Теми статей
Обрати теми

За зверненням платника довідка про підтвердження майнового стану видається у десятиденний строк після подання декларації

Який порядок подання ФО (в тому числі нерезидентом), яка здійснюватиме внесок до статутного фонду ЮО, декларації про майновий стан і доходи для підтвердження свого майнового стану?

Відповідно до п. 3 ст. 86 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV (далі — ГКУ) майновий стан засновників-громадян має бути підтверджений довідкою органу доходів і зборів про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію).

Згідно з п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (п. 162.1 ст. 162 ПКУ).

Відповідно до п. 179.1 ст. 179 ПКУ платник податку зобов’язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до Кодексу.

Декларація для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ ( пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Однак строк подання декларації, визначений пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, на випадки подання декларації з метою виконання п. 3 ст. 86 ГКУ не розповсюджується.

Строки подання декларації громадянами, які здійснюють відповідні внески до статутного капіталу юридичної особи, ПКУ не передбачено.

Водночас відповідно до п. 179.12 ст. 179 ПКУ за зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, видає довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Форму довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку) затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 № 795, згідно із п. 4 якого довідка видається за зверненням платника податку у десятиденний строк на підставі поданої декларації про майновий стан і доходи.

Враховуючи вищезазначене, фізична особа (у тому числі нерезидент), яка здійснюватиме внесок в статутний фонд юридичної особи, подає до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник податків, декларацію про майновий стан і доходи. За зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано податкову декларацію, у десятиденний строк видає довідку про її подання для підтвердження свого майнового стану.

За матеріалами підкатегорії 103.24 Бази знань ЗІР

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі