Теми статей
Обрати теми

НБУ не дозволяє ФОП «вийняти» з рахунку свою інвалюту

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист НБУ від 14.09.2016 р. № 57-0002/76798

висновок документа


За наявності на рахунку ФОП-резидента коштів в іноземній валюті така особа може здійснити їх продаж за гривню і після сплати податків і зборів перерахувати гривневі кошти на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб

НБУ в цьому листі висловився щодо відповідності вимогам його нормативно-правових актів операції з перерахування коштів в інвалюті з поточного рахунку фізособи-підприємця (ФОП) на її ж поточний рахунок, відкритий як на звичайну фізособу. Висловився він, як ви вже зрозуміли, не на користь таких операцій.

Наскільки ж законний висновок НБУ? Висловимо свою думку.

Вважаємо, що автори листа, невміло жонглюючи нормами «крутих» (Конституції України, Закону про Нацбанк, ГКУ) і дрібніших нормативів, намагаються видати бажане за дійсність.

Досить безглуздо виглядає пасаж про те, що грошовою одиницею України є гривня, яка є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається всіма фіз- і юрособами без жодних обмежень на всій території України для здійснення переказів. Неначе ці норми забороняють співгромадянам зберігати свої заощадження в інвалюті і проводити з нею дозволені законодавством операції, уключаючи перерахування з рахунку на рахунок!..

Далі автори листа переходять до маніпулювання нормами Інструкції № 492*. Після констатації факту, що режим функціонування поточних рахунків в інвалюті ФОП-резидентів аналогічний режиму поточних рахунків в інвалюті юросіб-резидентів, автори листа виконують такий трюк. Вони згадують, що п. 5.4 Інструкції № 492 передбачає, у тому числі, можливість перерахування коштів з власного поточного рахунку в інвалюті «на власний поточний рахунок». А за цим уже йде явна натяжка — банкіри зазначають, що при проведенні операцій з перерахування інвалюти з одного власного рахунку на іншій таке перерахування, «керуючись вимогами вищезгаданих нормативно-правових актів» (?!), ФОП-резиденти здійснюють з рахунку в іноземній валюті, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, на інший свій рахунок, відкритий також для здійснення підприємницької діяльності…

* Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Проте і рахунок ФОП, і рахунок фізособи є власними рахунками одної і тієї самої фізособи (тільки яка виступає в різних іпостасях). А в Інструкції № 492 не зазначено, що перерахування з поточного інвалютного рахунку ФОП можливе тільки на інший власний поточний рахунок, відкритий саме на ФОП. Тому вважаємо таке обмеження надуманим. Міркуючи «від зворотного» (а п. 5.3 Інструкції № 492 свідчить про можливість зарахування на інвалютний рахунок ФОП коштів з іншого його поточного рахунку), можна стверджувати, що зарахування інвалюти зі звичайного рахунку фізособи на її ж ФОП-рахунок теж недопустиме! Але ми дуже сумніваємося, що НБУ так вважає. Принаймні, у нас немає жодної інформації про непроведення (або заборону) таких переказів.

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що тут чимало залежатиме від обслуговуючого банку — спробуйте його переконати в законності перекидання інвалюти — з ФОП-рахунку на звичайний «фізичний» (у тому числі з урахуванням наших аргументів). Але чи посміє він не послухатися старших НБУ-товаришів і провести таку (цілком, на наш погляд, законну) транзакцію?.. Банк-перестрахувальник — навряд чи. У такому разі вийняти «кровну» інвалюту з ФОП-рахунку ніяк не вийде, крім як перевести її у гривню. ☹ Нагадаємо, що проти перекидання коштів фізособи з її ФОП-рахунку на звичайний «фізичний» не заперечують і фіскали (див. БЗ, кат. 104.02). Щоправда, із стандартним застереженням — за умови сплати податків/внесків, але цей факт цілком можна підтвердити документально…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі