Теми статей
Обрати теми

Підписувач ПН не зазначив свій код: ПК бути!

Дзюба Наталія, податковий експерт
У податковій накладній (ПН) внизу, де ставляться підписи, з’явився новий реквізит «ІПН особи, що підписує ПН». Що буде, якщо ми отримаємо ПН, у якій замість цього реквізиту — незаповнене поле? Чи позбавить це нас податкового кредиту?

Обпікшись на молоці, дмухаєш і на воду. Так поводяться практично всі платники ПДВ, які отримали ПН з помилками або порожніми реквізитами. А що вже говорити, якщо цей реквізит і зовсім новий?

Під табличною частиною ПН свої ініціали та прізвище зазначає особа, уповноважена на її виписку. Увага! Тепер у формі ПН (затвердженій наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307) додалося поле, в якому слід записати ще й реєстраційний номер облікової картки такої уповноваженої особи, тобто так званий ідентифікаційний код. Причому, якщо з релігійних причин уповноважена особа відмовилася отримати такий код і має про це відмітку в паспорті, то до цього поля слід вписати серію і номер її паспорта.

Одразу зауважимо, цей реквізит не є обов’язковим ( п. 201.1 ПКУ). Отже, покупцю, який отримав ПН без кода підписанта, хвилюватися про «збереження» ПК не варто.

Тим більше, що ПН навіть з помилками в обов’язкових реквізитах (крім коду УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань, цілком годиться для віднесення суми ПДВ до ПК ( абзац дев’ятнадцятий п. 201.10 ПКУ).

Щоправда, податківці раніше чіплялися до підписів у ПН, якщо ЕЦП, що накладався при реєстрації в ЄРПН, не належав особі, яка склала ПН. Проте такі причіпки у минулому: невідповідність підписів не може бути єдиною підставою для невизнання ПК за такою ПН (див. лист ДФСУ від 04.02.2016 р. № 2363/6/99-99-19-03-02-15, консультацію в підкатегорії 101.18 БЗ // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 104, с. 14).

Отже, якщо у вас на руках ПН без ідентифікаційного кода підписувача (уповноваженої особи), але вона успішно (!) пройшла реєстрацію в ЄРПН, то сміливо включайте суму ПДВ за нею до складу ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі