Теми статей
Обрати теми

Оплата через фінансову компанію: чи потрібний продавцю РРО?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Інтернет-магазин здійснює доставку товару покупцям через «Нову пошту». З 04.12.2015 р. її клієнти можуть здійснювати грошові перекази за товар через платіжну систему FORPOST (платіжна організація ТОВ «Пост Фінанс»). Підкажіть, будь ласка, чи повинен інтернет-магазин, отримуючи на свій поточний рахунок оплату від покупців через цю платіжну систему, проводити її через РРО?

При отриманні на поточний рахунок у банку оплати від покупців, що здійснена через платіжну систему FORPOST, проводити її через РРО не потрібно. Пояснимо детальніше.

Дійсно, небанківська фінансова установа, якою згідно з реєстром, опублікованим на офіційному сайті НБУ*, є ТОВ «Пост Фінанс», нарівні з банками, за допомогою платіжних пристроїв і через пункти прийняття готівки має право приймати готівкові грошові кошти в гривнях для їх подальшого переказу (п. 1 постанови Правління НБУ «Про врегулювання питань щодо прийняття готівкових коштів для подальшого її переказу» від 12.02.2013 р. № 42). Здійснює вона свою діяльність на підставі відповідних договорів про прийняття грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб. Договір про прийняття грошових коштів, укладений з платіжною організацією, рівносильний аналогічному договору, укладеному з банком.

* Див. за посиланням http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=3003638&cat_id=3003637.

Усі ми пам’ятаємо:

через РРО мають бути проведені розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карт, платіжних чеків, жетонів тощо), здійснені суб’єктами господарювання при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з прийняття готівки для подальшого її переказу

Про це йдеться у ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО).

При цьому розрахункова операція — це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця ( ст. 2 Закону про РРО).

При отриманні оплати на свій поточний рахунок через платіжну систему FORPOST інтернет-магазин не приймає від покупця ані готівкових коштів, ані платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Їх приймає платіжна організація від свого імені. А інтернет-магазин отримує безготівкові грошові кошти на свій поточний рахунок. Тому розрахункова операція в розумінні Закону про РРО у інтернет-магазину відсутня. А отже, і обов’язку застосування РРО в цьому випадку немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі