Теми статей
Обрати теми

Код пільги в податковій накладній при експорті

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи потрібно при експорті товару зазначати код пільги у графі 9 податкової накладної?

У загальному випадку при експорті товарів код пільги в податковій накладній не зазначається, за винятком деяких операцій. Проте для однозначної відповіді на запитання важливо перш за все визначити: належить ця експортна операція до оподатковуваних чи звільнених від ПДВ операцій.

Річ у тім, що у графі 9 табличної частини податкової накладної необхідно зазначати код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідником пільг* (а за відсутності в Довіднику коду проставляється умовний код ПДВ-пільги «99999999»), але тільки в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених (!) від обкладення ПДВ ( п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307). Перелік операцій, що підлягають звільненню, міститься у ст. 197 ПКУ.

* Нагадаємо, що станом на 01.10.2016 р. затверджені та доведені листами ДФСУ від 01.10.2016 р. Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, № 80/1 і Довідник інших податкових пільг № 80/2.

У свою чергу, операції з вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту, хоча і вважаються пільговими операціями та відображаються у Звіті про суми податкових пільг (у Довіднику пільг зазначаються під кодами: 14060394 — 14060400), проте обкладаються ПДВ, але за нульовою ставкою ( п. «а» п.п. 195.1.1 ПКУ). Також нульова ставка ПДВ застосовується до операцій з експорту товарів, що звільнені від оподаткування відповідно до положення розд. V ПКУ, зокрема згідно зі ст. 197 ПКУ ( п. 195.2 ПКУ).

Тобто в загальному випадку експорт товару не належить до операцій, звільнених від ПДВ, а обкладається ПДВ, але за зниженою ставкою (0 %). Тому за такими операціями у графі 9 податкової накладної зазначати код пільги не потрібно.

Проте в деяких експортних операціях нульова ставка не застосовується. Зокрема, звільнені від обкладення ПДВ:

— операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу, що оподатковуються за ставкою 0 % (п. 206.5 ПКУ, код 14060489);

— операції з вивезення культурних цінностей в митному режимі експорту ( п. 210.7 ПКУ, код 14060473);

— до 1 січня 2017 року операції з вивезення в митному режимі експорту відходів і брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури і відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД (код 14060470). Переліки таких відходів і брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України ( п. 23 підрозд. 2 разд. ХХ ПКУ).

Ось за такими операціями у графі 9 податкової накладної потрібно зазначати код пільги. Зверніть увагу: у податковій накладній, складеній на звільнені від ПДВ операції, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» у верхній лівій частині робиться позначка «Без ПДВ», а рядки II — VIII розділу А залишаються не заповненими. При цьому у графі 8 розділу Б зазначається код ставки «903». Зауважте: для експорту товару (0 % ПДВ) — код ставки «901». Ще одна відмінність у виписці податкових накладних: якщо податкова накладна не видається покупцю, в полі «Тип причини» зазначаємо при експорті товару — «07», а при постачанні неоподатковуваних операцій — «09». Також нагадаємо: на оподатковувані та звільнені операції складаються окремі податкові накладні ( п. 201.5 ПКУ і п. 17 Порядку № 1307). В одній податковій накладній такі операції не відображаються.

Таким чином, у загальному випадку експорт товарів не є звільненою від ПДВ операцією, а обкладається ПДВ за зниженою ставкою 0 %. Тому у графі 9 податкової накладної код пільги не заповнюємо. А ось у податковій накладній, виписаній на операції з експорту товарів, постачання яких звільнене від ПДВ, код пільги зазначаємо за умови, що до них не застосовується нульова ставка.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі