Теми статей
Обрати теми

До кількості осіб, які виконували роботи за ЦПД, враховуються особи з місяця укладання договору

Яким чином визначається показник «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 Звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, якщо договір укладено в одному місяці, а виплата винагороди відбудеться в іншому?

Показник «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» зазначається в основних реквізитах заголовної частини таблиці 1 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками Звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), та включає в себе кількість фізичних осіб (у тому числі й найманих працівників), які виконували роботи (надавали послуги) за цивільно-правовими договорами і яким було нараховано винагороду.

Відповідно до п. 8 розд. ІV Порядку № 435, таб­лиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 до Порядку № 435 призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб та подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду, зокрема, було укладено або розірвано цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань із застрахованою особою.

Таблиця 6 додатка 4 до Порядку № 435 призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Такі відомості формуються з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб, визначених у додатку 2 до Порядку № 435 (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

Так, особам, які працюють за цивільно-правовими договорами, присвоюється код категорії 26.

Значення графи 15 «Кількість календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах протягом звітного місяця» таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 відповідає кількості календарних днів від 1-го до 31-го (28, 29, 30) залежно від кількості календарних днів у місяці. Якщо початок трудових відносин збігається з першим числом місяця та відсутній факт звільнення застрахованої особи у звітному періоді (закінчення цивільно-правових відносин), то значення графи 15 завжди дорівнює кількості календарних днів у місяці. Однак, у разі наявності факту звільнення, показник відповідає кількості календарних днів тривалості трудових відносин у звітному місяці з урахуванням дня звільнення.

У таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 435 в реквізиті 15 заповнюється та зазначається кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах або відповідно до акта наданих послуг (залежно від виду цивільно-правового договору) і зазначається щомісячно незалежно від того, чи були нарахування.

Водночас для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які такий дохід нараховано ( частина друга ст. 7 Закону № 2464).

Таким чином, при визначенні показника «Кількість осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру» таблиці 1 додатка 4 до Порядку № 435 враховуються особи, які уклали договори цивільно-правового характеру, починаючи з місяця укладання договору.

При цьому даний показник заповнюється у всіх звітних місяцях, протягом дії договору цивільно-правового характеру, незважаючи на те, в якому місяці відбувається виплата винагороди за таким договором.

За матеріалами підкатегорії 301.04.01 Бази знань ЗІР, розміщеної на офіційному сайті ДФСУ zir.sfs.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі