Теми статей
Обрати теми

«Перехідне» пальне: чи буде паливний акциз

Костюк Дмитро, заст. головного редактора
Наше підприємство продало талони на бензин у лютому 2016 року. За умовами договору право власності на пальне перейшло при продажу талонів. Самі ж талони отоварюються («проливаються» через АЗС) у березні. З роздрібним акцизом більш-менш зрозуміло. А ось чи треба сплачувати з цього пального паливний акциз і чи потрібно виписувати акцизну накладну (АН) при «проливі» через АЗС?

Як відомо, з 01.01.2016 р. впроваджено так званий паливний акциз. Згідно з п.п. 213.1.13 ПКУ він сплачується з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими АН в ЄРАН (або ввезені на територію України, що засвідчене належним чином оформленою МД).

Проте сама система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) почала працювати з 01.03.2016 р. ( п. 1 розд. II Закону України від 24.12.2015 р. № 909-VIII). З цієї ж дати застосовуються й АН. Крім того, реєстрація платником паливного акцизу легально так і не відбулася: форму заяви на реєстрацію досі не затверджено. Проте фіскали прийняли рішення реєструвати платників за проектом документа.

Важливо: для тих, хто подав заяву не пізніше 1 березня (перший день початку перехідного періоду, а перехідний період — це березень 2016 року), датою реєстрації буде 1 березня (перший день перехідного періоду). Інакше кажучи, незважаючи на те, що сам акциз запроваджено з 01.01.2016 р., зареєструватися платником цього податку можна тільки з 1 березня 2016 року.

Момент виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку встановлено в п. 216.12 ПКУ — це дата реалізації відповідних обсягів пального. А що таке реалізація, описано в абзаці другому п. 14.1.212 ПКУ. Під нею розуміють «будь-які операції з передачі (відпустку, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення <...> за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження <...>».

У вашому випадку реалізація з переходом права власності відбулася в лютому, тобто до моменту реєстрації платником акцизного податку і впровадження СЕАРП. Тому такі обсяги пального не можуть підпадати під об’єкт обкладення паливним акцизом. Начебто все очевидно, але що ж тоді викликало запитання читача?

Швидше за все, запитання викликане моментом складання АН. Нагадаємо, вона складається при реалізації палива, а дату її виписки встановлено в п. 231.3 ПКУ. У загальному випадку АН складається в день реалізації пального при кожній повній або частковій реалізації.

А ось якщо реалізація пального передбачає відпуск через паливнороздавальні колонки (ПРК) на АЗС/АГЗС, АН складається в день проведення відпуску пального через ПРК незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне. При цьому отоварювання талонів («пролив» через АЗС) відбувається вже в березні, коли працює СЕАРП! Створюється враження, що незважаючи на продаж самого пального в лютому, на ці обсяги слід виписати АН.

Насправді це не так. Момент виписки АН самостійного значення не має. Сама АН тільки підтверджує відпуск потенційно оподатковуваного пального. Головну ж роль грає момент виникнення податкових зобов’язань. А оскільки реалізація сталася до реєстрації платником акцизного податку, то АН виписувати зараз на це пальне вам не потрібно. Не потрібно його включати й до акта інвентаризації станом на 01.03.2016 р.

Для кращого розуміння можна провести аналогію з ПДВ (обидва податки непрямі, і податкове зобов’язання за ними виникає при реалізації/постачанні). Якщо перша подія сталася до того, як постачальник зареєструвався платником ПДВ (відповідно про ПДВ взагалі не йшлося), то завершальна операція, навіть якщо вона відбулася після реєстрації постачальника платником ПДВ, ніяк не впливає на обкладення цього постачання ПДВ — це постачання буде безПДВшне. Так само відбувається у вашому випадку з акцизним податком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі