«Здесь камни похожи на мыло, а сталь похожа на жесть»*: облік пересортиці

Боголюбенко Максим, податковий експерт
Окрім надлишків і нестач, при інвентаризації можлива також пересортиця. Давайте подивимося, яким чином обліковується вона!

* Віктор Цой, «Нам с тобой».

За результатами інвентаризації комісія може встановити факт наявності одночасно і нестач цінностей, і їх надлишків. У такій ситуації підприємство має право провести взаємозалік надлишків і нестач унаслідок пересортиці. Але зробити це можливо тільки за умови, що виявлені в результаті інвентаризації надлишки та нестачі:

1) виникли за ТМЦ однакового найменування. Проводити взаємний залік нестач і надлишків за запасами різних найменувань (нехай навіть однорідних) не дозволяється;

2) тотожні (рівні) за кількістю;

3) утворилися за один і той самий період, який перевіряється;

4) виявлені в однієї і тієї самої матеріально відповідальної особи, яка перевіряється.

А якщо ви одночасно встановили нестачу на одному складі (у веденні одного працівника) і надлишок на іншому складі (у підзвітній сумі іншого працівника) ТМЦ одного й того самого найменування? Це до пересортиці не має жодного стосунку.

Окрім того, не вважають пересортицею ситуацію, коли виявлено надлишок та нестачі запасів однакового найменування в однієї й тієї самої матеріально відповідальної особи, але в різних періодах.

Ідеальний варіант при проведенні заліку внаслідок пересортиці — коли ТМЦ, що перебувають у надлишку, збігаються за вартістю з ТМЦ, за якими виявлено нестачу. Але таке трапляється рідко. Частіше буває інакше: вартість ТМЦ у надлишку вище або нижче тих, яких не вистачає. У результаті утворюються так звані сумові різниці.

Якщо вартість ТМЦ, які виявилися в надлишку, перевищує вартість ТМЦ у нестачі, суму перевищення (додатну сумову різницю) відносять до інших операційних доходів. При цьому збільшують облікові дані за тими рахунками і субрахунками обліку запасів, за якими виявлено лишок.

У цьому випадку (при додатній сумовій різниці) роблять такі проводки:

— на суму заліку: дебет відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ у надлишку) — кредит відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ у нестачі);

— на суму доходу: дебет відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ у надлишку) — кредит субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

А якщо вартість ТМЦ, виявлених у нестачі, перевищує вартість цінностей, що виявилися в надлишку, від’ємну сумову різницю відносять на винних осіб. Якщо таких осіб не встановлено, сумову різницю розглядають як нестачу цінностей понад норми природного убутку. Відображають її у складі інших витрат операційної діяльності підприємства (дебет субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»).

У цьому випадку у протоколі інвентаризаційної комісії наводять вичерпні пояснення причин, з яких від’ємні сумові різниці за пересортицею не можуть бути стягнуті з матеріально відповідальних осіб.

У разі від’ємної сумової різниці за пересортицею в бухгалтерському обліку роблять такі проводки:

— на суму заліку пересортиці: дебет відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ у надлишку) — кредит відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ, яких не вистачає);

— на суму втрат від пересортиці: дебет субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» — кредит відповідного субрахунку рахунків 20, 22, 28 (ТМЦ, яких не вистачає).

Запам’ятайте: за наявності надлишків і нестач ТМЦ одного найменування спочатку здійснюють залік пересортиці, а тільки потім до незарахованої нестачі, що залишилася, застосовують норми природного убутку (усихання, утруски, бою тощо). Інакше кажучи,

ви не маєте права спочатку застосувати до нестач норми природного убутку, а потім зарахувати їх надлишками внаслідок пересортиці

У податковоприбутковому обліку жодних коригувань на зараховану за пересортицею суму не проводять — ПКУ цього не вимагає.

А от у ПДВ-обліку ситуація складніша. Якщо виявлено від’ємну сумову різницю, діємо так само, як і у випадку нестачі. Тобто нараховуємо податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з суми такої різниці на підставі п.п. «г» п. 198.5 ПКУ. Але так діємо тільки в тому випадку, якщо ТМЦ придбано з ПДВ. Якщо без ПДВ — ніяких податкових зобов’язань не нараховуємо.

Розглянемо облік пересортиці на прикладі.

Приклад. На підприємстві у результаті інвентаризації виявлено пересортицю за двома товарами:

а) за найменуванням кави виявлено «додатну» пересортицю: за партією В виявлено нестачу на суму 120 грн., а за партією А — надлишок на суму 150 грн.;

б) за найменуванням чаю виявлено «від’ємну» пересортицю: за партією К виявлено нестачу на суму 90 грн., а за партією С — надлишок на суму 70 грн.

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Додатна різниця

1

Відображено залік ТМЦ у зв’язку із пересортицею

281/А

281/В

120

2

Уключено до доходу суму додатної різниці

281/А

719

30

Від’ємна різниця

1

Відображено залік ТМЦ у зв’язку із пересортицею

281/С

281/К

70

2

Списано на витрати суму від’ємної різниці

947

281/К

20

3

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

947

641/ПДВ

4

4

Встановлено винну особу і нараховано дохід у сумі компенсації

375

716

24

5

Отримано компенсацію від винної особи

301

375

24

Отже, нічого складного в обліку пересортиці немає. Переходимо до наступної теми!

висновки

  • Пересортиця — це одночасне виявлення у однієї і тієї самої матеріально відповідальної особи і надлишків, і нестач за одним і тим самим найменуванням товару в одному і тому самому періоді.
  • Якщо сума надлишку перевищує суму нестачі — різниця зараховується до складу інших операційних доходів, якщо менше — до складу інших операційних витрат.
  • Від’ємна різниця між надлишком і нестачею розглядається як нестача понад норму природного убутку і на неї нараховується ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі