Теми статей
Обрати теми

Помилка в додатку ПН: як правильно уточнитися?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Один з наших читачів поцікавився, як правильно виправити помилку із завищення податку на доходи нерезидента (роялті), якщо в додатку ПН до декларації з податку на прибуток за перше півріччя 2016 року зазначили суму податку з доходу нарахованого, а не виплаченого? Відповідаємо.

img 1

податок на прибуток

Порядок виправлення помилок, допущених при складанні податкової звітності, урегульовано ст. 50 ПКУ. Згідно з п. 50.1 ПКУ в разі, якщо в наступних податкових періодах ви самостійно виявляєте помилки, які містить раніше подана податкова декларація, ви зобов’язані внести до неї відповідні зміни. Зробити це можна двома способами:

1) подати уточнюючий розрахунок до помилкової податкової декларації за формою, що діє на дату подання уточнюючого розрахунку;

2) відобразити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за той звітний період, протягом якого такі помилки було виявлено.

При цьому пам’ятайте: строк виправлення помилок обмежено 1095 днями, що настають за останнім днем граничного строку подання помилкової декларації (п. 50.1, ст. 102 ПКУ).

Розглянемо порядок виправлення озвученої в запитанні помилки із застосуванням кожного з цих варіантів.

Виправляємося через уточнюючу декларацію (УД)

Цей варіант виправлення помилки привабливий, перш за все, тим, що уточнитися з його допомогою можна в будь-який момент (звичайно, у межах 1095 днів). Прив’язуватися до строків подання декларації за поточний період не потрібно. Також безперечною його перевагою є менший розмір самоштрафу за «занижуючу» помилку — при поданні УД він становить 3 %, а при виправленні через поточний звіт — 5 %.

До мінусів відносять необхідність «дострокової» оплати штрафу та пені — їх потрібно сплатити ще до подання уточненки (абзац четвертий п. 50.1 ПКУ). Але в цьому випадку ані друга перевага, ані основний недолік ніяк на вибір варіанта виправлення помилки не впливають. Адже в запитанні йдеться про завищення податку на доходи нерезидента. А отже, ані недоплати з податку, ані штрафів, ані пені в цьому випадку не буде. Тому, якщо хочете виправитися якнайскоріше та пов’язувати цю подію з поданням поточної декларації бажання немає, виправляйтеся через уточненку.

Як це зробити правильно?

Перш за все, майте на увазі:

окремої форми уточнюючого розрахунку з податку на прибуток на сьогодні не існує

Його роль виконує сама декларація — для цього досить проставити позначку «Х» у полі «Уточнююча». У полях 2 і 3 УД зазначаєте період, який необхідно уточнити (БЗ 102.23.02). У вашому випадку — півріччя 2016 року. Поля 4 — 9 заповнюєте у звичайному порядку — жодних особливостей для УД тут немає.

У рядках 1 — 26 основної частини декларації заново відображаєте всі показники, що підлягають декларуванню в уточнюваному періоді. Тобто в цих рядках УД повторюєте всі правильні показники, які раніше вже були відображені, а в рядках, де була допущена помилка, зазначаєте відкориговані дані. Якщо виправленню підлягає тільки сума податку з доходів нерезидента, то значення рядків 1 — 22, 24 і 26 УД повторюватимуть дані декларації, що уточнюється. Зміняться тільки показники рядків 23 і 25.

Зверніть увагу: в запитанні зазначено, що помилка допущена в додатку ПН до декларації за перше півріччя 2016 року. З цього випливає, що завищення податку сталося у другому кварталі 2016 року. Саме тому значення рядка 24 УД не зміниться. Водночас зауважте: якщо податок був завищений ще в першому кварталі, помилка присутня вже в декларації за перший квартал і виправляти необхідно саме її. А декларація за півріччя в такому разі не уточнюється (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42, с. 20).

У рядку 23 відображаєте правильну суму податку з доходів нерезидентів за 1 півріччя 2016 року, а в рядку 25 — суму податку за 2 квартал 2016 року як різницю між рядками 23 і 24. Суму уточнення (у вашому випадку — зменшення) податку наводите в рядку 32 зі знаком мінус («-»). Штрафів і пені при виправленні завищення не буде — тому рядки 34, 35 не заповнюєте.

Майте на увазі: разом з УД вам слід подати не тільки виправлений додаток ПН, а й усі інші додатки, що були подані разом з помилковим звітом (незалежно від того, чи були в них допущені помилки). Уточнюючі додатки заповнюєте за тим самим принципом, що й УД — правильні показники дублюєте, а помилкові — відображаєте з урахуванням коригування. А ось подавати фінансову звітність разом з декларацією вам не потрібно. Адже до неї в цьому випадку зміни не вноситимуться (детальніше про виправлення помилок у бухгалтерському обліку див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42, с. 3).

Що стосується заповнення наступної за уточненкою звітної декларації (у вашому випадку — це декларація за три квартали*), пам’ятайте: у її рядку 23 ви повинні відобразити правильну суму податку (тобто таку, що враховує проведені уточнення), а до рядка 24 перенести дані з рядка 23 УД. Додаток ПН до неї також повинен ураховувати суму уточнення. А ось дані рядків 32 — 35 УД до наступних звітів не переносяться — для них принцип наростаючого підсумку не працює. Тому ці рядки в наступній за самовиправленням декларації будуть порожніми.

* Якщо встигаєте подати УД до подання декларації за три квартали (граничний строк — 09.11.2016 р.).

Приклад 1. За підсумками півріччя в декларації помилково відобразили 1000 грн. утриманого з нерезидента податку, хоча дохід виплачено не було. Інших нарахувань і виплат нерезидентам у поточному році не було. Заповнення УД і наступної декларації за три квартали покажемо в табл 1.

Таблиця 1. Уточнюємо додаток ПН через УД

Код рядка

Декларація з податку на прибуток

за півріччя

уточнююча

за три квартали

23

1000

24

25

1000

32

-1000

Виправляємося через поточну декларацію

Основна перевага цього способу виправлення помилки полягає в тому, що необхідність сплати уточненого податкового зобов’язання, а також самоштрафу та пені відповідає строку сплати податкового зобов’язання за поточний звітний період. Тобто і недоплата, і штраф, і пеня мають бути оплачені протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації, в якій відображено уточнення. Але, як ми вже зазначали, у ситуації, що розглядається нами, ця перевага жодних преференцій не дає. Адже нічого доплачувати платнику не доведеться. Такі недоліки, як більший розмір штрафу і, можливо, більша сума пені (за рахунок тривалішого періоду невиправлення — адже в цьому випадку дата виправлення прив’язана до дати подання поточної декларації) не повинні вас лякати з тієї самої причини. Тому в цій ситуації при виборі методу виправлення помилки слід орієнтуватися виключно на те, коли вам зручніше уточнитися. Утім, виправлення через поточну декларацію можна вважати менш трудомістким процесом. Адже

у цьому випадку заповнюється тільки додаток ВП, а при виправленні через уточненку потрібно дублювати весь пакет звітності (декларацію з усіма додатками)

Як правильно заповнити додаток ВП?

У його заголовній частині проставляєте позначку «Х» навпроти відповідного типу декларації — «Звітна» або «Звітна нова». У полі 1 зазначаєте період, за який подаєте декларацію. А в полі 2 — період, який уточнюєте. Ці самі періоди відображаєте в полях 2 і 3 самої декларації (БЗ 102.23.02). У таблиці 1 додатка ВП повторюєте всі правильні показники декларації, що уточнюється, а показники, в яких допущена помилка, — відображаєте з урахуванням коригування. Суму уточнення «нерезидентського» податку наводите в рядку 31 таблиці 2 додатка ВП, а також у рядку 32 декларації з мінусом («-»). Ані штрафу, ані пені не буде, тому рядки 32, 33 додатка ВП, а також 33, 34 декларації залишаться порожніми. Зверніть увагу: дані в додатку ПН, а також у рядках 23 і 24 декларації, з якою подано додаток ВП, повинні враховувати здійснені уточнення — тобто в них відображаєте відкориговані дані.

У ряд. 24 наступної за самовиправленням декларації переносите дані з ряд. 23 декларації, разом з якою було подано додаток ВП. Рядки 32 — 35 «післявиправної» декларації не заповнюєте, додаток ВП з нею не подаєте.

Приклад 2. Вихідні дані беремо з прикладу 1. Уточнення додатка ПН через додаток ВП поточної декларації та заповнення наступної декларації покажемо в таблиці 2.

Таблиця 2. Уточнюємо додаток ПН через додаток ВП

Код рядка

Декларація з податку на прибуток

за півріччя

за три квартали

за рік

23

1000

24

25

1000

...

32

-1000

23 (ВП)

не подавалася

-

не подається

24 (ВП)

-

25 (ВП)

-

31 (ВП)

-1000

висновки

  • Виправити помилку у «прибутковій» декларації можна двома способами: шляхом подання УД або шляхом виправлення через поточну декларацію.
  • УД можна подати в будь-який момент (протягом строку давності зі ст. 102 ПКУ), а при виправленні через поточну декларацію потрібно прив’язуватися до строків подання поточного звіту.
  • Разом з УД необхідно подати всі додатки, що мають бути заповнені в періоді, що уточнюється. А при виправленні через поточну декларацію потрібно заповнити тільки додаток ВП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі