Теми статей
Обрати теми

Виплата дивідендів фізособі: шукаємо, кому вигідніше

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку планує виплатити (у грошовій формі) дивіденди власнику — фізичній особі. При цьому з 01.04.2016 р. таке підприємство переходить на загальну систему оподаткування. Підкажіть, коли краще нарахувати дивіденди: до 01.04.2016 р. чи після зазначеної дати?

Для платників податку на прибуток, які виплачують дивіденди фізичній особі, п.п. 167.5.2 ПКУ передбачає зменшену ставку ПДФО в розмірі 5 %. Для всіх інших платників податків діє ставка з п. 167.5.1 ПКУ — у розмірі 18 %. Тому, якщо дивіденди будуть нараховані після 01.04.2016 р., підприємство утримає із суми нарахованих дивідендів меншу суму ПДФО, ніж у разі нарахування їх до зазначеної дати. Проте, слід мати на увазі, що деякі дивіденди і платники податку на прибуток, і платники єдиного податку повинні оподатковувати за єдиною ставкою з п. 167.1 ПКУ. Пояснимо детальніше.

Дивіденди, виплачені на користь фізичної особи, за своєю суттю є пасивним доходом такої особи і підпадають під обкладення ПДФО згідно з п. 163.1, п.п. 164.2.8 ПКУ. Причому і платник податку на прибуток, і єдиноподатник, які нараховують дивіденди, у цьому випадку виступають при такому нарахуванні податковим агентом ( п.п. 170.5.2 ПКУ). А ось авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів фізичній особі не сплачується ( п.п. 57.11.3 ПКУ).

Ставки податку, що застосовуються до пасивних доходів, установлено п. 167.5 ПКУ. Згідно з п.п. 167.5.1 ПКУ вона становить 18 %. Але для доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, що нараховані резидентами — платниками податку на прибуток (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування), п.п. 167.5.2 ПКУ передбачає окрему ставку — 5 %.

Як бачимо, платники податку на прибуток тут мають явну перевагу над єдиноподатниками. Адже вони утримають з нарахованих дивідендів набагато меншу суму ПДФО.

Зверніть увагу: об’єкт обкладення ПДФО виникає при нарахуванні дивідендів. А тому, щоб мати право на застосування зменшеної ставки, платник повинен і нарахувати, і виплатити дивіденди після 01.04.2016 р.

Утім, у такому вигідному становищі «прибутківці» будуть не завжди.

А причина тому — п.п. 170.5.3 ПКУ, що передбачає особливий порядок оподаткування окремих видів дивідендів. Згідно з цим підпунктом дивіденди, нараховані за акціями та корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником, у цілях оподаткування прирівнюються до заробітної плати. А тому і платники податку на прибуток, і єдиноподатники до таких дивідендів повинні застосовувати єдину ставку, передбачену п. 167.1 ПКУ, — 18 %.

Крім того, із суми нарахованих дивідендів не забудьте утримати військовий збір. Його ставка єдина для всіх — 1,5 %.

А ось ЄСВ з дивідендів не справляється, оскільки їх не можна віднести ані до заробітної плати, ані до виплат за цивільно-правовим договором. Крім того, вони зазначені в п. 14 розд. II Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. Детальніше про порядок оподаткування дивідендів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі