині заробітної плати, що пов’язана з інфляцією. Про порядок нарахування такої виплати читайте в цій статті.
  • Оподаткування індексації та компенсації Правила обчислення суми компенсації за затримку зарплати та індексації грошових доходів працівників ми вже вивчили. Тепер поговоримо про оподаткування таких виплат і відображення їх у податковому та бухгалтерському обліку.
  • Виправляємо помилки «індексацій» Проведення індексації — процес трудомісткий. Тому не дивно, що бухгалтер може заплутатися в усіх тонкощах і допустити помилки. На щастя, їх можна безболісно виправити. Як саме це зробити, читайте в нашій статті.
  • Відповідальність роботодавця за невиплату індексації або компенсації Насамкінець поговоримо про найцікавіше. Що загрожує роботодавцям, які не нараховують індексацію або компенсацію за несвоєчасну виплату зарплати? Відповідь на це запитання читайте в нашій статті.
  • Індексація. Непрописані ситуації: консультують профі Оновлена у грудні минулого року, але все така ж скупа і суха індексаційна нормативка залишила «за кадром» урегулювання багатьох практичних питань. Ми зібрали найзлободенніші запитання наших читачів, що надійшли на консультаційну лінію, і задали їх профільному експерту Міністерства соціальної політики України.
  • Коливання суми посадового окладу: як обчислювати індексацію Останнє підвищення зарплати працівника госпрозрахункової організації було в жовтні 2015 року — його оклад після підвищення склав 3000 грн. Базовий місяць для індексації зарплати працівника — жовтень 2015 року. У грудні 2015 року працівнику було знижено посадовий оклад до 2500 грн., про що його було попереджено за 2 місяці. З січня 2016 року у працівника настало право на індексацію. З березня 2016 року йому збільшили посадовий оклад на 30 грн. і він став дорівнювати 2530 грн. Як індексується зарплата за березень 2016 року?
  • Порядок проведення індексації грошових доходів населення Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами і доповненнями, останні з яких унесено постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2016 р. № 77)
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі