Теми статей
Обрати теми

Клоун у магазині. Оформляємо відносини

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Ніде правди діти, для роботодавця час зараз фінансово важкий. Економити доводитися навіть на тому, на що вчора б витратив гроші не замислюючись. Але коли економія стосується працівників, потрібно бути акуратніше. Адже на варті стоїть трудове законодавство. А воно розмір штрафів за «трудові порушення» тільки підвищує та підвищує. Можливо, краще звернути свій погляд на ЦПД? Як знайти безпечне рішення в ось такій ситуації? Наприклад, магазину виповнюється рік. Прийнято рішення з метою залучення та розважання клієнтів вбрати когось клоуном. Чи може цей хтось бути працівником підприємства? Чи краще шукати клоуна на стороні? Розбираємося!

img 1

Одразу попереджаємо: розглядати тут «ліві» варіанти появи клоуна в магазині або поряд з ним не будемо. Ризик, звичайно, благородна справа. Але не бездумний ризик. Тому повертаємося в межі закону.

Що ми можемо вам запропонувати?

1. Клоун — працівник підприємства. Тут важливо пам’ятати, що не можна вимагати від працівника виконання роботи, не передбаченої трудовим договором ( ст. 31 КЗпП). Є посадова (робоча) інструкція, де описано обов’язки працівника. За їх виконання він отримує заробітну плату. Якщо в посадовій інструкції працівника, де описано його обов’язки, не передбачено можливості виконання «клоунських обов’язків», змусити його виконувати таку роботу ви не маєте права. Хочете ці обов’язки розширити — дійте в межах закону (див. нижче).

2. Клоун — за ЦПД. Що робити, якщо працівник категорично відмовляється в межах трудових відносин брати участь у костюмованих акціях? Запропонуйте йому «запасний» варіант — укласти ЦПД.

Зауважте: ЦПД може бути укладено як з найманим працівником підприємства, так і зі сторонньою особою.

3. Клоун — підприємець. Дійсно, аніж ризикувати «а чи впорається любитель з клоунською роботою», може найняти професіонала?

Обирати вам. Але спершу пропонуємо поговорити про способи оформлення відносин з клоуном у кожній ситуації ☺.

Трудові варіанти

Тимчасове переведення на іншу роботу. Почнемо з тимчасового переведення на іншу роботу ( ст. 33 КЗпП). Воно можливе тільки з відома працівника.

Важливо! Переведення на іншу роботу не є підставою для припинення трудового договору. У цьому випадку має місце зміна трудової функції працівника

Але на яку посаду в цьому випадку ми можемо перевести працівника?

Відкриваємо Класифікатор професій ДК 003:2010*. У відповідних для нашого випадку значиться «організатор культурно-дозвіллєвої діяльності». Але як бути, якщо ні цієї, ні іншої посади, за якою працівник міг би виконувати обов’язки клоуна, у штатному розписі немає? Усе просто: потрібно таку посаду ввести до штатного розпису (тобто створити вакансію). Про те, як унести зміни до штатного розпису, ми розповідали в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, спецвипуск № 9, с. 6.

* Затверджено наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327.

Для тимчасового переведення працівника на іншу роботу оформляємо такі документи:

— доповідну (службову) записку керівника структурного підрозділу, іншої посадової особи про необхідність переведення;

— пропозицію про тимчасове переведення на іншу роботу;

— наказ (розпорядження) керівника про переведення. У наказі мають бути перелічені причини, що зумовили необхідність переведення працівника на іншу роботу, і строк такого переведення. Подумайте, які причини ви зазначите, щоб обґрунтувати необхідність переведення, наприклад, менеджера на «розважальну» посаду.

Якщо пропозицію про переведення зроблено в усній формі, отримайте від працівника заяву про тимчасове переведення на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором. Якщо пропозицію працівнику оформлено письмово, складати заяву не обов’язково. Досить відмітки працівника про згоду на переведення, зробленої у пропозиції про переведення.

Запис про тимчасове переведення до трудової книжки не вноситься

Після закінчення строку переведення працівник повертається до виконання своєї попередньої роботи. При цьому окремий наказ про таке повернення видавати не потрібно.

Зауважте: якщо клоун вам незабаром не знадобиться, клоунську посаду краще прибрати зі штатного розпису. Навіщо вам незаповнена вакансія?

Сумісництво. Це ще один трудовий варіант оформлення відносин з працівником вашого підприємства, який згоден бути клоуном.

Знову вводимо до штатного розпису «розважальну» посаду. Отримуємо від працівника заяву про прийняття на роботу за сумісництвом на необхідний строк, видаємо наказ про прийняття на роботу за сумісництвом (як внутрішнього сумісника), повідомляємо про це податківців.

Але як бути, якщо час роботи за сумісництвом збігається з часом виконання основної роботи? Як варіант на цей період можна перевести працівника за основним місцем роботи на неповний робочий день (за його згодою, звичайно, інших варіантів швидкого вирішення тут немає). Можна надати йому відпустку, якщо період відпустки перекриває «розважальний період».

Як бачимо, досить клопітка справа — законно «змусити» свого працівника в межах трудових відносин грати роль клоуна. То, може, звернути увагу на цивільно-правовий варіант?

Клоун за ЦПД

Залучити сторонню особу (підприємця або звичайну фізособу) або свого працівника для перевтілення на клоуна можна, уклавши з ним ЦПД на надання послуг ( ст. 901 ЦКУ).

Предметом цього договору може бути надання послуг з проведення конкурсів, роздавання в торговельному залі магазину певної кількості рекламних листівок тощо. За фактом надання послуг підпишіть з фізичною особою — клоуном відповідний акт.

Важливо, щоб ці відносини за своєю суттю не були трудовими. Як правильно оформити ЦПД, ми вам розповідали на с. 3. Обов’язково скористайтеся цією інформацією. І приємних вам свят!

висновки

  • Не можна вимагати від працівника виконання роботи, не передбаченої трудовим договором.
  • На наш погляд, ЦПД на надання послуг — найкращий варіант оформлення відносин з особою, яка братиме участь у костюмованій акції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі