Теми статей
Обрати теми

Декларуємо спадщину та подарунки

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Отримали спадщину або подарунки у 2015 році? Тоді, можливо, вам необхідно заповнити та подати податківцям декларацію про доходи, в якій слід визначити суму податкового зобов’язання. Як це зробити, якщо раніше ви ніколи з таким «папірцем» не стикалися або заповнювали його, але дуже давно? Зараз ми все розповімо.

Давайте спочатку розберемося з тим, що у нас входить до складу оподатковуваного доходу, а що ні.

Не входить до складу оподатковуваного доходу і відповідно не обкладається ПДФО і ВЗ вартість негрошового дарунка (його частина), що не перевищує у 2015 році у розрахунку на місяць 609 грн. ( п.п. 165.1.39 ПКУ). Усе, що подароване грошима чи майном, у сумі, яка перевищує неоподатковувану межу у відповідному місяці звітного року, а також усе, що успадковане, увійде до складу оподатковуваного доходу.

Але не поспішайте засмучуватися. Можливо, вам не доведеться сплачувати ПДФО і ВЗ з усього цього багатства. Справа в тому, що обкладається за ставкою 0 % і не обкладається ВЗ вартість спадщини та/або дарунків у випадках, прямо перерахованих у п.п. 174.2.1 ПКУ. Так за ставкою 0 % обкладають и не обкладають ВЗ, наприклад:

— вартість власності, що успадковується (отримана в дар) членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України) ( п.п. «а» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ);

— вартість об’єкта нерухомого та рухомого майна, готівка або кошти, які зберігаються на рахунках спадкодавця (дарувальника) — резидента, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні) іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, які успадковуються або отримані в дарунок фізособою-резидентом, який є інвалідом I групи чи має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування ( п.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6 ПКУ);

— вартість об’єкта нерухомого і рухомого майна, що успадковується (отримане в дарунок) дитиною-інвалідом (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України) ( п.п. «б» п.п. 174.2.1 ПКУ).

З усього, що не потрапило до п.п. 174.2.1 ПКУ, доведеться сплатити ПДФО і ВЗ. Так, вартість будь-якого об’єкта спадщини, успадкованої особами, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, або вартість дарунка, отриманого особами, які не є членами сім’ї дарувальника першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України), обкладається ПДФО за ставкою 5 %, а ВЗ — 1,5 % ( п. 167.2, п.п. 174.2.2, п. 174.6, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А ось з вартості дарунка або будь-якого об’єкта спадщини, отриманого від спадкодавця-нерезидента, необхідно сплатити до бюджету ПДФО за ставками 15 і 20 %, а також ВЗ за ставкою 1,5 % ( п167.1, п.п. 174.2.3, п. 174.6 ПКУ).

Важливо! Ви маєте право не декларувати «подарунково-спадкові» доходи 2015 року в разі одночасного виконання двох умов.

Перша — такими доходами були:

— дарунки, за якими ПДФО було сплачено до нотаріального посвідчення договорів;

— об’єкти спадщини, оподатковувані за ставкою податку 0 % та/або з яких ПДФО було сплачено до нотаріального оформлення об’єктів спадщини ( п. 179.2 ПКУ).

Друга — у вас немає інших причин, що зобов’язують подавати декларацію про доходи.

Якщо ці дві умови щодо вас не спрацювали, на жаль, доведеться заповнити декларацію про доходи.

Де відображати «подарунково-спадкові» доходи? Безпосередньо в самій декларації про доходи. Жодних окремих додатків, як це було раніше, заповнювати не потрібно.

Для таких доходів у розділі II декларації передбачено окремий рядок — 10.5. До цього рядка впишіть загальну суму доходів у вигляді вартості успадкованого та/або отриманого в дарунок майна, що обкладаються ПДФО і ВЗ, у тому числі й вартість успадкованого (отриманого в дарунок) майна, що обкладається ПДФО за ставкою 0 %. Адже вартість такого майна входить до складу оподатковуваного доходу.

На завершення побажаємо вам приємного заповнення декларації про доходи!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі