Теми статей
Обрати теми

Середня зарплата «за 2 місяці» для новачка

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16

Коли необхідно оплатити період відрядження, військової служби «солдата підприємства» або військових зборів, вимушеного прогулу, обов’язкового медогляду працівників тощо, ми з вами відкриваємо Порядок № 100*.

* Порядок обчислення середньої зарплати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У загальному випадку розрахунок середньоденної (середньогодинної) зарплати для оплати таких періодів здійснюємо виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Але як розрахувати середньоденну (середньогодинну) зарплату новачку, який відпрацював на підприємстві менше двох календарних місяців? Порядок № 100 свідчить, що в цьому випадку середню зарплату розраховують виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (див. абзац третій п. 2 Порядку № 100).

Що слід розуміти під фактично відпрацьованим часом? Чому дорівнюватиме розрахунковий період, якщо, наприклад, у відрядження з 18 жовтня направляється працівник, який був прийнятий на роботу: (а) 10 серпня 2016 року; (б) 15 вересня 2016 року; (в) 10 жовтня 2016 року?

За роз’ясненнями ми звернулися до Мінсоцполітики.

Що нам відповіли?

висновок документа


Новоприйнятому працівнику, в якого є відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю, в якому він направляється у відрядження, середньоденна зарплата розраховується виходячи з виплат, нарахованих за такі дні.

В іншому випадку середньоденна зарплата для оплати періоду відрядження новачку розраховується виходячи з виплат за фактично відпрацьований час

Здавалося б, у всіх трьох ситуаціях, описаних вище, працівники перед місяцем від’їзду у відрядження не відпрацювали повні два календарні місяці, отже, і розрахунковий період повинен визначатися однаково — фактично відпрацьовані дні з дати прийняття на роботу до дати від’їзду у відрядження. Але це правило спрацювало у Мінсоцполітики тільки в ситуаціях:

— «б» — працівник прийнятий 15 вересня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня. Розрахунковий період — 15 вересня — 18 жовтня 2016 року;

— «в» — працівник прийнятий 10 жовтня, а від’їжджає 18 жовтня. Розрахунковий період — 10 жовтня — 18 жовтня 2016 року.

А ось у ситуації «а» — працівник прийнятий 10 серпня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня — розрахунковий період «обрізали» останнім днем вересня. Обчислення середньої зарплати Мінсоцполітики пропонує робити виходячи із зарплати, нарахованої за фактично відпрацьовані дні з 10 серпня по 30 вересня 2016 року.

Чому? На жаль, обґрунтування цьому в листі, що коментується, немає. На наш погляд, це пов’язано з тим, що в ситуації «а» в цього працівника є фактично відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю від’їзду у відрядження.

У самому ж абзаці третьому п. 2 Порядку № 100 зазначено, що в загальному випадку середня зарплата (крім «відпусткової» і «компенсаційної») обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. При цьому не зазначено, що ці два місяці мають бути відпрацьовані працівником-новачком повністю, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі