Теми статей
Обрати теми

Куди при закритті ФОП дівати «алко-тютюн» (особливо коли «скінчилися» ліцензії)

Павленко Олексій, податковий експерт
Фізособа-підприємець на загальній системі, яка займалась продажем підакцизних товарів — алкогольних і тютюнових виробів — припиняє діяльність. Погодьтеся, досить поширена ситуація. І що їй робити із залишками цих товарів? Якщо продавати за безготівкою — немає оптової ліцензії, якщо за готівку — касові апарати вже зняті. Як тут бути? Запропонуємо свої варіанти виходу з цієї «важковИхідної» ситуації, а далі ви вже самі вирішуйте, куди і як…

Спочатку зауважимо важливий момент. Після закінчення дії всіх ліцензій зберігати алкоголь/тютюн за місцем торгівлі (або своїм місцем зберігання) небажано, оскільки це може загрожувати чималим штрафом (про що — нижче). Тому краще передати такі залишки на зберігання особі, яка має ліцензію, або перенести все це собі у гараж, погріб ☺ тощо — якщо збираєтеся закривати ФОП з цими залишками.

1. «Самознищення». Не кажучи про отримання «оптової» ліцензії (не дуже реальне в такому випадку), найпростішим і найнадійнішим варіантом буде випити та викурити все самому ФОП.

Можна, звичайно, влаштувати «прощальний бал», скликавши на нього колег і партнерів, які все вип’ють і спалять, а ви спишете на цей захід акцизні «неліквіди» за актом. Але таке краще зробити, якщо у вас іще діють ліцензії на роздрібну торгівлю*, інакше — краще випити-викурити все самому.

* Податківці виступають проти безоплатного надання алкогольних напоїв у межах рекламної акції, якщо в підприємства немає ліцензії і за це порушення загрожують штрафом, як за безліцензійну торгівлю (див. БЗ 115.03).

Думаємо, ви будете здивовані, дізнавшись, що в БЗ 115.03 є консультація фіскалів, де вони в такій ситуації зазначають, що

«алко-тютюнові» залишки без наявності ліцензії не можна реалізувати (передати) ані фізичним особам, ані суб’єктам господарювання, але можна використати їх власнику для власного споживання

2. «Роздача». Якщо у вас ще не минули строки дії «роздрібних» ліцензій, алкоголь і (особливо) сигарети можна комусь віддати безоплатно (наприклад, до найближчого госпіталю чи реабілітаційного центру для поранених в АТО). Проте, якщо ліцензії скінчилися, то є небезпека, що вас за такі дарунки оштрафують. Фіскали в декількох консультаціях в БЗ 115.03 намагаються стверджувати, що безоплатна передача алкоголю/тютюну також потребує ліцензії (див. виноску *). Для цієї мети вони притягують сюди визначення «продаж (реалізація) товарів» з п.п. 14.1.212 ПКУ.

3. «Списання». Списуєте частину товару (або весь):

— у межах норм природного убутку;

— як «форс-мажорний» бій алкоголю або як зім’яття/намокання тютюну. З можливим стягненням збитків з винних (утім, можливо, краще, щоб такі втрати сталися через власний ФОП-недогляд);

— у зв’язку із закінченням строку зберігання та/або у зв’язку із втратою цими виробами якості.

4. «Закриття-гібрид» (імпровізація на тему варіантів 1 — 3). Закриваєте ФОП із залишками алкоголю і тютюну. Річ у тім, що залишки товарів не повинні стояти на заваді при закритті ФОП. Якщо ви за ці товари розрахувалися з постачальниками, або якщо за заборгованостями за них не минув строк позовної давності — жодних податкових наслідків, пов’язаних з такими залишками при закритті, бути не повинно. Товари були і продовжують залишатися власністю тієї самої фізособи. А вже після закриття можна потихеньку «списати» (точніше, утилізувати) або випити-викурити, подарувати-роздати ці підакцизні наркотики.

5. «Комісія-опт». Продаєте через комісіонера з оптовою ліцензією (уроздріб такий продаж заборонено**). Тут можна говорити про те, що продавав не ФОП (комітент), а той, кому він це доручив (комісіонер). Ось йому, останньому, хто здійснює правочини з продажу товарів комітента від свого імені, і потрібна ліцензія. Сам же комітент товар не реалізує, а передає на реалізацію. Утім, цей варіант зовсім не безхмарний. І хоча фіскали зараз у БЗ такі варіанти реалізації не розглядають і прямо їх не забороняють — у разі вдавання до нього потрібно бути готовим судитися. Деяка позитивна судова практика з цього приводу є (див., наприклад, рішення Харківського окружного адмінсуду від 27.03.2008 р. у справі № 2-а-804/08, ухвалу Харківського апеляційного адмінсуду від 15.10.2008 р. у справі № 22-а-4094/08, ухвалу ВАСУ від 26.08.2013 р. № К/9991/40934/11 у справі № 2а-11527/10/7/0170).

** Див. п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854, і п. 10 Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 218.

Можливо, тому фіскали і зберігають мовчання з цього приводу…

6. Спільна діяльність (СД). Укладаєте договір СД, наприклад, благодійної або з насичення ринку підакцизними товарами (а краще придумайте самі — якої). У межах цього договору другий учасник, якому буде доручено ведення загальних справ і який має відповідні оптові (та/або роздрібні) ліцензії, і роздасть/реалізує ваші залишки «підакцизу». Проте окремий податковий облік спільної діяльності має низку своїх «веселих» нюансів…

7. «Кінці у воду». Відвантажуєте (ще під час дії ліцензій) на реалізацію всі залишки товарів якомусь (якимсь) суб’єкту(там), а потім — нібито вони вас «кинуть». Далі, після ліквідації ФОП, за ці залишки краще («по-білому») не розраховуватись, оскільки тоді у відомостях, що подаються тим(и) суб’єктом(ами) за формою № 1ДФ, вилізе ваш дохід уже як звичайної фізособи і доведеться сплачувати ПДФО (сподіваємося, 5 %, а не 18 %).

8. Повернення. Можете спробувати домовитися/зацікавити постачальників алкоголю і тютюну, щоб «повернути» їм товари в межах тих договорів, за якими їх отримували. Тут бажано знайти/зробити лазівку в цих договорах, щоб це виглядало саме як повернення. Тобто обставте все так, щоб фіскали не змогли вам інкримінувати зворотний продаж без ліцензії та/або незаконне зберігання (див. їх відповідь на подібне запитання в БЗ 115.03).

Насамкінець — декілька слів про штрафи ☹. Що ж вам загрожує за збут алко-тютюнових залишків без ліцензії і за недозволене зберігання?

Штрафні санкції за такі порушення встановлено у ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481 (ср. ). За оптову/роздрібну реалізацію без ліцензії розмір штрафу становить 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн. Податківці в БЗ 115.06 роз’яснюють, що під терміном «отримана партія товару» потрібно розуміти сукупність одиниць продукції одного або декількох найменувань, відвантажених або отриманих за одним товаросупровідним документом.

Тією самою нормою встановлено й чималий штраф за зберігання алкоголю/тютюну в місцях зберігання, не внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання, — 100 % вартості товару, що перебуває в такому місці зберігання, але не менше 17000 грн.

Крім того, згідно зі ст. 164 КпАП за торгівлю без ліцензії можна потрапити ще й під адмінштраф — у розмірі від 17 до 34 тис. грн. з конфіскацією знарядь виробництва, сировини, виготовленої продукції, грошових коштів, отриманих при цьому правопорушенні, або без такої. Рішення про його накладення приймає суд.

Тож думайте-вирішуйте…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі