Теми статей
Обрати теми

Як змусити мозок працювати

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Вже майже літо. Свята тільки-но відлунали. Думки або ніжаться на морі, або кружляють десь високо-високо в горах, разом з орлами… і все, що внизу, лише цяточки, цяточки, цяточки: робота, завдання, проблеми. Однак від них нікуди не втекти. Повернути свої думки на грішну землю, змусити мозок ефективно працювати, взятися за роботу — це не мантри, які треба бубнити під ніс, але мета нашої розмови. Почнемо!
img 1

1. Підгодовуйте новими враженнями. Щоб запустити мозок, наситити його енергією, потрібно зіштовхнути його з чимось новим. Цей принцип ґрунтується на закономірності функціонування підкіркових, первісних відділів мозку, які О. Р. Лурія так і називав: «енергетичний блок мозку».

Для зустрічей з новизною подайтеся в ті місця, де ще не були, гуляйте незнайомими вулицями, заходьте до магазинів, яких не відвідували. Добирайтеся на роботу або повертайтеся з неї тим шляхом, яким іще не ходили. Вашим нейронам знов доведеться піднапружитися, створюючи нову когнітивну карту території, а отже, уже цього або наступного дня ви працюватимете значно ефективніше.

Носіть щодня інший одяг, змініть парфуми. Узагалі, нові запахи стимулюють підкірку дуже сильно. Куштуйте нові страви, різні поєднання інгредієнтів. Добре працює порушення ранкового ритуалу. Наприклад, зазвичай ви встаєте і ще деякий час лежите в ліжку, потім ідете до ванної, чистите зуби, потім п’єте каву тощо? Цього раз зробіть інакше! Ще можна змінити розташування предметів на робочому столі.

І, нарешті, знаєте, чому гумор подовжує життя? Тому що він весь замішаний на новизні, якомусь дивному, комічному осмисленні звичного. Так що якщо хочете «розігнати» мозок, читайте або дивіться щось дотепне, адже навіть під час найнуднішої та найважчої роботи гумор дозволяє мозку працювати ефективно. Чудово казав М. М. Жванецький: «Лучше с любовью заниматься трудом, чем с трудом заниматься любовью».

2. Тренуйте. Є два важливі закони роботи мозку, які слід використовувати собі на користь: по-перше, мозок продовжує працювати навіть тоді, коли ви відпочиваєте, по-друге, чим менше ми навантажуємо мозок, тим гірше він працює. Звідси декілька практичних рекомендацій. Перша — тренуйте мозок завжди. Вирішуйте задачки, головоломки, розгадуйте кросворди, збирайте пазли, вивчайте мови тощо. Дуже важливо, щоб спосіб, яким ви тренуєте мозок, відрізнявся від того, який ви використовуєте зазвичай у роботі.

Друга — мозок дійсно сам продовжує роботу, він може давати нам часом геніальні підказки, але, щоб він це зробив — спочатку його необхідно навантажити. Зведемо сказане до простого алгоритму. Отже, у вас є дуже складне професійне завдання, яке ви не можете вирішити. Що ж робити? А ось що:

а) зберіть якомога більше інформації про завдання. Зосередьтеся на ньому на якийсь час максимально, думайте тільки про нього;

б) відкладіть завдання. Займіться чимось іншим або відпочиньте. Цілком можливо, що розгадка прийде до вас сама в період відпочинку. А якщо ні, переходьте до наступного кроку;

в) поверніться до завдання, знову зосередьтеся на ньому і постарайтеся вирішити. Алгоритм можна прокручувати декілька разів. Головне, що потрібно пам’ятати, — не можна надмірно перенавантажувати мозок зосередженістю на чомусь одному, бо він не отримує енергії новизни. Краще переключіться, а коли підкірка накопить енергію, ви зможете повернутися до відкладеного знову.

3. Рухайтеся. А ось іще один закон роботи мозку — його розвиток пов’язаний з рухом. Звідси така практична рекомендація. Щоб мозок працював добре, потрібно задовольняти його природну потребу в русі. Більше гуляйте, займайтеся спортом, гімнастикою. Заповнюйте його тілесними сигналами — це не тільки підвищить якість роботи, адже координація структур мозку зростатиме, а й наповнить енергією. Пам’ятайте: спорт тут не спосіб виснаження енергії, а спосіб її накопичення, тому не варто дуже мучити себе. Але є й інший висновок з нашого принципу. Його особливо відстоюють знайомі психіатри автора. Чим старше ми стаємо, тим важливіше для підтримки мозкової діяльності освоювати нові моторні навики, наприклад, в’язати спицями, вишивати якимсь особливим чином, стати на ковзани, піти на сальсу. Загалом, починайте освоювати нові, складні рухи, і ваш мозок буде вам вдячний.

4. Слухайте музику. Нейропсихологи довели, що музика може впливати на ритми мозку, налаштовуючи їх відповідним чином. Ритмічна музика викликає одноманітні процеси в мозку, вона дуже подобається підкірці. Пригадайте барабани тубільців! Тому така музика підходить для вирішення однотипних, рутинних завдань, в яких є чіткий алгоритм виконання: роби раз, роби два, роби три. Коли корисно слухати класику або іншу музику зі складною мелодією? Тоді, коли вам необхідно вирішити складне інтелектуальне завдання, знайти новий спосіб вирішення, простимулювати міркування. Адже складна мелодія допомагатиме мозку генерувати відповідні хвилі.

5. Підживлюйте. По-перше, стежте, щоб мозку вистачало живильних речовин: жирів — у період напруженої розумової активності вживайте рибу, насіння льону, креветки, ківі, горіхи; білків — м’який сир, твердий сир, риба, м’ясо, яйця; вітамінів — особливо групи B, глюкози — саме вона виступає паливом для мозку! По-друге, мозок потрібно живити киснем. Без нього йому знову ж таки важко працювати. Більше гуляйте, ходіть на вихідних до лісу. На роботі провітрюйте приміщення кожні 45 хвилин протягом 15 хвилин.

І третє, дуже важливе — спіть удосталь, лягайте раніше. Просто зверніть увагу, наскільки краще, швидше ви міркуєте, коли виспитеся. Запам’ятайте це чудове відчуття! І наступного разу, коли вам захочеться пожертвувати власним сном заради якоїсь дуже важливої роботи, цікавої книги чи серіалу, згадайте, як добре вам було, коли мозок висипався, і йдіть спати!

Ось ми з вами і поговорили. Та про що?! Про те, що є в кожного з нас, але що так складно, точніше, неможливо підпорядкувати собі — про мозок. Піклуйтеся про нього, і він служитиме вам вірою і правдою довгі роки!

P. S. Маєте запитання до психолога? Пишіть на e-mail: а.zimovin@id.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі