Теми статей
Обрати теми

Відповідальність роботодавця за невиплату індексації або компенсації

Смирнова Маргарита, експерт з питань оплати праці
Насамкінець поговоримо про найцікавіше. Що загрожує роботодавцям, які не нараховують індексацію або компенсацію за несвоєчасну виплату зарплати? Відповідь на це запитання читайте в нашій статті.

Хто може виявити порушення

Несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам, а також виплата її не в повному обсязі, у тому числі ненарахування та невиплата індексації або компенсації, є порушенням трудового законодавства.

Нагляд і контроль за юридичними особами та підприємцями у трудовій сфері здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику з питань нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю ( ст. 259 КЗпП). Сьогодні ці функції покладено на Державну службу з питань праці (далі — Держпраці).

Зауважте, податківці також мають право здійснювати контроль за дотриманням законодавства про працю на всіх підприємствах незалежно від форми власності з метою перевірки дотримання податкового законодавства ( ч. 2 ст. 259 КЗпП). Проте донараховувати суми індексації ані ПКУ, ані КЗпП, ані будь-який інший акт законодавства їм права не давав.

Фіскалам дано право донараховувати податкові зобов’язання в разі, якщо дані перевірок свідчать про порушення правил нарахування, утримання та сплати податків податковим агентом ( п.п. 54.3.5 ПКУ). Ідеться про випадок, коли дохід (зокрема, суми індексації або компенсації) були нараховані (виплачені, надані), але з порушенням правил сплати утримань. Якщо дохід у вигляді індексації або компенсації не було нараховано роботодавцем, то донарахування ПДФО, ВЗ, ЄСВ з «віртуальної» суми також неможливо.

Щоправда, податківці, виявивши на підприємстві (у підприємця) порушення, можуть повідомити про це Держпраці.

Штрафні нюанси

Чинним законодавством за порушення вимог законодавства про працю передбачено адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність. За порушення вимог законодавства про працю посадовим особам підприємства та підприємцям загрожує адмінштраф. Його розмір може становити від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.) ( ч. 1 ст. 41 КпАП). Якщо порушення буде виявлено повторно протягом року, то сума штрафу виросте і буде від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100 грн.). Рішення про накладення адмінштрафу виноситься судом на підставі протоколу про адміністративне порушення, складеного за результатами перевірки Держпраці ( ст. 221 і 255 КпАП).

Якщо посадові особи підприємства або підприємець не виконають законних вимог представників Держпраці та не усунуть порушення, то такі дії спричинять накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 до 1700 грн. ( ст. 1886 КпАП).

Фінансові санкції до роботодавців діють починаючи з 01.01.2015 р. згідно зі ст. 265 КЗпП. Порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, виплата зарплати не в повному обсязі загрожують для підприємства (ФОП) штрафом у розмірі 3-кратної мінімальної зарплати, установленої законом на момент виявлення порушення ( абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачено штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, установленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення ( абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Важливо! На думку Держпраці, індексація заробітної плати є державною мінімальною гарантією. Не виключено, що такий самий підхід буде і щодо компенсації. Виходить, що за їх невиплату роботодавець «висить на волоску» від значного фінансового покарання в 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого не нараховував індексацію зарплати та/або компенсацію в разі затримки виплати зарплати більш ніж на 1 місяць.

І насамкінець скажемо декілька слів про кримінальну відповідальність. Її передбачено за безпідставну невиплату заробітної плати працівникам більше одного місяця, вчинену умисне керівником підприємства, установи, організації або фізичною особою — підприємцем. Таке порушення загрожує зазначеним особам штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн. до 17000 грн.) або виправними роботами на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років ( ст. 175 ККУ).

Верховний Суд України в листі «Практика розгляду судами кримінальних справ про невиплату заробітної плати, стипендій, пенсій чи інших установлених законом виплат» від 01.01.2006 р. роз’яснив, що безпідставною слід вважати невиплату заробітної плати, що вчинена за наявності об’єктивної можливості здійснити виплату. Тобто тільки наявність самого факту заборгованості з виплати заробітної плати не є підставою для порушення кримінальної справи. У цьому випадку для встановлення в діях посадової особи складу злочину важливе значення має наявність в підприємства, організації, установи коштів для виплати заробітної плати.

Узагальнимо в таблиці викладену вище інформацію.

Санкції за порушення трудового законодавства, пов’язаного з виплатою індексації та/або компенсації

№ з/п

Вид порушення

Санкції за порушення

Нормативно-правовий акт

Фінансові санкції

1

Порушення встановлених строків виплати зарплати більш ніж за один місяць, виплата зарплати не в повному обсязі

Штраф у 3-кратному розмірі МЗП, установленої на момент виявлення порушення

Абзац третій ч. 2 ст. 265 КЗпП

2

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці

Штраф у 10-кратному розмірі МЗП, установленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, чиї права порушено

Абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП

Адміністративна відповідальність

3

Порушення встановлених строків виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі

Штраф на посадових осіб підприємств і ФОП у розмірі від 30 до 100 нмдг (від 510 до 1700 грн.)

Ч. 1 ст. 41 КпАП

4

Повторне протягом року порушення, зазначене в п. 3 цієї таблиці, за яке на особу вже накладалося адміністративне стягнення, або ті самі дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює та виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда

Штраф на посадових осіб підприємств або ФОП у розмірі

від 100 до 300 нмдг

(від 1700 до 5100 грн.)

Ч. 2 ст. 41 КпАП

5

Невиконання законних вимог посадових осіб органів Держпраці щодо усунення порушень законодавства про працю або створення перешкод для діяльності цих органів

Штраф на посадових осіб у розмірі від 50 до 100 нмдг

(від 850 до 1700 грн.)

Ст. 1886 КпАП

Кримінальна відповідальність

6

Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії або іншої встановленої законом виплати громадянам більш ніж за один місяць, вчинена умисне керівником підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності*

Штраф у розмірі

від 500 до 1000 нмдг

(від 8500 до 17000 грн.) або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років

Ч. 1 ст. 175 ККУ

7

Діяння, зазначене в п. 6 цієї таблиці, якщо воно було здійснене в результаті нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших установлених законом виплат*

Штраф у розмірі

від 1000 до 1500 нмдг (від 17000 до 25500 грн.) або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років

Ч. 2 ст. 175 ККУ

* Згідно з ч. 3 ст. 175 ККУ особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії або іншої встановленої законом виплати громадянам.

висновки

  • За порушення трудового законодавства передбачено різні види відповідальності: адміністративну, фінансову, кримінальну.

  • До адміністративної та фінансової відповідальності можуть притягнути органи Держпраці.

  • За непроведення індексації та компенсації посадовим особам загрожує адмінштраф від 510 до 1700 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі