Період відображення ПДВ-пільги в деці з ПДВ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємство здійснює операції з постачання книг (пільга з ПДВ згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ). В якому періоді відображати таку пільгу у декларації з ПДВ.

Без сумнівів, операція з постачання товарів, звільнених від ПДВ ( ст. 197 ПКУ), повинна відображатися в декларації з ПДВ за правилом «першої події». Пояснимо таку відповідь.

Почнемо з того, що об’єктом обкладення ПДВ є постачання товарів / послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. У свою чергу, постачання товарів — це будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду, у тому числі постачання товарів / послуг, звільнених від обкладення ПДВ ( п.п. 14.1.191 ПКУ).

Загальний обсяг операцій з постачання товарів/послуг, що звільнений від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ, відображається в ряд. 5 колонки А декларації з ПДВ за звітний період ( розд. V наказу № 21). При визначенні такого обсягу постачань платник повинен ураховувати значення термінів: «постачання товарів» та «постачання послуг».

Пільгуванню (звільненню від обкладення ПДВ) підлягає операція постачання, що має свій початок та завершення, так звані податкові події. Платник ПДВ зобов’язаний складати податкову накладну на кожне таке повне або часткове постачання товарів, звільнених від оподаткування. Нагадаємо, що в податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від обкладення ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться позначка «Без ПДВ» ( п. 17 Порядку № 1307).

У загальному випадку податкова накладна складається в день виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця) ( п. 201.4 ПКУ і п. 5 Порядку № 1307).

Як бачимо, для цілей відображення пільгової операції в декларації з ПДВ визначальним моментом є дата виникнення податкових зобов’язань. Оскільки жодних спеціальних норм визначення такої податкової події норми ПКУ не передбачають, логічно припустити, що дата початку здійснення пільгової операції визначається в загальному порядку ( п. 187.1 ПКУ), тобто за датою, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що відбулася раніше:

— за датою зарахування грошових коштів від покупця/замовника або

— за датою відвантаження товарів, а для послуг — за датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Проте врахуйте: якщо ви вивозитимете за межі митної території України (експортуватимете) свою продукцію, то такі операції не звільнятимуться від оподаткування. Вони оподатковуються за нульовою ставкою ( п. 195.2 ПКУ), а дата виникнення податкових зобов’язань і, відповідно, відображення операції постачання в декларації з ПДВ визначається не за «правилом першої події», а за датою вивезення товару, підтвердженою митною декларацією ( п. 187.11 та п.п. 195.1.1 ПКУ).

Також зазначимо, що період, на який припадає відображення в декларації з ПДВ операції, звільненої від ПДВ, відповідає початку фактичного використання цієї ПДВ-пільги. Тому не забудьте за такий звітний період подати до контролюючого органу Звіт про суми податкових пільг.

Звертаємо увагу: період відображення пільгової операції в декларації з ПДВ впливає на розрахунок коефіцієнта для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ згідно з п. 199.1 ПКУ, а також на відображення «компенсуючих» податкових зобов’язань ( п. 198.5 ПКУ). Тому незважаючи на безПДВшність операції, її неправильне відображення в декларації з ПДВ може призвести до негативних податкових наслідків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі