Теми статей
Обрати теми

Передали будинок на баланс ОСББ? Збільшіть фінрезультат!

Ольховик Ольга, податковий експерт

висновок документа


При безоплатній передачі житлового будинку на баланс ОСББ фінансовий результат комунального підприємства, що здійснює таку передачу, має бути збільшений на частину вартості майна, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року

На підставі яких законодавчих норм податківці зробили висновок, що настільки спантеличує? Давайте поглянемо.

Але насамперед зауважимо: звичайно ж, цей висновок стосується тільки ЖЕКів — високодохідників і тих, які рахують «податковоприбуткові» різниці добровільно. Тож подальша інформація актуальна саме для таких ЖЕКів.

Ну а тепер по суті зазначеного в листі. На самому його початку фіскали наводять норму з ч. 2 ст. 42 ЗКУ, згідно з якою земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також будівлі, що належать їм, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній загальній власності власників квартир і нежитлових приміщень, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, установленому Кабміном. Зверніть увагу: тут ідеться про перехід права користування/власності на землю. А тому незрозуміло, навіщо взагалі наведено цю норму в розмові про операцію з передачі будинку.

Далі податківці нагадують, що «прибутковий» об’єкт оподаткування визначається шляхом коригування бухгалтерського фінрезультату на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1 ПКУ). А в бухобліку об’єкт основних засобів списується з балансу в разі його продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або з інших причин невідповідності критеріям визнання активом ( п. 40 Методичних рекомендацій з бухобліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561).

Ну а на завершення наведено норму п.п. 140.5.9 ПКУ, що свідчить: фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, що відповідають ознакам з п. 134.4 ПКУ, в розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Як бачимо, фіскали визнали передачу будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ безоплатною передачею для цілей застосування п.п. 140.5.9 ПКУ. Але ж під безоплатно переданими для цілей застосування зазначеної норми маються на увазі даровані товари (роботи, послуги). Тобто ті, що передані з власності суб’єкта господарювання — платника податку на прибуток у власність неприбуткової організації. А при передачі будинку з балансу комунального підприємства на баланс ОСББ право власності на будинок нікому не переходить.

Та і як узагалі комунальне підприємство може подарувати будинок? Адже він йому ніколи й не належав. Отже, на наш погляд, для комунального підприємства операція з передачі будинку не може розглядатися як безоплатна передача для цілей застосування п.п. 140.5.9 ПКУ.

Згадка про бухгалтерську долю переданого будинку в тандемі з п.п. 140.5.9 ПКУ теж незрозуміла. Адже формально при визначенні «прибуткового» об’єкта оподаткування бухфінрезультат ЖЕКу і так має бути збільшений на залишкову вартість переданого будинку — цього вимагає п. 138.1 ПКУ. При цьому зменшити його згідно з п. 138.2 ПКУ не вийде. Адже прийнятий в управління будинок у податковому обліку ЖЕКу не значиться (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45, с. 10). Тобто один раз залишкова вартість переданого будинку зіграє у збільшення об’єкта оподаткування згідно з п. 138.1 ПКУ (а це вже саме по собі дивно, адже бухфінрезультат його залишкова вартість не зменшує). А від цього перспектива повторного збільшення фінрезультату — згідно з п.п. 140.5.9 ПКУвиглядає вже зовсім непривабливо.☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі