Теми статей
Обрати теми

ОСББ отримує готівку: коли необхідний РРО?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Готівкові розрахунки для ОСББ — швидше правило, аніж виняток. А тому їм необхідно добре орієнтуватися в тому, які з готівкових коштів, що надходять, обов’язково мають бути проведені через РРО. Тільки так можна своєчасно відреагувати і перевести РРОшні операції на безготівку. Адже РРО — клопітна справа. А штрафи за порушення в цій сфері дуже великі. Про те, які готівкові надходження можна приймати без РРО, а коли без нього не обійтися, наша стаття.

Згідно зі ст. 3 Закону про РРО обов’язок застосовувати РРО настає в усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють:

1) розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі (із застосуванням платіжних карт, платіжних чеків, тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

При цьому розрахунковою операцією є (згідно зі ст. 2 Закону про РРО):

— приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг);

— видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (не надану послугу);

а в разі застосування банківської платіжної картки:

— оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця;

— оформлення розрахункових документів про перерахування коштів до банку покупця (у разі повернення товару (відмови від послуги));

2) операції з приймання готівки для її подальшого переказу.

Проаналізуємо, які з операцій, здійснюваних ОСББ, підпадають під дію цієї норми.

Платежі співвласників (у тому числі оплата за комунальні послуги)

Одним з основних надходжень ОСББ є платежі співвласників. До платежів можна віднести: оплату за комунальні послуги, послуги з прибирання будинку та прибудинкової території, платежі на утримання апарату управління тощо. Тобто платежами співвласників є ті надходження, за рахунок яких фінансується поточна діяльність ОСББ.

Необхідність застосування РРО при одержанні готівкових платежів співвласників настає у разі, коли такі платежі фактично є оплатою за товари/послуги, реалізовані ОСББ. Такими є, наприклад, оплата за комунальні послуги (у разі, якщо ОСББ надає їх самостійно — наприклад, надає послуги теплопостачання, що можливо за наявності котельної, або послуги водопостачання — за наявності свердловини), послуги з прибирання будинку та прибудинкової території.

А ось платіж на утримання апарату управління застосування РРО не вимагає. Немає необхідності застосовувати РРО і в разі, якщо ОСББ отримує оплату за комунальні послуги для подальшого її перерахування виконавцю послуг. Адже саме ОСББ при здійсненні цієї операції жодної послуги не надає.

Хоча податківці, схоже, з таким підходом не згодні. У листі від 04.11.2015 р. № 23517/6/99-99-22-07-03-15 (далі — лист № 23517) вони зазначають:

при здійсненні розрахунків за електро-, водопостачання та водовідведення ОСББ зобов’язане застосовувати РРО

При цьому ніякої залежності від того, самостійно ОСББ надає цю послугу чи замовляє її у виконавця, податківці не встановлюють.

На чому ґрунтується такий підхід? Відповісти складно. Адже в разі, якщо ОСББ не надає якусь конкретну послугу, то й розрахункова операція при отриманні оплати за цю послугу в ОСББ відсутня. Вважати ці кошти прийнятими для подальшого переказу також не можна. Закон № 2346, що дає визначення цьому поняттю та встановлює порядок його проведення, — пряме тому підтвердження.

Внески співвласників (у тому числі в ремонтний, резервний фонди)

Ще одним основним для ОСББ надходженням є цільові внески співвласників. Від платежів вони відрізняються тим, що в момент їх унесення взагалі не зрозуміло, коли та як вони будуть витрачені. За рахунок цих коштів формуються спеціальні фонди (наприклад, резервний, ремонтний тощо). Приймання таких коштів застосування РРО не вимагає: і розрахункова операція, і операція з приймання коштів для подальшого переказу тут відсутні.

Податківці в листі № 23517 це підтверджують. Хоча посилання на Закон № 1087, на наш погляд, у цьому випадку не доречне. Адже ОСББ не є кооперативом, а тому зазначеним законом у своїй діяльності не керується.

Платежі за оренду

Ще одна досить поширена в ОСББ операція — надання приміщень в оренду. Чи потрібно застосовувати РРО при отриманні готівкових орендних платежів? Ми переконані, що ні. Хоча в господарності здійснюваної орендної операції сумніватися не доводиться. Тут причина в іншому: оренда не є послугою в розумінні ЦКУ. Саме тому розрахункова операція при отриманні орендних платежів відсутня.

Але знову ж таки, поспішаємо попередити: податківці таку позицію не підтримують. Вони наполягають: застосовувати РРО при отриманні готівкових орендних платежів необхідно (див. лист ДФСУ від 10.07.2015 р. № 14505/6/99-99-22-07-03-15). Їх аргумент: оренда є послугою в розумінні ПКУ (див. п.п. 14.1.185 ПКУ).

З тим, що податкове визначення послуги включає орендні операції ми, звичайно ж, погоджуємося. А ось з тим, що його доречно застосовувати при визначенні «розрахунковості» операції, погодитися не можемо (детальніше про застосування РРО при отриманні орендних платежів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 89, с. 36).

Надходження від продажу основних засобів

Не настільки поширеною, але можливою для ОСББ операцією є продаж необоротного активу. Чи потрібний тут РРО?

Основний засіб згідно з ЦКУ, безумовно, є товаром. Тому факт продажу товару тут очевидний. А отже, і застосувати РРО в цьому випадку необхідно.

Хоча податківці в цьому питанні проявляють лояльність і говорять, що застосовувати РРО при отриманні коштів від реалізації основного засобу не потрібно (БЗ 109.02). Щоправда, у роз’ясненні є умова: такі кошти повинні були обліковуватися на рахунку 10. Ця вимога трохи бентежить. Адже перед продажем необоротний актив має бути переведено на рахунок 286.

Як би там не було, спиратися тільки на це роз’яснення, на наш погляд, небезпечно. Тому ОСББ, що не бажає проводити готівкові оплати за реалізовані основні засоби через РРО, рекомендуємо, як мінімум, отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

висновки

  • Готівкові платежі співвласників мають бути проведені через РРО, якщо фактично вони є оплатою за товари/послуги, реалізовані ОСББ.
  • Оплата готівкових внесків співвласників може здійснюватися в касі ОСББ без застосування РРО.
  • Податківці вимагають застосовувати РРО при отриманні готівкової оплати за оренду.
  • Готівкову оплату за реалізований основний засіб, на наш погляд, обов’язково потрібно провести через РРО. Хоча податківці на застосуванні РРО при продажу основних засобів не наполягають.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі