Теми статей
Обрати теми

ПДВ-розреєстрація за «госпімпотенцію» (12 місяців без постачань та придбань)

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підприємство — платник ПДВ вісім місяців не постачало продукцію і відповідно подавало декларації з нульовими податковими зобов’язаннями. Проте були операції з придбання, що формували у тих деклараціях податковий кредит. Податківці погрожують анулюванням реєстрації. Чим є в них підстави для цього?

Ви, звичайно, знаєте, що анулювання реєстрації загрожує платнику обов’язком нарахувати ПДВ з умовного продажу залишків активів згідно з п. 184.7 ПКУ. ☹

Уважно придивимося до тієї норми ПКУ, що могла б стати підставою для вашої розреєстрації. Це п.п. «г» п. 184.1 ПКУ, згідно з яким виключити платника ПДВ з відповідного реєстру податківці мають право, якщо він — увага! — протягом 12 послідовних податкових місяців узагалі не подає декларацію з ПДВ

«та/або подає таку декларацію, яка свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту»

Не прискіпуватимемося занадто до того, що за межами цієї норми законодавець залишив роботи (послуги). А ось «коса лінія» («слеш») між «постачання» та «придбання» та ще з подальшим «чи» могли б дати привід для різних трактувань.

На щастя для вас, у БЗ 101.01.02 податківці зайняли сприятливу позицію. Там написано чітко: якщо у вас протягом 12 послідовних податкових місяців немає операцій з постачання і при цьому є обсяги придбання, за рахунок яких сформовано податковий кредит, підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

Інакше кажучи, ви можете як завгодно довго подавати декларації без податкових зобов’язань (ПЗ) з постачань товарів, але з податковим кредитом (ПК) з їх придбання — без жодної загрози розреєстрації для вас як платника ПДВ.

Інша справа — чи довго протягне ваше підприємство без отримання доходів від реалізації. ☹

Але в будь-якому разі підставою для рішення податківців про ПДВ-розреєстрацію є не просто нульові ПЗ, але при цьому також нульовий ПК, причому те й інше у всіх послідовних 12 місячних ПДВ-деклараціях.

Тож вам боятися нічого! ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі