Теми статей
Обрати теми

УР до перевірки: звіримо дати

Голенко Олександр, шеф-редактор
Один наш читач, якого податківці завчасно повідомили про заплановану перевірку, наважився зволікати з поданням уточнюючого розрахунку (УР) до останнього дня перед її початком. І, як на зло, виявилось, що квитанція № 2 про прийняття цього УР датована наступним днем, тобто вже першим днем перевірки. Як наслідок, контролери «не визнали» такий УР і не провели його за особовим рахунком. Давайте обговоримо аргументи, щоб переконати їх у зворотному.

Перш за все процитуємо відповідну заборонну норму ПКУ, а саме п. 50.2:

«Платник податків під час проведення документальних планових та позапланових перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом»

Таким чином, важливо щоб дата подання УР не припала на період проведення документальної перевірки. Але це звучить занадто узагальнено — «на період», адже як у поставленому запитанні, так і в житті проблема зазвичай виникає якраз на самому початку періоду проведення перевірки. Отже, обговорювати є сенс тільки факт дотримання значно конкретнішої умови: дата подання УР має передувати даті початку перевірки, визначеній у наказі на її проведення.

І щоб не повертатися до всього періоду перевірки, зауважимо: якщо після початку документальної перевірки фіскали видають наказ про перенесення її строків, то заборонений строк для подання УР (згідно з первинним наказом на її проведення) не відсувається (135.02 БЗ). І ще: там же — в 135.02 БЗ підтверджується і так зрозуміле, мовляв, навіть після отримання платником, який перевіряється, копії наказу і аж до дати початку проведення документальної перевірки, зазначеної в копії наказу, платник має право подавати УР.

Ну що ж, давайте не мусолитимемо слово «до», а просто визнаємо, що

у день початку документальної перевірки, зазначений у наказі на її проведення, подавати УР уже не можна

Це — «остаточний діагноз»…

«Без нашого Гриця вода не освятиться…»

Не станемо переказувати тут знайому вам процедуру подання електронної звітності податківцям. Тільки скажемо, що ситуація з поданням УР (у тому числі і в передперевірочний період) абсолютно очевидна, якщо вона «штатна». Тобто, якщо згідно з п. 4 розд. III Інструкції № 233*:

* Інструкція з підготовки та подання документів у електронному вигляді, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

(1) ви надіслали УР до 16:00 робочого дня;

(2) отримали повідомлення, а тим більше квитанцію № 1 про отримання УР на центральному рівні ДФСУ, а потім — не більше ніж протягом двох годин — увага! — цього самого дня

(3) отримали квитанцію № 2 про прийняття вашого УР на районному рівні — запитань немає і бути не може!

Нехай навіть це був день, що безпосередньо передує дню початку документальної перевірки. Уточнимо: тут ми маємо на увазі ті дату/час, що зазначені у квитанціях як «доставлено».

При штатному розвитку подій можна було б обмежитися банальним твердженням, мовляв, УР подана до дня початку перевірки, тобто «ноу проблемс».

Але недаремно ж податківці вставили до зазначеного розд. III Інструкції № 233 єзуїтський п. 2:

«При відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або ненадходження першої квитанції)»

Додамо: і відмови шлюзу або сервера ДФСУ… ☹ Це як у ПДР зі швидкістю, дистанцією та інтервалом: водій зобов’язаний обирати їх безпечну величину, і якщо щось станеться — винним буде він сам… Зайве говорити, що ситуації, яка розглядається, безпечніше було не тягнути до останнього дня. Але є як є.

«Хто не встиг — той запізнився…»

Зауважимо, що в давньому листі ДПАУ від 30.07.2010 р. № 5187/Н/28-8015 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 77, с. 17), присвяченому проблемним питанням електронної звітності, податківці фактично уникли прямої відповіді на запитання (№ 7) щодо того, яку дату вважати датою саме подання звіту. А це вкрай важливо, особливо в ситуації, коли є розрив у часі, через який два різні моменти можуть припасти на дві різні дати. Мається на увазі розрив між «подавати», «подається» з п. 50.2 і п. 49.1 ПКУ або «надана» з абзацу другого п. 49.9 ПКУ — з одного боку і, скажімо, «прийнятою» з того самого абзацу другого п. 49.9 ПКУ — з іншого боку. Поглиблює проблему «асорті» із слів: в першому випадку — «одержання» (див. абзац четвертий п. 1 розд. I розд. III Інструкції № 233), а у другому — «отримана» (див. п. 3 розд. III Інструкції № 233). І нарешті — «надання» з п.п. 7.7 розд. III Інструкції № 233…

Це все до того, що «отриманий УР», а тим більше «поданий УР» — напевно зовсім не означає «прийнятий УР».

Не станемо морочити голову семантичними дослідженнями, а просто процитуємо зазначений п.п. 7.7 розд. III Інструкції № 233, що допоможе вам у спірній «граничній» ситуації, що склалася, відбитися від податківців:

«датою та часом надання податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС є дата та час, зафіксовані у першій квитанції»

Уточнимо: ті дата/час, що позначені у квитанції № 1 як дата і час доставки УР на центральний рівень ДФСУ. Але…

Але якби потім ви отримали квитанцію № 2 з відмовою у прийнятті УР — увага! — із зазначенням конкретної норми ст. 48, 49 ПКУ, що була вами порушена в тому УР, — тоді другої спроби у вас не було б… ☹ Тому що подати виправлений УР «до дати початку документальної перевірки» уже було б неможливо.

Насамкінець зауважимо, що навіть якби квитанція № 1 вказувала на доставку УР на центральний рівень ДФСУ не в попередній, а в день початку перевірки — і тоді не все було б втрачено. Адже в аналогічній ситуації — що стосується надсилання платником УР у паперовій формі поштою в останній день перед початком його перевірки (а у відповідній «підзаконці» відповідальність за завчасне надсилання паперової звітності теж покладається на платника) — ВАСУ (див. ухвалу від 14.09.2015 р. № К/800/31424/14**) став на бік останнього, тобто зобов’язав податківців прийняти та врахувати УР, відісланий в останній перед початком перевірки день! У вашому випадку суд теж може взяти до уваги електронну інформацію про дату надсилання вашого УР. Як бачите, «продавити» такий УР через суд таки реально.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/51553843

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі