Теми статей
Обрати теми

Зобов’язання підприємства виконує третя особа

Боголюбенко Максим, податковий експерт
Іноді буває так, що підприємство з певних причин не може виконати зобов’язання самостійно. Існує чимало способів виходу з цієї ситуації, але у цій статті ми зупинимося на виконанні зобов’язання третьою особою. Що це таке і як воно обліковується — читайте просто зараз!

Почнемо вже традиційно — з правових аспектів ситуації.

Правові особливості

Підстави для того, аби перекласти виконання свого зобов’язання перед кредитором на плечі іншої особи, знаходимо у ст. 528 ЦКУ.

Згідно зі ст. 528 ЦКУ виконання зобов’язання може бути покладено боржником на іншу особу. У тому випадку, якщо з умов договору, вимог законодавства або суті зобов’язання не випливає обов’язок боржника виконати зобов’язання особисто.

Причому: якщо віддати право виконання зобов’язань третій особі можна, то кредитор зобов’язаний прийняти виконання зобов’язань від третьої особи як належне виконання зобов’язань боржником (див. також постанову ВСУ від 24.06.2015 р. у справі № 6-88цс15)*.

* http://reyestr.court.gov.ua/Review/46301679.

Ясна річ, аби покласти виконання зобов’язань на третю особу, потрібна згода цієї особи. А от про згоду кредитора нічого не сказано. Відтак, він може висувати заперечення проти виконання зобов’язання третьою особою тільки тоді, коли це прямо суперечить умовам договору і законодавства.

Зверніть увагу: виконання зобов’язань третьою особою не означає, що боржник більше не має стосунку до зазначеної операції. Це випливає із ч. 2 ст. 528 ЦКУ, де сказано, що у разі невиконання або неналежного виконання зобов’язання боржника іншою особою це зобов’язання боржник повинен виконати сам.

Тож виконання зобов’язань третьою особою не слід плутати з переведенням боргу ( ст. 520 ЦКУ). У випадку переведення боргу для первісного боржника зобов’язання по суті припиняється**. А от у випадку виконання зобов’язання третьою особою, вона лише виконує певні дії, але боржником не стає. Тому, якщо третя особа не виконає зобов’язання, то виконувати його доведеться боржнику.

** Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 50, с. 34.

Тож у разі виконання зобов’язання третьою особою згідно зі ст. 528 ЦКУ боржник залишається боржником, а третя особа боржником не стає

Фактично у випадку із виконанням зобов’язання третьою особою відбувається фінансування боржника цією особою. Безумовно, згодом витрати, понесені третьою особою, можуть бути компенсовані, але формально такого обов’язку у боржника немає. Тож перекладення боргу може означати як своєрідне «кредитування» боржника, так і безповоротне його фінансування.

Тут слід пам’ятати ще таке: третя особа, яка виконує зобов’язання боржника, діє від свого імені. Тож потрібно чітко врегулювати, що, наприклад, перераховуючи гроші кредитору, вона виконує саме зобов’язання боржника, а не вступає в «особисті» відносини з кредитором. Третя особа має чітко зазначити, у тому числі і в платіжних документах, за що вона платить. Аби кредитор не подумав, що йому зайшли «ліві» гроші, а податківці не класифікували їх як безповоротну фіндопомогу.

Тож найважливіше — правильне врегулювання взаємовідносин божника із третьою особою. Тут можливо чимало варіантів. Наприклад, підприємство-боржник має заборгованість перед кредитором за отримані і не оплачені товари. Воно укладає із третьою особою угоду, аби вона погасила цю заборгованість перед кредитором. Натомість боржник розрахується з третьою особою згодом (див. рис. ).

img 1

У прикладі, зображеному на рисунку вище, боржник має зобов’язання (отримані і не оплачені товари) перед кредитором. Коли третя особа погасить його заборгованість, у нього виникне також зобов’язання перед третьою особою, яка профінансувала його на суму погашеної заборгованості. Цю заборгованість перед третьою особою боржник буде погашати грошима. Оцей момент у договорі між боржником і третьою особою слід чітко визначити.

А от із кредитором третя особа взагалі нічого не повинна укладати. Достатньо заявити, що вона виконує зобов’язання, і виконати їх у строк та на умовах, визначених основним договором. Для кредитора не має значення, що оплата надходить не від боржника. А от третя особа має чітко зазначити у платіжних документах, які зобов’язання вона погашає.

Облік перекладення боргу

У межах теми сьогоднішнього номера нас перш за все цікавить боржник. У нього облік перекладення боргу, як правило, відбувається шляхом заліку заборгованостей. Наприклад, у ситуації, наведеній на рисунку, боржник має кредиторську заборгованість за отриманими і неоплаченими товарами (Дт 281 — Кт 631). На дату погашення заборгованості третьою особою перед кредитором боржник просто зробить залік заборгованостей (Дт 631 — Кт 685). На ту суму, на яку третя особа погасила його заборгованість перед кредитором. А згодом рахунок кредиторської заборгованості закриється за рахунок перерахованої третій особі компенсації.

У податковоприбутковому обліку та обставина, що заборгованість погашає інша особа, на фінрезультат боржника ніяк не вплине.

А що з ПДВ-обліком? При отриманні товарів від кредитора боржник отримав від нього податкову накладну. Чи потрібно тепер кредитору складати нову податкову накладну у зв’язку з тим, що товари оплачує не сам боржник, а інша особа?

Податківці відповідають на це запитання негативно. Вони зауважують:

незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання зобов’язання щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг

Така відповідь міститься у консультації із БЗ, підкатегорія 101.17 (див. с. 45 сьогоднішнього номера). Додамо від себе, що така відповідь є цілком логічною. Бо ж саме найменування отримувача товарів (робіт, послуг) зазначено у договорі на постачання товарів і саме він буде використовувати їх в оподатковуваних операціях. А отже — саме він повинен мати право на податковий кредит за товарами, які оплачує нехай і третя особа.

А якщо третя особа погашає заборгованість боржника перед кредитором авансом — ще до того, як боржник отримав товари від кредитора? За логікою, податкову накладну кредитору все одно треба складати на отримувача, адже він є покупцем за договором. А ось з моментом складання є питання — формально тут не виконуються умови п.п. «а» п. 187.1 ПКУ, бо гроші надходять не від покупця, а від третьої особи. Але, на наш погляд, якщо першою подією була оплата, податкові зобов’язання у кредитора виникатимуть на дату, коли йому зайшли кошти. І не важливо від кого — від покупця чи від третьої особи. Головне, що за товари — є постачання, отже є і ПДВ.

А от боржнику у цьому випадку радимо відображати податковий кредит лише після того, як він отримає товари, які так поспішила оплатити третя особа. Бо ж з його рахунку кошти не списувались, тому поспішати з податковим кредитом на дату оплати не варто. А ще краще — взагалі уникати ситуацій, коли третя особа платить за вас ще до того, як ви отримали товари.

Здається, усе зрозуміло. Тож закріпимо нашу теорію практичним прикладом.

Приклад. Підприємство А отримало від підприємства С товари на суму 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.). Підприємство А вирішило домовитися з підприємством В про те, що підприємство В погасить заборгованість за отримані підприємством А товари. Натомість підприємство А згодом перерахує підприємству В компенсацію у сумі тих самих 7200 грн.

Відобразимо зазначені операції в обліку підприємства А (у контексті нашої статті — підприємства-боржника, за якого виконують зобов’язання).

Виконання зобов’язання третьою особою

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

дебет

кредит

сума, грн.

1

Отримано товари від підприємства С

281

631

6000

2

Нараховано податковий кредит (до реєстрації ПН в ЄРПН)

644/1

631

1200

3

Відображено податковий кредит (ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

644/1

1200

4

Здійснено залік заборгованостей (підприємство В перерахувало кошти підприємству С)

631

685

7200

5

Перераховано компенсацію підприємству В

685

311

7200

Отже, нічого страшного у виконанні своїх зобов’язань через третю особу немає. Головне, знову ж таки — оформити це так, аби «комар носа не підточив».

висновки

  • Перекладення боргу — це форма виконання зобов’язань із залученням третьої особи. На відміну від переведення боргу, при перекладенні боргу боржник не перестає бути стороною договору (боржником) і повинен сам виконати зобов’язання, якщо третя особа з цим не справиться.
  • Облік перекладення боргу, як правило, відбувається шляхом взаємозаліку. При цьому вирішальну роль для обліку має характер відносин між боржником і третьою особою.
  • Навіть якщо за отримані боржником товари (роботи, послуги) сплачує третя особа, податкова накладна за постачанням цих товарів (робіт, послуг) має бути складена на боржника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі