Теми статей
Обрати теми

Декларуємо доходи від оренди

Богданова Анастасія, податковий експерт
У вас є порожня квартира чи будинок, а може, простоює автомобіль? Чом би не заробити зайву копієчку, здавши їх в оренду іншим фізособам? Чудове рішення! Проте майте на увазі: отримавши такі орендні доходи, ви маєте їх задекларувати. Хочете знати, як це правильно зробити? Ми вам зараз розповімо.

Отримуючи дохід у вигляді орендної плати від здавання майна в оренду, ви повинні поділитися ним з державою. Так велить п.п. 164.2.5 ПКУ. Він попереджає про необхідність сплатити з такого доходу ПДФО. А за ПДФО, як ниточка за голочкою, слідом іде й ВЗ ( п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Якщо майно у вас у 2015 році орендувала юрособа або фізособа-підприємець, то така особа-орендар була вашим податковим агентом. Отже, вона повинна була:

1) нарахувати, утримати та сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету з виплачуваного вам доходу;

2) відобразити суму такого доходу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

А отже, якщо у вас немає інших підстав для подання декларації про доходи за 2015 рік, то вам немає про що турбуватися — бігти до податкової інспекції з декларацією тільки з приводу одного орендного доходу не потрібно. Адже ваша місія в цьому випадку вважається виконаною ( п. 179.2 ПКУ).

А що як орендарем була інша фізособа (непідприємець)? Ось тут уже, будьте ласкаві, задекларуйте свій дохід.

Ваш орендар — фізособа (непідприємець)? Задекларуйте дохід

Якщо минулого року майно в оренду ви здавали іншій фізособі (непідприємцю), тоді обчислити та сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету з отриманого орендного доходу — уже ваш прямий обов’язок. Та ще й суму отриманого доходу, а також суми нарахованих у зв’язку з цим ПДФО і ВЗ ви повинні самостійно розрахувати та відобразити в річній декларації про доходи.

До бази оподаткування дохід від надання в оренду рухомого майна потрапляє в сумі, зазначеній у договорі оренди (отриманій вами від фізособи-орендатора). А ось з орендним «нерухомим» доходом не все так просто.

Об’єкт обкладення ПДФО і ВЗ з нерухомого майна визначайте виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди ( абзац другий п.п. 170.1.2 ПКУ). Чому вона дорівнює, визначають органи місцевого самоврядування. Причому, якщо до 1 січня 2015 року вони цього не зробили, визначайте об’єкт оподаткування виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Зазначимо, що орендні доходи у 2015 році обкладалися ПДФО за ставками 15 і 20 %. Ставка ВЗ — 1,5 %.

Сплачувати ПДФО і ВЗ з доходу від оренди нерухомості вам належало протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу ( п.п. «а» п.п. 170.1.5 ПКУ). Щоправда, така щоквартальна сума ПДФО не є узгодженою. Узгодженою вона стане тільки на підставі річної декларації про доходи. Тому якщо податки з такого доходу ви не сплачували в зазначені строки, відповідальність за це порушення вам не загрожує, — заспокоюють контролери (див. консультацію в підкатегорії 103.28 БЗ). З орендним «рухомим» доходом таких заморочок немає.

Для відображення суми отриманого орендного доходу, а також сум нарахованих у зв’язку з цим ПДФО і ВЗ у декларації передбачено спеціальний ряд. 10.3 «Дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)». Заповнити його легко: у графі 3 цього рядка зафіксуйте загальну річну суму орендного доходу, а у графах 6 і 7 — суми ПДФО і ВЗ відповідно, що підлягають сплаті самостійно. Причому майте на увазі:

до ряд. 10.3 декларації потрапляє дохід від оренди не тільки об’єктів нерухомості, а й рухомого майна (наприклад, автомобіля)

При заповненні цього рядка обов’язково проставте відповідну позначку «Х» у графі 7 розділу VII та/або графі 5 розділу VIII декларації.

Але як розрахувати суму ПДФО (графа 6 ряд. 10.3)? Вважаємо, що при визначенні розміру ставки ПДФО потрібно орієнтуватися на місячний оподатковуваний дохід від надання майна в оренду. Його визначаєте згідно з Книгою обліку доходів і витрат. Це узгоджується з положеннями п. 167.1 ПКУ, де чітко прописано, що ставки 15 і 20 % застосовують до місячного (а не річного!) оподатковуваного доходу.

Але, мабуть, у фіскалів свій варіант ПКУ ☹. З роз’яснення, наведеного в журналі ДФСУ «Вісник», 2016, № 1-2, с. 51, можна зробити такі невтішні висновки. Якщо ви отримували орендну плату від фізособи готівкою і у вас немає документально підтверджених відомостей про дату та суму отриманого доходу (причому Книгу обліку доходів і витрат вони до уваги не беруть!!!), то ставки 15 і 20 % ви повинні застосувати до загального річного орендного доходу. Вважаємо такі висновки фіскалів помилковими. Вони не відповідають п. 167.1 ПКУ, і при їх застосуванні необґрунтовано завищується сума ПДФО до сплати до бюджету. Проте все ж таки будьте дуже уважними.

Приклад. Громадянин Величко Р. С. протягом 2015 року здавав в оренду:

квартиру іншій фізичній особі. Місячна сума доходу від цієї операції — 4000 грн.;

будівлю складу юридичній особі. Місячна сума доходу від цієї операції — 10000 грн.

Загальний місячний орендний дохід — 14000 грн. (4000 грн. + 10000 грн.). Загальний річний орендний дохід — 168000 грн. (14000 грн. х 12 міс.).

Орендна плата перераховувалася орендарями на розрахунковий рахунок, відкритий Величко Р. С. у банку.

Юрособа-орендар як податковий агент у 2015 році з суми орендної плати утримала та перерахувала до бюджету:

— ПДФО в розмірі 18000 грн. (10000 грн. х 15 % : : 100 % х 12 міс.);

— ВЗ у розмірі 1800 грн. (10000 грн. х 1,5 % : : 100 % х 12 міс.).

Припустимо, що інших доходів у 2015 році у громадянина не було.

Розрахуємо податкові зобов’язання з ПДФО і ВЗ, які він повинен відобразити в річній декларації про доходи.

ПДФО. Сума місячного оподатковуваного доходу, отриманого громадянином, перевищувала 10-кратний розмір МЗП, установлений на початок року (12180 грн.). Причому ми пам’ятаємо, що в нього є документи, які підтверджують факт щомісячного отримання орендної плати (протягом року її розмір не змінювався). Це дозволяє нам застосувати ставки ПДФО 15 і 20 % до місячного оподатковуваного доходу фізособи.

Тож застосовуємо:

— ставку ПДФО 15 % — до частини бази оподаткування, що дорівнює 12180 грн.;

— ставку ПДФО 20 % — до суми перевищення над зазначеною величиною (1820 грн. (14000 грн. - 12180 грн.)).

Розрахуємо суму ПДФО за місяць:

— за ставкою 15 % — 1827 грн. (12180 грн. х 15 % : 100 %);

— за ставкою 20 % — 364 грн. (1820 грн. х 20 % : 100 %).

Розрахункова сума ПДФО за 2015 рік дорівнює:

(1827 грн. + 364 грн.) х 12 міс. = 26292 грн.

Суму ПДФО в розмірі 18000 грн., сплачену до бюджету орендарем — податковим агентом, записуємо до графи 4 ряд. 10.3 декларації.

А залишок суми ПДФО (тобто різницю) в розмірі 8292 грн. (26292 грн. - 18000 грн.), яку фізособа повинна сплатити самостійно, записуємо до графи 6 ряд. 10.3 декларації.

ВЗ. Суму ВЗ у розмірі 1800 грн., сплачену до бюджету орендарем — податковим агентом, записуємо до графи 5 ряд. 10.3 декларації.

Сума ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету з орендної плати, яку перераховував орендатор-фізособа, дорівнює:

4000 грн. х 1,5 % : 100 % х 12 міс. = 720 грн.

Її Величко Р. С. повинен сплатити самостійно. Тому записуємо цю суму до графи 7 ряд. 10.3 декларації про доходи.

Заповнимо декларацію (див. рисунок на с. 31).

img 1

img 2

висновки

  • Базу обкладення ПДФО і ВЗ за нерухомим майном визначайте виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний або неповний місяць оренди.

  • Для відображення суми отриманого орендного доходу, а також сум нарахованих у зв’язку з цим ПДФО і ВЗ у декларації передбачено спеціальний ряд. 10.3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі