Теми статей
Обрати теми

Нестаче, прощавай! Привіт, ПДФО, ВЗ і ЄСВ?

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Під час інвентаризації майна підприємства інвентаризаційна комісія виявила нестачу ТМЦ понад норми природного убутку на суму 1325 грн. Винну особу встановлено. Проте суму нанесеної шкоди підприємство вирішило з неї не стягувати. Чи вважається ця сума доходом працівника? Якщо так, то що з її оподаткуванням?

Якщо винну особу встановлено, але не притягнено до матвідповідальності, податківці можуть наполягати на тому, що сума нанесеної нею шкоди — це її дохід. Причому оподатковуваний.

Не хочете давати їм привід для штрафів? Тоді врахуйте таке.

ПДФО. Тут пропонуємо вам скористатися п.п. «д» п.п. 164.2.17 і п.п. 165.1.55 ПКУ. Вони дозволяють вивести з-під оподаткування суму боргу фізособи, прощеного (анульованого) підприємством за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у випадку якщо ця сума не перевищує у 2016 році 689 грн.

Сума списаної заборгованості фізособи перевищує неоподатковувану межу?

Тоді «вершок» потрапляє до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага.

Причому якщо підприємство певним чином повідомить працівника про прощення боргу і відобразить такий дохід у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, то ПДФО з цього доходу повинен буде сплатити працівник самостійно за підсумками річного декларування.

В який спосіб необхідно повідомити боржника про списання боргу? Ви можете скористатися одним із трьох способів на вибір:

— надіслати рекомендований лист з повідомленням про вручення;

— укласти відповідний договір;

— надати повідомлення боржнику про прощення (анулювання) боргу особисто під підпис.

Важливо! Підприємство суму прощеного боргу (без «натурального» коефіцієнта) зобов’язане відобразити в розділі I форми № 1ДФ за підсумками звітного кварталу, в якому борг списано. Зробіть це так:

— неоподатковувану суму (у межах 689 грн. з розрахунку на рік) зазначте з ознакою доходу «127» (з прокресленнями у графах 4а і 4 розділу I);

— оподатковувану (у цьому випадку — 636 грн. (1325 грн. - 689 грн.)) — впишіть з ознакою доходу «126» (також із прокресленнями у графах 4а і 4 розділу I, оскільки ПДФО ви не утримуєте та не сплачуєте).

А якщо підприємство не повідомить працівника про прощення боргу або не відобразить такий дохід у формі № 1ДФ? Тоді воно повинне самостійно нарахувати, утримати та сплатити ПДФО з прощеної суми. Ставка податку — 18 %. Але ми сподіваємося, що до цього не дійде.

ВЗ. При сплаті (перерахуванні) ВЗ діють ті самі правила, що встановлені для ПДФО ( п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому якщо підприємство повідомить працівника про списання боргу і відобразить прощену суму в рядку з військовим збором у розділі II Податкового розрахунку, то воно може забути про ВЗ.

Фізособі доведеться самостійно сплатити за підсумками декларування з оподатковуваної частини доходу ВЗ за ставкою 1,5 %. Про це нагадують податківці в консультації з підкатегорії 103.05 БЗ.

А ось якщо ви не повідомили працівника про прощення боргу та/або не відобразили суму такого доходу у формі № 1ДФ, то будьте готові сплатити ВЗ до бюджету самі.

ЄСВ. Сума нестачі, яку пробачили працівникові, фактично є його зарплатою ( п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Дивуватися тут нічому, адже ця виплата здійснена в рамках трудових відносин. А значить, від стягування ЄСВ з неї ніяк не піти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі