Теми статей
Обрати теми

Погашення векселя

Максим Нестеренко, податковий експерт
Після того, як вексель видано через певний час, векселедавець повинен погасити його. Давайте подивимося, як це відображається в обліку!

Із попередньої статті ми з вами вже дізналися, що вексель — це документ, яким оформлюється грошова заборгованість і фактично надається можливість відстрочити платіж «живими» грошима за придбані товари (роботи, послуги).

Погашення векселя: правовий погляд

Якщо вексель простий, то він пред’являється до оплати векселедавцю, а якщо переказний — трасату векселя. При цьому складається Акт пред’явлення векселя до платежу в довільній формі.

Запам’ятайте:

платіж за векселем на території України здійснюється тільки в безготівковій формі

Це встановлено ст. 6 Закону про векселі.

Важливий момент при погашенні векселя — дотримання строків платежу, тобто моменту, коли векселедержатель отримує право вимагати платіж за векселем. У загальному випадку вексель може видаватися з одним із таких строків платежу:

за пред’явленням — такий вексель має бути пред’явлено до платежу протягом одного року із дня його складання, якщо тільки цей строк не зменшено векселедавцем чи індосантом або не збільшено векселедавцем;

— у визначений строк від дати пред’явлення;

— у визначений строк від дати складання;

— у визначену дату.

У випадку коли строк платежу за векселем визначено на конкретну дату або ж у визначений строк від певної дати, такий вексель має бути пред’явлено до платежу або в день, коли він підлягає оплаті, або в один із двох наступних робочих днів.

Пропуск строку, визначеного, аби пред’явити вексель, має низку негативних наслідків. Зокрема, векселедержатель не може стягнути санкції у вигляді відсотків за прострочення платежу, які б нараховувалися, якби вексель було пред’явлено до платежу та не оплачено.

Якщо ж вексель було пред’явлено до оплати, але платіж не здійснено, векселедержатель має право вимагати не тільки сплати йому вексельної суми та відсотків (див. постанову ВГСУ від 11.10.2006 р. у справі № 19/113), а й відшкодування витрат, пов’язаних з опротестуванням векселя, пересиланням повідомлення, а також інших витрат.

Також варто звернути увагу на те, що векселедавець має право здійснити часткову оплату векселя і при цьому векселедержатель не може відмовитися від прийняття цього платежу. Єдина умова — вексель до повного погашення зобов’язань залишається у векселедержателя. У цьому випадку, аби підтвердити часткове погашення, векселедавець може запропонувати векселедержателю проставити на векселі відповідну відмітку про оплату та вимагати розписку на сплачену суму (див. також лист Держкомісії з регулювання цінних паперів та фондового ринку від 19.06.2006 р. № 16/01/9061).

Погашення векселя: обліковий погляд

Облік у векселедавця. Погашення векселя в бухобліку підприємства, яке видало вексель, не має якихось особливих труднощів.

Векселедавець при погашенні простого векселя в національній валюті закриває свою кредиторську заборгованість і робить такі проводки:

— Дт 621 «Короткострокові векселі, видані в національній валюті» — Кт 311 (на суму номінальної вартості векселя);

— Дт 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками» — Кт 311 (на суму процентів).

При погашенні переказного векселя векселедавець здійснює залік своєї заборгованості за векселем із заборгованістю трасата проводкою Дт 621 — Кт 361. Натомість трасат переводить свою кредиторську заборгованість із товарної перед векселедавцем у вексельну перед векселедержателем. Це відображається в обліку трасата проводкою Дт 631 — Кт 621, а подальше погашення векселя — проводкою Дт 621 — Кт 311 (так, наче б він був векселедавцем).

У податковоприбутковому обліку векселедавця погашення векселя не спричинить жодних наслідків. Адже податковоприбутковий облік орієнтується на бухобліковий фінрезультат ( п.п. 134.1.1 ПКУ), а в бухобліку погашення векселя ніяк не впливає на фінрезультат. Навіть якщо векселедавець викупить свій вексель, різниці він все одно не визначатиме — це векселедавцю дозволяє п.п. 141.2.6 ПКУ.

Для ПДВ-обліку векселедавця погашення векселя також не відіграє ніякої ролі: податковий кредит вже відображено при придбанні (оприбуткуванні) товарів.

Облік у векселедержателя. Векселедержатель, у якого перебуває простий вексель, відображає погашення такого векселя проводками: (1) Дт 311 — Кт 341 «Короткострокові векселі, одержані в національній валюті» (на суму номінальної вартості векселя) і (2) Дт 311 — Кт 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» (на суму процентів).

Якщо ж ідеться про переказний вексель, ситуація трохи інша. Так, векселедержатель (продавець товару) спочатку здійснює переведення векселя до складу акцентованих (Дт 3412 — Кт 3411), а потім приймає оплату (Дт 311 — Кт 3412).

В податковоприбутковому обліку векселедержателя погашення векселя не спричинить ніяких наслідків. Адже дохід від продажу товару він відобразив раніше — за відвантаженням товарів (і за фактом нарахування процентів, якщо вексель процентний, див. попередню статтю).

ПДВ-обліку у векселедержателя при погашенні векселя як такого не буде. Адже податкові зобов’язання він нарахував раніше (за фактом відвантаження товару) і донарахував їх при нарахуванні процентів (якщо йдеться про процентний вексель).

Наостанок закріпимо наші знання про облік погашення векселя практичним прикладом.

Приклад. Підприємство А придбало у підприємства В товарів за двома договорами: а) на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.); б) на суму 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). За відсутності коштів підприємство А видало підприємству В: а) простий безпроцентний вексель на суму 6000 грн.; б) переказний безпроцентний вексель на суму 24000 грн. Платником (трасатом) за переказним векселем є підприємство С, яке має перед підприємством А кредиторську заборгованість з оприбуткованих, але не оплачених товарів на суму 28000 грн. Векселі погашено.

Відобразимо зазначені операції в обліку.

Погашення простого і переказного векселів

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

Облік у підприємства А (векселедавця)

1

Погашено заборгованість за простим векселем

621

311

6000

2

Здійснено залік заборгованостей з трасатом (підприємством С)

621

361

24000

3

Погашено трасатом решту заборгованості за товари

311

361

4000

Облік у підприємства В (векселедержателя)

1

Отримано кошти в погашення простого векселя

311

341

6000

2

Акцептовано переказний вексель

3412

3411

24000

3

Отримано оплату від трасата за переказним векселем

311

3412

24000

Облік у підприємства С (трасата)

1

Погоджено оплату за переказним векселем підприємства А

631

621

24000

2

Сплачено підприємству А решту заборгованості за товари

631

311

4000

3

Оплачено вексель підприємства А

621

311

24000

Як бачите, розібратися з обліком погашення векселів не так вже й складно. Тож ми рухаємося далі.

Теги вексель
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі