Теми статей
Обрати теми

СільгоспПДВ: змінився напрямок — коригуйте ПК

Бобро Анатолій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.24 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Якщо змінюється напрям використання товарів/послуг, необоротних активів, у тому числі з придбання яких минуло 1095 днів, сума податкового кредиту відображається у рядку 13 декларації «0110» зі знаком «-», а в декларації «0121»/«0122»/«0123» зі знаком «+», виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів та вартості залишків товарів, що використовуються чи підлягають використанню в сільгоспвиробництві

З такою позицією контролерів погоджуємось. Посилаючись на п. 5 розд. I Порядку № 21**, вони вказують, зокрема, що платники, які застосовують спецрежим оподаткування ПДВ, крім податкової декларації з ПДВ «0110» (загальна декларація), подають декларацію «0121»/«0122»/«0123» (спеціальна декларація), яка є невід’ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До спецдекларації включаються лише ті операції, що стосуються спецрежиму оподаткування ПДВ, встановленого ст. 209 ПКУ.

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

При цьому водночас відзначають, що коригування податкового кредиту (ПК): (1) відбувається в тому періоді, у якому змінився напрям використання товарів/послуг, необоротних активів, (2) проводиться виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів і вартості залишків товарів, (3) відображається у рядку 13 декларації (п.п. 4 п. 4 розд. V Порядку № 21).

Майте на увазі: це роз’яснення є відповіддю податківців на запитання щодо можливості коригування (перенесення) суми ПК з загальної декларації в спецдекларацію. Тобто при зміні напряму використання товарів/послуг, необоротних активів, що придбавались для іншої діяльності, у разі їх подальшого використання виключно для виготовлення сільгосптоварів/послуг.

Приємно відзначити, що про коригування сільгосппідприємством ПК контролери говорять і у зворотній ситуації — у разі зміни напряму використання товарів/послуг, необоротних активів з діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства на іншу діяльність (див. категорію 101.20 БЗ). Мотивуючи тими самими нормами Порядку № 21, вони наголошують, що таке коригування проводиться виходячи з балансової (залишкової) вартості необоротних активів та вартості залишків товарів, які використовуються чи підлягають використанню в сільгоспвиробництві, що склалися станом на початок звітного (податкового) періоду, відповідно до частки використання таких товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільгоспвиробництва та в інших операціях (для сільгосппідприємств — виходячи з питомої ваги вартості сільгосптоварів/послуг, розрахованої відповідно до вимог п.п. 209.15.1 ПКУ).

Як бачимо, в обох ситуаціях можливість коригування ПК не ставиться в залежність від періоду придбання таких товарів/послуг, необоротних активів, навіть якщо пройшло 1095 днів від їх придбання. І такий висновок контролерів цілком узгоджується з нормами абзацу другого п.п. «а» п.п. 209.15.1 ПКУ, що не містять жодного часового обмеження.

Отже, у зворотній ситуації порядок коригування ПК по суті аналогічний, з тією лише різницею, що «плюси» та «мінуси» в деклараціях поміняються місцями. Зверніть увагу: застосування сільгоспчастки при перерозподілі ПК стосується тих випадків, коли долі (відсотки) одночасного використання товарів/послуг, необоротних активів точно не відомі. Якщо ж вони відомі, то коригування ПК має здійснюватися з урахуванням реальних відсотків використання у двох видах діяльності: сільгосп- та іншій. Наприклад, якщо залишки якихось ТМЦ сільгосппризначення реалізуються, то в цьому випадку орієнтуватись на сільгоспчастку зайве.

І наостанок нагадаємо один нюанс, не озвучений контролерами: рядок 13 спецдекларації має дорівнювати сумі значень рядків 8 таблиць 1 — 3 додатка ДС10. Іншими словами, коригування ПК має бути деталізовано та відображено стосовно відповідних видів сільгоспдіяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі