07.11.2016

І знову про помилку в даті ПН. І знову без ПК…

За матеріалами категорії БЗ 101.17*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Податкова накладна (ПН), в якій допущено помилку в даті складання, не дає можливості ідентифікувати період здійснення операції, а тому покупець не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену в такій ПН

Нещодавно ми коментували подібний висновок контролерів із листа ДФСУ від 13.09.2016 р. № 19854/6/99-99-15-03-02-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 83, с. 3).

Основне посилання полягало в тому, що не на всіх ПН з помилковою датою можна поставити хрест, оскільки не всі з них випадають з амністуючого останнього абзацу п. 201.10 ПКУ. Там перелічено види (місця) помилок у ПН, наявність яких неприпустима для відображення податкового кредиту покупцем. Серед них — період, саме період, а не дата (число).

Так-от, випадають з амністії ПН тільки в тому випадку, якщо помилкова дата припадає на інший період, відмінний від першої події. Адже тоді дійсно помилка заважає ідентифікувати період операції. І сперечатися тут немає про що, треба виправлятися: обнуляти помилкову ПН «мінусуючим» РК і виписувати нову ПН правильною датою (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 23).

Неприємні наслідки для продавця тут очевидні: після закінчення 15 днів, відведених для реєстрації ПН, йому світять штрафи згідно з п. 1201.1 ПКУ (10 % — 40 % від суми ПДВ). А якщо минуть 180 днів з дня необхідної дати виписки ПН, то мало того що ПН не зареєструють, ще й світить штраф за п. 1202.1 ПКУ (50 % від суми ПДВ).

Зовсім інша історія має бути з ПН, де помилилися в даті, але це помилка в межах періоду. За такими ПН період правильний, а отже, вони повинні визнаватися гожими, і за ними покупець повинен отримати повноправний податковий кредит.

На жаль, податківці подібного застереження для помилок у даті всередині періоду не зробили: ані в зазначеному листі, ані в БЗ, що коментується. І якщо лист було адресовано одному платнику, то консультація в БЗ — це звернення до всіх платників. І це не може не насторожити.

Тому ми ще раз звернулися до цієї теми, щоб просити вас бути максимально обережними в датах. Адже легше виявити додаткову пильність, ніж потім тягатися по судах, нехай ви навіть сто разів маєте рацію. Особливо це стосується зведених ПН, що виписуються за ритмічними постачаннями згідно з п. 201.4 ПКУ. Краще підстрахуватися і прямо в договорі з покупцем застерегти (хоча ПКУ такого застереження в договорі й не вимагає), що постачання будуть ритмічними (детальніше про це читай у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 20, с. 27; № 25, с. 31). Так, із застереженням у договорі покупцю буде легко обґрунтувати, чому на п’ять постачань різними датами місяця ним отримано одну ПН останнім днем місяця. Також не зашкодить уважно відстежувати первинність події: оплата чи відвантаження. Навіть якщо вони пройшли суміжними датами одного місяця, але все ж таки різними, не нехтувати цим, а виписати ПН саме за першою з них.

Звичайно, це все поради для обережних. Насправді істина в будь-якому разі на вашому боці. Якщо помилка в даті ПН сталася і вона не виходить за один період, а контролери намагаються прибрати такий ПК, то сміливо йдіть до суду!