№80

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2016/№ 80 Інші номери журналу ›
  • Поповнюємо статутний капітал: юридичний аспект На жаль, ні для кого не секрет, що в Україні — затяжна економічна криза. І тих, кого вона не торкнулася, з кожним днем стає все менше і менше. Щоб хоч якось вижити, підприємства шукають додаткові джерела фінансування. Найпоширеніші з них — внесок до статутного капіталу, кредит і кредиторська заборгованість. Про них з урахуванням українських реалій ми й поговоримо сьогодні. А переваги та недоліки кожного із способів фінансування згрупуємо в таблицю наприкінці номера. Ну а наразі розглянемо класичний спосіб фінансування підприємства — збільшення статутного капіталу.
  • Внески в обліку емітента Із попередньої статті ви вже знаєте, що внески до статутного капіталу можуть бути здійснені грошовими коштами, цінними паперами, рухомим і нерухомим майном, а також майновими правами. Від того, що саме взято за внесок, залежить порядок його бухгалтерського обліку. Вид внеску впливає і на оподаткування операції «із внесення». Крім того, податкові наслідки залежать від статусу учасника. Про всі бухгалтерські та податкові облікові нюанси операції з отримання додаткового грошового або майнового внеску ми зараз і поговоримо.
  • Кредит: класичне джерело зовнішнього фінансування Звичайно ж, отримати фінансування можна не тільки від учасників. За умови відповідності певним критеріям на платній основі його завжди готові надати банки та інші фінансові установи. Що таке кредит з правової точки зору? І які бухгалтерські наслідки чекають «прокредитоване» підприємство? Про це — кілька наступних сторінок нашого видання.
  • Кредит в іноземній валюті Останнім часом попит на кредити в іноземній валюті значно знизився. Це і зрозуміло, адже економію на нижчій (порівняно з гривневими кредитами) процентній ставці сьогодні дуже складно порівняти з ризиками, пов’язаними з постійною зміною курсу. Втім, інвалютне кредитування — ще один спосіб профінансувати підприємство. Про його особливості розповімо в цій статті.
  • Овердрафт в обліку Досить поширеним видом кредиту є овердрафт. Його суть полягає в тому, що банк здійснює платежі з рахунка клієнта понад залишок коштів на ньому в межах заздалегідь визначеної суми. Давайте розберемося, які облікові наслідки чекають підприємство, що отримало такий кредит.
  • Позика — ще одне джерело фінансування для підприємства Теорія економіки підприємства говорить нам про те, що джерела фінансування кожного підприємства можуть бути власними і залученими. Одним із найрозповсюдженіших залучених джерел є позика. Навряд чи існують такі підприємства, які б ніколи не вдавалися до позик. Отож питання правової природи та обліку позик є актуальними практично для всіх. Розглянемо їх!
  • Кредит, товарний кредит, розстрочка Із попередніх статей сьогоднішнього номера ви вже ознайомилися із такими джерелами фінансування підприємства, як кредити і позики. У цій статті поговоримо про ситуації, коли кредит використовується для придбання майна.
  • Зобов’язання підприємства виконує третя особа Іноді буває так, що підприємство з певних причин не може виконати зобов’язання самостійно. Існує чимало способів виходу з цієї ситуації, але у цій статті ми зупинимося на виконанні зобов’язання третьою особою. Що це таке і як воно обліковується — читайте просто зараз!
  • Додаткове вкладення від засновника: і не внесок, і не позика У сучасні «буремні» часи одним із важливих джерел фінансування ТОВ є додаткові грошові внески від засновника. Що ж воно таке з правового та облікового погляду? Давайте розберемося!
  • Вклад до СК ТОВ взаємозаліком: заборонений дозвіл У нашого читача — головбуха ТОВ виникло запитання стосовно досить типової ситуації. Учасники ТОВ прийняли на загальних зборах рішення збільшити розмір статутного капіталу шляхом унесення додаткових вкладів. При цьому в обліку ТОВ значиться заборгованість перед одним учасником. Читача хвилює: чи можна взаємозарахувати цю суму в рахунок додаткового вкладу цього учасника ТОВ? Давайте розберемося.
  • Переваги та недоліки різних способів фінансування підприємства
  • «Готівкові» обмеження стосуються розрахунків, пов’язаних з корпоративними правами, позиками Лист Національного банку України від 24.01.2014 р. № 11-116/3159 (витяг)
  • За зверненням платника довідка про підтвердження майнового стану видається у десятиденний строк після подання декларації Який порядок подання ФО (в тому числі нерезидентом), яка здійснюватиме внесок до статутного фонду ЮО, декларації про майновий стан і доходи для підтвердження свого майнового стану?
  • Юрособа-єдиноподатник третьої групи може вносити майно до статутного капіталу іншої юрособи Чи може ЮО — платник ЄП третьої групи здійснювати операції з внесення коштів або майна до статутного капіталу іншої ЮО в обмін на корпоративні права?
  • Податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг незалежно від оплати їх третьою стороною Який порядок складання податкової накладної при поставці товарів/послуг покупцю, якщо договором передбачена оплата за такі товари/послуги від третьої особи?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Реєстрація АН/РК у різних періодах: як звітувати про обсяги? Податківці у Базі знань (категорія 116.05) роз’яснили, як визначити об’єкт оподаткування акцизним податком звітного періоду, якщо дата складання акцизної накладної (розрахунку коригування) (далі — АН (РК)) та дата її реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН) припадають на різні періоди (до/після граничного терміну подання декларації).
  • Як торгувати пивом без штрафів Податківці у Базі знань (категорія 115.06) нагадали, що до суб’єктів господарювання при здійсненні ними торгівлі виключно пивом у приміщеннях або будівлях (об’єктах (закладах) ресторанного господарства, магазинах, павільйонах, кіосках тощо) без обмеження площі, обладнаних РРО (незалежно від їх кількості), не застосовуються штрафні санкції за продаж пива як за торгівлю у невизначених для цього місцях торгівлі відповідно до «алкогольно-тютюнового» Закону від 19.12.95 р. № 481/95-BP.
  • Особливості заповнення листка непрацездатності Фонд соцстраху з ТВП на своєї сторінці в Фейсбуці звернув увагу на порядок заповнення листка непрацездатності. Зокрема, Фонд нагадал, що у цьому документі треба обов’язково підкреслювати слово «первинний» або «продовження».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі