Теми статей
Обрати теми

Що за ЗВіР цей новий ЗВР?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Неважко здогадатися, що мова в сьогоднішній статті піде про новий звіт про використання касових апаратів за формою № ЗВР-1. Утім, на сьогодні він уже прямого стосунку до РРО не має — ми називаємо його так за звичкою. Давайте поглянемо, наскільки взагалі страшний цей ЗВіР-ЗВР. На кого він полює і кого може піймати у свої чіпкі лапи?

звіт за формою № ЗВР-1

Перш за все нагадаємо, що Мінфін своїм наказом від 21.01.2016 р. № 13* (далі — наказ № 13) серед іншого затвердив у новій редакції:

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 30.

Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО (РК)** (далі — Порядок № 13);

— форму Звіту про використання КОРО (РК) (далі — форма № ЗВР-1);

** Книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки відповідно.

Інструкцію щодо його заповнення.

Ці документи прийшли на зміну аналогічним (затвердженим наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614), які наразі вже віджили своє. Чому? Читайте далі.

Чи подають форму № ЗВР-1 користувачі РРО?

Нарешті відбулося! Наказ № 13 юридично закріпив те, що фактично давно було озвучено в численних роз’ясненнях податківців (див., наприклад, листи Міндоходів від 27.09.2013 р. № 12061/6/99-99-22-61-03-15/1187 і від 26.02.2014 р. № 3737/6/99-99-18-03-01-15, а також БЗ 109.12).

Користувачі РРО не зобов’язані подавати жодної іншої звітності про використання касових апаратів, крім тієї, що автоматично надходить до ДФСУ дротовими чи бездротовими каналами зв’язку

Пояснюється цей висновок досить просто.

З одного боку, Закон про РРО*** і донині вимагає, щоб суб’єкти господарювання, які потрапляють у сферу його впливу, подавали податківцям звітність, пов’язану із застосуванням РРО і РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця (див. абзац перший п. 7 ст. 3).

*** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

З іншого ж боку, така вимога не стосується тих суб’єктів господарювання, які звітують шляхом подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку. Тобто замість щомісячної звітності на паперових носіях такі суб’єкти подають її в електронному вигляді в обсягах, установлених абзацами другим і третім п. 7 ст. 3 Закону про РРО.

А оскільки вся РРО-звітність ще з 1 січня минулого року остаточно переведена на електронні рейки, то зазначене поширюється на всіх без винятку користувачів РРО.

Чи подавати форму № ЗВР-1, якщо РРО не працював?

Причини, з яких РРО не експлуатувався протягом певного часу, можуть бути різні. Це і перебої з електроенергією, і несправність касового апарату, і тимчасове зупинення діяльності підприємства. Можна пригадати також і про резервний РРО, який умикають тільки за необхідності, що зумовлена якраз несправністю основного РРО або закінченням його строку служби.

РРОшники зі стажем, безумовно, пам’ятають, що колишню форму № ЗВР-1 слід було подавати щодо всіх зареєстрованих РРО незалежно від застосування або незастосування їх у звітному місяці (див. п. 1 старого Порядку). Подання форми № ЗВР-1 вимагалося також у разі застосування РК на період виходу з ладу РРО або в разі тимчасового відключення електроенергії (див. п. 3).

На сьогодні Порядок № 13 аналогічних норм уже не містить. Чому? Тому що резервний РРО за час своєї роботи відзвітує про себе сам — в електронному вигляді. А ті обсяги готівки, що отримані за час роботи з використанням РК (якщо резервного РРО у вас немає),

при відновленні роботи основного РРО досить провести через нього окремо за кожною ставкою ПДВ і виконати Z-звіт

Після чого відповідну інформацію про ці обсяги податківці отримають в електронній формі (детальніше див. лист Міндоходів від 27.01.2014 р. № 1502/6/99-99-22-01-03-15/79 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 9).

Отже, у всіх подібних випадках користувачі РРО теж обходяться без форми № ЗВР-1. І нехай вас не лякає протилежний висновок, що прозвучав у листі Міжрегіонального ГУ ДФС від 18.03.2016 р. № 5852/10/28-10-06-11 (ср. ). Хлопці, схоже, дещо погарячкували… ☺

Але для кого ж тоді призначено новий ЗВР-звіт?

Хто має подавати форму № ЗВР-1?

Відповідь на це запитання податківці теж сформулювали давно (див. зазначений вище лист Міндоходів від 27.01.2014 р. № 1502/6/99-99-22-01-03-15/79): звітність за формою № ЗВР-1 подається суб’єктами господарювання, які відповідно до ст. 10 Закону про РРО та постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 проводять розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК і КОРО.

Нагадаємо, що зазначеною постановою затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг..., який дозволяє за певних умов обходитися без касових апаратів. Замість цього суб’єкти господарювання, які підпадають під цей Перелік, повинні в податковому органі за основним місцем обліку зареєструвати КОРО на господарську одиницю, там же зареєструвати РК* і видавати кожному покупцю заповнену від руки квитанцію з РК.

* Як це зробити, читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 41, с. 61 і 69. Не забудьте тільки, що нові форми розрахункових квитанцій і спрощених розрахункових квитанцій, з яких повинні складатися ваші РК, затверджені наказом № 13.

Так от, у п. 3 Порядку № 13 якраз і зазначено, що звітність про використання КОРО (РК) подається суб’єктом господарювання за формою № ЗВР-1 щодо всіх КОРО, зареєстрованих на господиницю, що ведуться разом з РК. Вимог звітувати про ті КОРО, що зареєстровані на РРО, а також про ті РК, що використовуються в разі перебоїв в електропостачанні або виходу з ладу РРО, в чинній нормативці більше немає.

«З коли» подають нову форму № ЗВР-1?

Оскільки наказ № 13 набув чинності з 11 березня, логічно припустити, що першим звітним місяцем, за який має використовуватися нова форма, буде саме березень (по строку подання 15.04.2016 р.).

Однак податківці розсудили інакше. На їх думку (див. БЗ 109.02),

подавати звітність про використання КОРО (РК) за оновленою формою № ЗВР-1 необхідно починаючи з травня 2016 року за квітень і наступні звітні періоди

Дещо бентежить, що вони поширили на звіт за формою № ЗВР-1 відоме правило з п. 46.6 ПКУ, хоча сам звіт і не є податковою декларацією в розумінні цього Кодексу. Про це контролери прямо говорять у БЗ 109.12. Хоча в іншій консультації з тієї самої категорії навіть дозволяють переносити вперед останній день подання форми № ЗВР-1, якщо він припадає на вихідний чи святковий день. Тобто у травні таким останнім днем буде 16.05.2016 р.

Що ж, залишається тільки прислухатися до їх ліберальних роз’яснень. Ну і пам’ятати про те, що неподання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РК і КОРО є підставою для проведення фактичної перевірки ( п.п. 80.2.4 ПКУ). Тож поставтеся до цього з усією серйозністю!

Теги ЗВР
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі