Теми статей
Обрати теми

«Ні миру, ні війни» у питанні ЄРПН-реєстрації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство подало податкову накладну на реєстрацію у ЄРПН в останній день 15-денного строку, саме напередодні вихідних. Підтвердження реєстрації надійшло першого робочого дня наступного тижня, коли 15-денний строк вже закінчився. Чи загрожує нам штраф за порушення строків ЄРПН-реєстрації?

Така ситуація дійсно іноді виникає у платників. Нагадаємо, що наразі строк реєстрації податкової накладної (ПН) в ЄРПН складає 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань ( абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ). Причому якщо останній день 15-денного строку припадає на вихідний або святковий день, строки реєстрації не переносяться (БЗ 101.18).

Тобто якщо ПН реєструється у ЄРПН починаючи з 16-го дня — це вважається порушенням, за яке накладаються штрафи згідно зі ст. 1201 ПКУ. Але як бути в тому випадку, коли ПН на реєстрацію платник надсилає наприкінці 15-денного строку?

Згідно з абзацом четвертим п. 201.10 ПКУ і п. 8 Порядку № 1246* прийняття ПН на реєстрацію підтверджує квитанція в електронному вигляді. Причому в абзаці четвертому п. 201.10 ПКУ міститься суттєве застереження: така квитанція має надсилатися платнику протягом операційного дня. А операційний день триває з 0 до 23-ї години**, і саме протягом цього часу відомості про надіслану ПН мають бути внесені до ЄРПН (п. 2 Порядку № 1246).

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

** Наразі готується проект змін до Порядку № 1246 щодо тривалості операційного дня, де пропонується його скоротити до рамок: з 8:00 до 19:00.

У нашій ситуації це правило було порушене. ПН не було зареєстровано протягом операційного дня, хоча підстав для відмови у реєстрації (наведених у п. 9 Порядку № 1246) не було. Більше того, платник взагалі не отримав ніякої квитанції про відмову у реєстрації. Хоча у разі наявності підстав для відмови така квитанція також має надсилатися протягом операційного дня із зазначенням причин для такої відмови ( абзац дев’ятий п. 201.10 ПКУ).

А тепер власне конкретна відповідь на запитання, наведене у ситуації. До речі, вона прямо прописана і у ПКУ, і у Порядку № 1246. Отож, якщо протягом операційного дня не надійшла квитанція про прийняття або неприйняття, така ПН вважається зареєстрованою в ЄРПН ( абзац десятий п. 201.10 ПКУ; п. 11 Порядку № 1246). Підтверджували це раніше також і податківці у своїй консультації (БЗ, підкатегорія 101.18, що наразі втратила чинність).

А ВАСУ конкретизував: якщо платник протягом операційного дня не отримав ані підтвердження, ані відмови у ЄРПН-реєстрації, ПН вважається зареєстрованою протягом операційного дня, коли її було надіслано продавцем (див. інформаційний лист ВАСУ від 24.10.2013 р. № 1486/12/13-13).

Тут треба лишень пам’ятати таку річ: датою та часом надання ПН до ЄРПН є дата та час, зафіксовані у квитанції ( абзац восьмий п. 201.10 ПКУ; п. 10 Порядку № 1246). Тож якщо податківці протягом операційного дня не зареєстрували вашу ПН і не надіслали відмову із зазначенням причин — будьте готові довести, що ви надсилали цю ПН саме цього операційного дня. Таким підтвердженням може бути, наприклад, повідомлення про те, що ПН надійшла до скриньки ДФСУ. Якщо вам вдасться довести, що ПН надіслано вчасно, то правда однозначно на вашому боці.

Але це не означає, що податківці на місцях полишать свої спроби безпідставно не приймати ЄРПН до реєстрації. Бо ж сьогодні вони таким чином можуть не тільки залишити покупця без податкового кредиту, але і «здерти» штраф із продавця.

Ефективно змагатися із цим свавіллям фіскалів на місцях, на жаль, доводиться тільки через суд. Тож якщо справа того варта і ви можете довести, що фіскали «затягнули» з реєстрацією вашої накладної — звертайтеся до суду. Судова практика у цьому питанні — прихильна до платників (див., наприклад, ухвалу ВАСУ від 23.03.2016 р. у справі № К/800/13940/15)***.

*** http://reyestr.court.gov.ua/Review/56722980.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі