Теми статей
Обрати теми

Адреса «людини і громадянина»* декомунізована: поспішай повільно

Голенко Олександр, шеф-редактор
— Чим ви доведете, що ви — Петров?
— Ось моє посвідчення! Бачите? Ось!
— Мало що я бачу. Я все бачу. От чи вірю я?
М. Жванецький. «Біля каси»
Бухгалтерський шум і гамір з переадресацією юросіб начебто зійшов нанівець. А той самий бухнарод, але у статусі фізосіб, та з того самого приводу, як в опері — «мовчить»… Невже немає проблем?

img 1

* Розділ II Конституції України.

Людину намагаються ідентифікувати. Бирочкою, ім’ям, прізвищем, по батькові, прізвиськом, і врешті-решт знову бирочкою…

Громадянина теж ідентифікують по-різному. Тим же комунальникам важлива перш за все адреса реєстрації. Але в більшості ситуацій — тобто практично скрізь — використовується цифровий індивідуальний 10-значний ідентифікатор, який по-старому називають «ідентифікаційний номер», «код ІПН» або просто «код». Але правильна його назва зовсім інша.

РНОКПП**

** Ця страхітлива абревіатура «росте» з ПКУ, і від неї нам нікуди не подітися...

Дійсно, раніше цей ідентифікатор мав назву «ідентифікаційний номер платника податків — фізичної особи». Але, пригадується, ще з січня 2011 року податківці змінили її на сучасну — реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), що, до речі, застосовується тепер і в ПКУ ( ст. 70). Так-от, згідно з п. 70.12 ПКУ

РНОКПП в обов’язковому порядку використовується владними органами, банками і всіма господарюючими суб’єктами, а також фізособами в усіх документах, які містять інформацію про об’єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків

Відкритий перелік відповідних ситуацій наведено в пп. 70.12.1 — 70.12.11 ПКУ. Там зокрема зазначені: виплата доходів, відкриття банківського рахунку, сплата податків, реєстрація нерухомості та авто, оформлення субсидій, тобто «все-все-все»…

У цьому плані див. також п. 70.16 ПКУ.

Увага: згідно з п. 70.13 ПКУ пов’язані з проведенням таких операцій документи, в яких не зазначений РНОКПП, «вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України». Читай: правочин, що підтверджується таким документом, потрапляє до категорії оспорюваних, тобто у принципі за формальними підставами суд може визнати його недійсним ( ст. 215 ЦКУ).

Але й самого громадянина п. 70.14 ПКУ зобов’язує зазначати свій РНОКПП, кажучи просто, теж абсолютно скрізь…

А тепер звернемося до власне облікової картки фізособи — платника податків.

Облікова картка фізособи

З цих облікових карток будується Державний реєстр фізичних осіб — платників податків (далі — ДРФО), ведення якого передбачене ст. 70 ПКУ.

Вам корисно буде знати (адже як-не-як це ваші персональні дані), що в обліковій картці записані ваші ( п. 70.2 ПКУ):

1) прізвище, ім’я та по батькові;

2) дата народження;

3) місце народження;

4) місце проживання;

5) серія, номер і відомості про видачу (ким і коли) паспорта — в загальному випадку.

Щоб на відхилятися від суті обговорюваного питання, зауважимо, що під місцем проживання очевидно мається на увазі:

— по-перше — адреса згідно з даними реєстрації місця проживання або перебування (по-совковому — «прописки»), зазначеними в паспорті (або документі, що його замінює);

— по-друге — податкова адреса ( ст. 45 ПКУ);

— по-третє — єдина адреса. У тому сенсі, що хоча ст. 29 ЦКУ і допускає наявність у фізичної особи декількох місць проживання, проте п. 45.1 ПКУ говорить прямо:

Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси

При цьому в інформаційній базі ДРФО зберігаються (накопичуються) такі дані ( п. 70.3 ПКУ):

1) джерела отримання доходів;

2) об’єкти оподаткування (зауважимо: не тільки для ПДФО і ВЗ, а й, наприклад, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — згідно зі ст. 266 ПКУа при цьому важлива адреса/адреси ваших об’єктів нерухомості);

3) нараховані та/або отримані доходи;

4) нараховані та/або сплачені податки;

5) податкові знижки та пільги.

Але давайте скажемо два слова стосовно ФОП.

ФОП-відступ

У першому слові — не станемо конкретно перелічувати відомості, що містяться в ДРФО про ФОП (і незалежних професіоналів) згідно з пп. 70.4.1 — 70.4.6 ПКУ, а тільки зазначимо, що ці дані не дублюють, а доповнюють інформацію, передбачену п. 70.3 ПКУ.

У другому — нагадаємо, що в п. 5 ч. 4 ст. 9 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV приписана обов’язкова наявність адреси місця проживання ФОП у відомостях Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР).

Так-от, що стосується зміни написання адреси ФОП унаслідок процесу декомунізації, то все було зазначено в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 39, с. 15. Зауважимо тільки, що вихідною точкою для ініціації ФОП процедури внесення змін до ЄДР є новий штамп із записом декомунізованої адреси реєстрації в паспорті (документі, що його замінює). Ще раз повторимо, що конкретних строків для початку цієї процедури «держреєстраційний» Закон не встановив. А потім — після внесення змін до ЄДР — на підставі внесеного туди запису про зміну адреси ФОП податківці (які отримують відомості з ЄДР) підправлять адресу ФОП і в обліковій картці ДРФО — уже без його участі. Цей висновок можна зробити з п. 9.2 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (ср. ). У будь-якому разі, у 119.06 БЗ податківці прямо стверджують, що в такій ситуації цьому ФОП заяву за формою № 5-ОПП подавати не треба. А от самозайнятим особам подати таку заяву таки доведеться.

Але повернемося до «звичайних» фізосіб.

Нічого особистого — тільки формалізм

Так, п. 70.7 ПКУ вимагає від фізособи при зміні даних її облікової картки (зокрема — адреси місця проживання) протягом місяця з дня виникнення таких змін подати податківцям відповідну заяву. Причому не обов’язково за місцем проживання: подати її можна й за місцем отримання доходів або розташування об’єкта нерухомості (а по-хорошому, її можуть прийняти в будь-якому сервісному центрі). Цього ж вимагає й п. 1 розд. IX Положення про реєстрацію фізичних осіб в ДРФО, затвердженого наказом Міндоходів від 10.12.2013 р. № 779 (далі — Положення № 779).

Що погано: з 01.01.2016 р. перестав діяти мораторій, установлений п. 14 розд. ХХ ПКУ на застосування штрафу за неподання або порушення порядку подання зокрема заяви на внесення в ДРФО змін (див. 119.12 БЗ). Розмір штрафу — 85 грн. (170 грн. — при повторному накладенні штрафу протягом року). ☹

Положенням № 779 установлено форми таких заяв: № 5ДР (додаток 11) — для більшості фізосіб і № 5ДРП (додаток 12) — для тих, хто відмовився від прийняття РНОКПП за релігійними переконаннями. На звороті бланків є відповідні пам’ятки щодо їх заповнення, частково продубльовані в 119.09 БЗ. Що важливе: у цій консультації конкретно перелічені документи, що засвідчують особу людини, які можуть бути використані для підтвердження відомостей, що зазначаються в заяві. Але!..

Але, звертаємо вашу увагу: у п. 70.5 ПКУ, п. 3 розд. IX Положення № 779 зазначено, що для заповнення заяви використовуються дані документа, що засвідчує особу, а в пам’ятках і відповідно — в 119.09 БЗ прямо вимагається: «місце проживання (рядки 10 — 18) заповнюється відповідно до даних паспортного документа». Тому

подати заяву (зокрема — за формою № 5ДР) ви можете тільки за наявності у вашому паспорті нового штампу про реєстрацію з декомунізованою адресою

І зазначений місячний строк починає перебіг саме з дати внесення до паспорта такого нового запису! До речі, власнику модного паспорта з безконтактним електронним носієм для подання заяви знадобиться ще й паперова довідка про місце проживання (119.09 БЗ). У принципі, усі «топонімічні» рішення місцевої влади містять прямі застереження про те, що нові назви не потрібно вносити до паспортів громадян терміново: це зроблять, як-то кажуть, у робочому порядку — наприклад, при вклеюванні вашого постарілого фото… ☺

І ще одне «але». Навіть якщо у вашій обліковій картці назва вулиці місця проживання не збігається з новою — уже зазначеною в паспорті, то, як мовиться у старому анекдоті: «це жах, але не жах! жах!жах!»… Дивіться. У п. 3 розд. XIII Положення № 779 прямо написано, що при внесенні змін до ДРФО (облікової картки) — у тому числі внаслідок подання заяви за формою № 5ДР — увага! — ваш РНОКПП не змінюється! Тобто «не та» адреса не дискредитує ані ваш РНОКПП, ані відповідні документи, в яких ви його зазначили. Але чи є сенс задля хвилинної економії на поданні одного папірця підставлятися під штрафи?..

висновки

  • Протягом місяця після внесення до паспорта фізособи нового штампу з декомунізованою адресою слід подати податківцям заяву за формою № 5ДР (або № 5ДРП) про зміну даних облікової картки в ДРФО. За неподання або прострочення загрожує штраф 85 грн.
  • Невідповідність даних про місце проживання в обліковій картці ДРФО з фактичним записом у паспорті фізичної особи не дискредитує її реєстраційний номер облікової картки платника податків — він усе одно достовірний, але щоб уникнути штрафів, таки слід подати заяву за формою № 5ДР (або № 5ДРП) своєчасно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі