Теми статей
Обрати теми

Як визначати курсові різниці на дату балансу?

Акімова Лариса, податковий експерт
На яку дату визначати курсові різниці: щомісячно чи поквартально?

Курсові різниці (КР) обов’язково перераховують поквартально, а мікропідприємства — раз на рік. Можливий і щомісячний перерахунок, якщо підприємство прийняло рішення складати баланс щомісяця. Дивіться, чому так.

Підприємства складають баланс на кінець останнього дня звітного періоду ( п. 1 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Проміжна фінансова звітність може бути місячною або квартальною. Складання щомісячної фінансової звітності — справа суто добровільна. А ось квартальну та річну фінансову звітність підприємства зобов’язані складати ( ч. 1 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність у Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). За винятком мікропідприємств* — вони складають тільки річну фінансову звітність (див. п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419).

* Річний дохід — не більше 2 млн євро за середньорічним курсом НБУ і середня чисельність працівників за календарний рік — не більше 10 осіб ( ч. 3 ст. 55 ГКУ).

Офіційний порядок визначення КР такий: їх визначають за монетарними статтями в іноземній валюті на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (якщо ви так прописали в обліковій політиці) ( п. 8 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»).

Судячи з усього, вас цікавить саме перший варіант (на дату балансу).

У такому разі ви можете перераховувати КР на дату балансу:

— щомісячно, якщо самі прийняли рішення складати звітність щомісячно (прописали в обліковій політиці або наказі);

— щокварталу — в обов’язковому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі