Теми статей
Обрати теми

«Прибуткова» декларація – 2015 аграріїв — без штрафів

Бобро Анатолій, податковий експерт
Чи можна сільгосппідприємствам застосовувати норми п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ стосовно помилок у «прибутковій» декларації?

Нагадаємо, що за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств та повноти його сплати не застосовуються ( п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звертаємо увагу, що згаданий вище «штрафозахисний» п. 31 не містить жодних винятків щодо кола платників, а отже в загальному порядку поширюється і на сільгосппідприємства.

Водночас наголошуємо ще раз: від штрафів звільняється діяльність тільки 2015 року. Саме щодо цього періоду і виникають певні, причому прогнозовані ребуси. Пояснимо чому.

Справа в тому, що загальні норми (для всіх платників податку на прибуток) не враховують особливості подання сільгосппідприємствами «прибуткової» декларації. Згідно з п. 137.5 ПКУ для виробників сільськогосподарської продукції встановлено річний податковий (звітний) період. Але ж цей період може бути двох різновидів:

(1) звичайним. Тобто, звичним календарним роком (з 1 січня по 31 грудня включно). Принаймні, застосування його аграріям не заборонено;

(2) специфічним — згідно з п.п. 137.4.1 ПКУ. Ним встановлено, що виробники сільгосппродукції, визначеної ст. 209 ПКУ, можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Безперечно, «ключом» для застосування п. 31 є зв’язок операцій з 2015 роком. Якщо декларація подавалась лише за період 2015 року (не важливо, чи за цілий рік, чи окремо за будь-яке півріччя), то, звісно, доречність його застосування поза сумнівом. Про подання окремих піврічних декларацій треба пам’ятати у ситуаціях зміни системи оподаткування: при переході з ЄП на загальну систему або в зворотному напрямку (БЗ 102.23.01).

Більше того, подання окремої декларації за перше півріччя 2015 року було зумовлено запровадженням нової методології «прибуткового» оподаткування зі зближенням правил податкового та бухгалтерського обліків. Згадаймо консультацію із БЗ 102.23.01 (діяла до 01.12.2015 р.):

виробники сільгосппродукції за річний податковий період з 01.07.2014 р. по 30.06.2015 р. мають подати дві декларації, в яких слід відобразити результати діяльності:

— за друге півріччя 2014 року — відповідно до норм розд. III ПКУ в старій редакції (до 01.01.2015 р.);

— за перше півріччя 2015 року — за новими правилами розд. III ПКУ (тобто в редакції після 01.01.2015 р.).

Але як бути у варіанті подання однієї декларації за специфічний період — за підсумками діяльності у двох півріччях суміжних років? Яким чином сільгосппідприємству в декларації 2015 – 2016 років виокремити операції 2015 року, щоб мати право на амністію від штрафу?

Все вирішується зверненням до регістрів бухобліку. Як уже сказано, починаючи з 01.01.2015 р. встановлено особливості оподаткування податком на прибуток. До річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухобліку, включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Обов’язкові реквізити первинного документа, зокрема, дата складання, зміст та обсяг операції дають однозначну відповідь на питання «2015».

Це якщо помилка була саме в визначенні фінрезультату. Якщо помилка в розрахунку різниць, доказувати доведеться так.

В будь-якому випадку сільгосппідприємства окремо розраховують різниці по півріччям. Адже беруть показники із фінзвітності не за специфічний період з 01.07.2015 р. по 30.06.2016 р. (в бухобліку його просто немає), а за півріччями. Тобто різниці насправді мають дві складові за двома півріччями. І якщо є наміри захищатись від штрафу, то розрахунок різниць за півріччями, звісно, треба задокументувати бухдовідкою в довільній формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі