Теми статей
Обрати теми

Як виправити «несумову» помилку у додатку Д1 до декларації з ПДВ?

Акімова Лариса, податковий експерт
У розрахунку коригування (РК), отриманому від постачальника, відкориговані показники податкової накладної (ПН), датованої 14.06.2016 р. Розшифровуючи цей РК у додатку Д1 до ПДВ-декларації, ми помилилися в періоді, до якого належить ПН, що коригується: замість «06.2016» показали «07.2016». При цьому в самій декларації вийшло від’ємне значення (ВЗ). Як виправити цю помилку? І чи потрібно тепер в уточнюючому розрахунку заповнювати ряд. 19.1?

img 1

Такі помилки виправляти досить легко, оскільки вони не впливають на числові показники декларації з ПДВ. А отже, величина вашого ВЗ не зміниться.

Судячи з усього, ви знаєте, що виправлення помилок у раніше поданій ПДВ-декларації здійснюється через подання уточнюючого розрахунку (УР). І якщо ви виправляєте додаток Д1 (наприклад, зазначили в ньому неправильний ІПН покупця/постачальника; помилилися в періоді складання ПН; записали операцію не за тим рядком), необхідно подати УР. Навіть у тому випадку, якщо ці виправлення не вплинуть на показники рядків самої ПДВ-декларації.

Виправити помилку можна простим способом коригування (БЗ 101.20). Але візьміть до уваги, що в загальному випадку можливі два варіанти.

1. Якщо сума коригування податкового зобов’язання і податкового кредиту в ряд. I отриманого вами РК була позитивною, то в додатку Д1:

— повторюєте помилковий запис з неправильним періодом складання ПН, при цьому числові показники зазначаєте зі знаком «-» (тобто сторнуєте);

— наводите повністю (у тому числі вартісні показники) правильний запис;

— підсумковий рядок «Усього за звітний період, у тому числі:» не заповнюєте.

2. Якщо ж отриманий вами РК було складено «на зменшення» (наприклад, за фактом перегляду ціни в бік зменшення або повернення товару тощо — п.п. 192.1.1 ПКУ), то сторнувати неправильний запис ви повинні так:

повторюєте помилковий запис, але цього разу сумові показники зазначаєте зі знаком «+» (тобто сторнуєте «мінусовий» РК);

показуєте повністю (у тому числі сумові показники) правильний запис;

— підсумковий рядок «Усього за звітний період, у тому числі:» і цього разу не заповнюєте.

Як вам слід було б заповнити додаток Д1 до УР для варіанта 2, покажемо на рисунку.

img 2

УР заповнюєте таким чином:

— до графи 4 переносите всі дані декларації з ПДВ, що виправляється;

— у графі 5 дублюєте числові показники з графи 4 (вони у вас не змінюються);

— графу 6 не заповнюєте.

Тепер перейдемо до другої частини вашого запитання.

Коли заповнюється рядок 19.1? Податківці у своїй консультації (БЗ 101.20) зазначили: якщо значення ряд. 19 при заповненні УР змінилося, то у службовому полі ряд. 19.1 зазначається сума, визначена на момент подання УР.

Ми вважаємо, що вам слід

внести свіжі дані до рядка 19.1, навіть у тому разі, якщо заявлене ВЗ за рядком 19 в УР не змінилося

До такого висновку нас підштовхує назва ряд. 19.1 в УР, точніше, те, що вона заповнюється «на момент подання уточнюючого розрахунку».

Судячи із запитання, ви не заявляли бюджетне відшкодування (БВ). Тому навіть якщо у службовому полі 19.1 УР буде наведено нове значення, то на підсумковий рядок 21 це ніяк не вплине, і ВЗ залишиться тим самим. І додаток Д2 до ряд. 21 УР подавати не потрібно, якщо не було сумових змін. Санкцій і пені також не буде, адже виправлення помилки не призвело до недоплати до бюджету.

Складніша ситуація, якщо було заявлено БВ. Тоді через новий ліміт порушується розстановка сил між БВ і ВЗ. Як діяти в такому разі, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 28, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі