Теми статей
Обрати теми

Міноборони: особливий період і кризова ситуація є

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Листи Міноборони від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906

висновок документа


Із закінченням мобілізаційних заходів особливий період, що діє в Україні з 17 березня 2014 року, не припинився.

Наразі існує також кризова ситуація, що загрожує національній безпеці України

Ви добре знаєте, що чинне законодавство передбачає гарантії зі збереження місця роботи, посади та середнього заробітку за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці (див. ст. 119 КЗпП).

У загальному випадку такі гарантії збережуться за ними до закінчення особливого періоду або до дня їх фактичної демобілізації.

Таким чином, роботодавець для дотримання «гарантійних» вимог ст. 119 КЗпП за всіма «солдатами підприємства» повинен знати, чи діє сьогодні особливий період, а щодо солдатів-контрактників — чи є кризова ситуація, що загрожує національній безпеці України.

Визначення особливого періоду надано в законах України «Про оборону України» від 06.12.91 р. № 1932-XII і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII (далі — Закон № 3543). Під ним слід розуміти період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців щодо прихованої мобілізації або з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях і охоплює час мобілізації, військовий час і частково відновний період після закінчення військових дій.

Військового часу та військових дій в Україні офіційно наразі немає. Останніх мобілізованих повинні демобілізувати до кінця жовтня 2016 року відповідно до Указу Президента України від 26.09.2016 р. № 411/2016 ( «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 79, с. 4). Що з особливим періодом? Він закінчився чи триває?

І знову ж таки є запитання щодо кризової ситуації. Чи виникла вона і чи загрожує національній безпеці?

За роз’ясненнями ми звернулися до Міноборони.

Що нам відповіли? І особливий період, і кризова ситуація на сьогодні є!

Таким чином, і далі за працівниками підприємства, які призвані на строкову військову службу або вступили на військову службу за контрактом, роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток до закінчення особливого періоду або до дня їх фактичної демобілізації.

Щоправда, наразі залишається незрозумілим, з якими саме подіями (юридичними фактами) пов’язано закінчення особливого періоду. Причому відповіді на це запитання, на жаль, не знає і Міноборони, зазначаючи в одному з листів, що коментуються, що Закон № 3543 не встановлює чіткого порядку припинення особливого періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі